Εργαστήριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών 2014-2015

Εργαστήριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών. Δύο Εργαστήρια σε ένα κοινό δημιουργικό τμήμα με στόχο την ολοκλήρωση ατομικών κύκλων τραγουδιών από τους συμμετέχοντες.

Εισηγητής: Φωτεινή Λαμπρίδη
Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Τετάρτη, ώρα: 18:30 – 20:30
Διάρκεια: 20 Μαθήματα συνολικής διάρκειας 30 ωρών
Έναρξη: Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών 2014-2015

Α’ Ενότητα: Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα

Στην Ενότητα αυτή περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου.

Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα.

Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας Α:

Στην πρώτη ενότητα οι σπουδαστές παράλληλα με τις βιωματικές Ασκήσεις Ύφους καλούνται να δημιουργήσουν από κοινού έναν κύκλο τραγουδιών πάνω σε ένα κοινό θέμα το οποίο απασχολεί όλους.

Τα τραγούδια της ομαδικής αυτής εργασίας θα προταθούν σε μουσικούς – συνθέτες κι έτσι μπορεί να προκύψει ένας Κύκλος Τραγουδιών με κοινό θέμα φτιαγμένος από διαφορετικούς στιχουργούς και συνθέτες. H δημοσιοποίηση πλέον αυτού του project γίνεται απλά θέμα χρόνου.

Β’ Ενότητα: Ολοκλήρωση Ατομικού Στιχουρχικού Project

Δουλεύουμε και μετά ακούμε και συζητάμε τα τραγούδια που θα γράψουμε πάνω σε μια ενιαία θεματική που ο καθένας μας θα επιλέξει με ένα διαδραστικό τρόπο σε συνεργασία με τη συντονίστρια. Γινόμαστε πια οι δημιουργοί των προσωπικών μας κύκλων τραγουδιών που αναζητούν τους συνθέτες τους, εκείνους τους μουσικούς που θα γνωρίσουν το έργο μας και εμπνευσμένοι από αυτό θα μελοποιήσουν τουλάχιστον ένα από τα τραγούδια του ατομικού μας κύκλου.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας B:

Οι σπουδαστές στη δεύτερη ενότητα καλούνται να βρουν με τη βοήθειά και την καθοδήγησή μου το θέμα για ένα προσωπικό, πλέον κύκλο τραγουδιών, όπου κάθε στιχουργός θα στοχεύει μέσα από ένα εναίο θεματικά και υφολογικά project να συναντηθεί στο άμεσο μέλλον με το μουσικό του και να συνδημιουργήσουν. Οι σπουδαστές αφήνουν πίσω τη χαρά της ομαδικής συν-δημιουργίας μπροστά στην προοπτική της συνάντησής τους με το μουσικό τους Alter Ego. Ο μόνος τρόπος – πέρα από την τύχη – για να φέρεις πιο κοντά αυτή την πιθανότητα είναι το ίδιο σου το έργο, είναι η ΘΕΣΗ που παίρνεις για τα πράγματα μέσα από τη δουλειά σου και το πνεύμα της.

Το Εργαστήριο για τη δημιουργία κύκλων τραγουδιών απευθύνεται σε ελαφρά προχωρημένους στη στιχουργική τέχνη, ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για την ολοκλήρωση μιας ενότητας τραγουδιών.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν θα ήταν σκόπιμο να καταθέσουν στην εισηγήτρια Ντοσιέ, με τρία τουλάχιστον τραγούδια τους, το αργότερο ως ΤΕΤΑΡΤΗ 12/11/2014 στην Έναρξη του Σεμιναρίου.

Δικαίωμα Συμμετοχής a priori και στις δύο ενότητες έχουν οι:

  • Μαθητές Στιχουργικής Προηγούμενων Ετών στο Μ.Π.
  • Μαθητές Στιχουργικής στα τρέχοντα τμήματα Στιχουργικής & Δημιουργικής Γραφής (μέσα από ενδεικτικό ΝΤΟΣΙΕ)
  • Μαθητές Στιχουργικής από παρεμφερείς χώρους και πυρήνες, όπως και όσοι γράφουν στίχο και έχουν πίσω τους όγκο στιχουργικής δουλειάς (ΝΤΟΣΙΕ), ανεξαρτήτως αν έχουν ποτέ παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο.