ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία

ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία

Θεατρική βόλτα του Μικρού Πολυτεχνείου τη Δευτέρα 27/12/10 και ώρα 21:00 με φοιτητικό εισιτήριο 15€ για όλα τα μέλη του Μ.Π. και με μια συνάντηση με όλο τη σκηνοθέτιδα και το θίασο μετά από την παράσταση για συζήτηση πάνω στη διασκευή του έργου του Ρίτσου για το Θέατρο Τέχνης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΟ-ΠΕΣΜΑΖΟΓΛΟΥ 5

ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία

Θεατρική διασκευή του διηγήματος «Μια κοινότατη ιστορία» του Γιάννη Ρίτσου σε διασκευή- σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη από την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου

Οι παραστάσεις του έργου «ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑ ή Μια κοινότατη ιστορία», το οποίο αποτελεί θεατρική διασκευή του διηγήματος «Μια κοινότατη ιστορία» από το «Εικονοστάσιο Ανώνυμων Αγίων» τόμος 8: «Λιγοστεύουν οι ερωτήσεις» του Γιάννη Ρίτσου, σε διασκευή & σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, ξεκινούν την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ώρα 9.15 μ.μ. στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Υπόγειο – Πεσμαζόγλου 5).

Έρωτας καθαρά σαρκικός, ενώνει την Ευδοκία, κόρη μεγαλοκτηματία, με το Μανωλιό, γιό του επιστάτη. Παρόλη τη ντροπή και την ενοχή που τη βασανίζει για τα ανάρμοστο πάθος της, η Ευδοκία αδυνατεί ν’ αντισταθεί στη σαρκική εξάρτηση που νιώθει από το Μανωλιό. Εκείνος, μεθυσμένος από την αναπάντεχη εξουσία που ασκεί πάνω της, αλλά και σπρωγμένος από το ταξικό μίσος που νιώθει, το βάζει πείσμα να την υποτάξει ολοκληρωτικά. Έτσι ξεκινά το μαρτύριο της Ευδοκίας…Ένα μαρτύριο δίχως όρια. Η Ευδοκία θα βρει τη δύναμη να αντιδράσει στην καταστροφική μανία του Μανωλιού, όταν θα είναι πλέον πολύ αργά.

Για όλους…

Η παράσταση παρουσιάζει για πρώτη φορά στη σκηνή ένα άκρως ερωτικό κείμενο του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένο σε γλώσσα ποιητική αλλά και εξαιρετικά τολμηρή, σχεδόν σοκαριστική μέσα στην ωμότητά της. Κι έτσι μια κοινότατη ιστορία, γίνεται μοναδική στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το «αιώνιο» ζήτημα του σαρκικού πάθους που ενώνει δύο ανθρώπους τους οποίους χωρίζει το ταξικό μίσος.

ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΓΙΑΗ «αγία» Ευδοκία, καλλιεργημένη, πλούσια μεγαλοαστή μισεί τον Μανωλιό γι αυτό που είναι. Ένας άξεστος, θρασύς μα όμορφος χωριάτης. Σ’ αυτήν ακριβώς την ομορφιά, το σώμα της αδυνατεί ν’ αντισταθεί. Κι ας υποφέρει η ψυχή της. Κι έτσι υπομένει τα πάντα από εκείνον, προκειμένου να μην τον χάσει.

Αυτή η απόλυτη εξουσία πάνω στην Ευδοκία, μεθάει τον Μανωλιό. Και τον κάνει να θέλει να τσακίσει την περηφάνιά της, την περιφρόνησή που βλέπει στα μάτια της. Να αποδείξει σε όλους πως αυτός, ο «δούλος» μπορεί να γίνει ο πιο ισχυρός, ο πιο σκληρός «αφέντης».

Όμως, μπλεγμένοι μέσα σ΄ αυτά τα παιχνίδια εξουσίας, διχασμένοι ανάμεσα στο μίσος και το πάθος, τον πόθο και στην αποστροφή, οι δύο αυτοί άνθρωποι χάνουν την ευκαιρία να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό ο ένας στον άλλον. Και ν΄ αγαπηθούν…

Σαν σε όνειρο θα δούμε την ιστορία της Ευδοκίας και του Μανωλιού να ζωναντεύει μέσα από ένα ταξίδι μνήμης που θα κάνει η Τριανταφυλλιά, η γυναίκα που μεγάλωσε την Ευδοκία σαν κόρη της και θυσίασε όλη της τη ζωή προκειμένου να της παρασταθεί.

Ενα ταξίδι μνήμης, που πραγματοποιεί η Τριανταφυλλιά στην προσπάθειά της να καταλάβει γιατί και πώς η σάρκα φτάνει να καταδυναστεύσει το μυαλό και την καρδιά…

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική Επιμέλεια Νέστωρ Κοψιδάς

Σχεδιασμός Ήχου: Διαμαντής Καραναστάσης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Σχεδιασμός φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος

 

Παίζουν:

Βίκυ Βολιώτη, Σοφία Σεϊρλή, Κρις Ραντάνοφ, Θάλεια Γρίβα

 

Κρατήσεις θέσεων έως Κυριακή 26/12/10 ώρες 11.00 -17.00 στο 2109480745. Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων. Την ομάδα του Μικρού Πολυτεχνείου που θα παρακολουθήσει την παράσταση θα συνοδεύσουν οι συντονιστές των σεμιναρίων Δημιουργικής Αφήγησης Κρυσταλία Πατούλη και Στιχουργικής / Παραμυθιού Θράσος Καμινάκης.

Το Μικρό Πολυτεχνείο ετοιμάζει εντός εορτών άλλες 2 θεατρικές βόλτες σε γνωστά θέατρα της Αθήνας. Μείνετε συντονισμένοι στο www.mikropolytexneio.gr