Δημιουργική γραφή (Α΄Κύκλος)

Δημιουργική Γραφή
Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων στο Μικρό Πολυτεχνείο

Για νέους Ποιητές και Πεζογράφους.

Ξέρουμε τι ακούμε; Ξέρουμε τι λέμε; Ή μήπως έχουμε στερήσει απ’ το λόγο πια το νόημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις “τεχνικές προδιαγραφές” της σύγχρονης ζωής και επικοινωνίας; Ακόμη και ως μέσον η Ποίηση και η Λογοτεχνία μπορούν να δώσουν στον καθένα μας την δύναμη να εκφραστεί και να πλουτιστεί η καθημερινότητά του κάποιες υπέροχες πρακτικές συνήθειες που οδηγούν αναμφίβολα τουλάχιστον στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Χριστίνα Οικονομίδου

Τετράμηνο ΤΜΗΜΑ διάρκειας 8 Συναντήσεων:  Κάθε Δεύτερη ΠΕΜΠΤΗ του μήνα (20:30 – 23:00)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ  με την Εισηγήτρια την Πέμπτη 10/12, ώρα 20:30

ΕΝΑΡΞΗ: Πέμπτη 14/01/2016, ώρες 20:30 – 23:00

ΛΗΞΗ: Απρίλιος 2016 – Πριν το Πάσχα.

Χρήσιμη Υπενθύμιση:   4 προαιρετικές Συμπληρωματικές Συνεδρίες Αυτοματικής Γραφής τις Πέμπτες 07/01 & 21/01, 04/02 & 18/02, για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Εργαστήριο. Εισηγείται ο Θράσος Καμινάκης.

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο

Από τη στιγμή που γεννιέται ο καθένας μας αρχίζει να συντάσσει στο μυαλό του ένα “εμπειρικό λεξικό”, όπου η ερμηνεία των λημμάτων (λέξεων) προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από μια ιδιαίτερη και προσωπική ετυμολογία, από τον υποκειμενικό τρόπο εγγραφής τους στο μυαλό μας. Αυτό το “λεξικό” δεν χάνεται εντελώς ποτέ, παραμερίζεται όμως για τις ανάγκες της καθημερινής μας επικοινωνίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σταματάμε να ακούμε και να μιλάμε ουσιαστικά, ο λόγος ξεθωριάζει μέσα μας και, στην πραγματικότητα, χάνουμε σιγά σιγά κάθε δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας.

Μαθαίνοντας ν’ ακούμε και να διαβάζουμε το προσωπικό λεξικό των άλλων, ξαναθυμόμαστε και εμπλουτίζουμε το δικό μας προσωπικό λεξικό. Ασκώντας την ευαισθησία μας στο λόγο, μπορούμε να αναπλάσουμε τις λέξεις δημιουργικά, αρθρώνοντας και διεκδικώντας τον δικό μας λόγο. Ανατρέχοντας στην ετυμολογία των δικών μας προσωπικών λημμάτων μπορούμε να διαχειριστούμε τον λόγο έτσι που να μας οδηγήσει στη γραφή. Αυτό το «προσωπικό λεξικό» είναι η βάση, το απαραίτητο υλικό που θα χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας και ο κάθε ποιητής για να συνθέσει την δική του ερμηνεία, την δική του εικόνα για τον κόσμο.

dimiourgiki grafi arxariwn

Περιεχόμενο του Εργαστηρίου:

Στο εργαστήρι αυτό η προσωπική «ανάγνωση» του κόσμου γυρεύει τη διέξοδο στο χαρτί με τη μορφή του γραπτού λόγου. Στόχος είναι ο γραπτός αυτός λόγος να μετουσιωθεί εντέλει σε ένα ελεύθερο κείμενο, ένα ποίημα, ένα διήγημα, ένα παραμύθι ή ακόμη και σε ένα τραγούδι, ανάλογα με τις επιδιώξεις και την ιδιαίτερη κλίση του καθενός που συμμετέχει.

Το εργαστήρι αυτό κινείται πάνω σε τρεις άξονες: Ο πρώτος άξονας είναι η αναζήτηση του προσωπικού ύφους καθενός από τους συμμετέχοντες, ο δεύτερος άξονας είναι η δοκιμασία καθενός από τους συμμετέχοντες σε διαφορετικά είδη λόγου (με προτεραιότητα στον ποιητικό λόγο, αλλά και με έμφαση στην πεζογραφία) και ο τρίτος άξονας αφορά στην ολοκλήρωση μιας ολοκληρωμένης συγγραφικής απόπειρας ποιητικού ή πεζού λόγου, σύμφωνα με τις επιδιώξεις και την ιδιαίτερη κλίση του καθενός -όπως έχει ήδη διαφανεί στην πορεία του εργαστηρίου.

Για την υλοποίηση των στόχων του εργαστηρίου, δίνονται γενικές και προσωπικές ασκήσεις επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού που λειτουργούν ως αφορμή και ώθηση. Δίνονται επίσης οι απαραίτητες κατευθύνσεις καθώς και κείμενα Ελλήνων και ξένων δημιουργών (ποιητών ή / και πεζογράφων), ως αφορμές για συζήτηση, ασκήσεις γραφής και εμβάθυνση στο «σύμπλεγμα» αναγνώστης-συγγραφέας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις και προϋποθέσεις ομοιογένειας ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Οι διαφορές στο επίπεδο μόρφωσης, το φύλο, την ηλικία κτλ. όχι μόνο δεν αποτελούν πρόβλημα, αλλά ενισχύουν τη δυναμική του εργαστηρίου. Αδιαμφισβήτητα το εργαστήριο έχει να κερδίσει από την συνύπαρξη σπουδαστών με κλίση στο ποιητικό κείμενο και σπουδαστών με έφεση στην πεζογραφία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Πρόκειται για ένα τμήμα Δημιουργικής Γραφής που – πραγματοποιώντας δύο συναντήσεις κάθε μήνα και μάλιστα βραδινές ώρες – απευθύνεται κατ’ εξοχήν σε εργαζόμενους με ζήτημα ελεύθερου χρόνου και ολοκληρώνεται σε αργές ταχύτητες ως το τέλος Φεβρουαρίου.

*Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΝ.

 

 


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (επιλέξτε):

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣΠΡΟΤΙΜΩ EMAIL

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210.325.2998