Ανάλυση σύγχρονου κινηματογραφικού έργου

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

“2000 – 2010: Οι δέκα ταινίες που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε και κάνουμε σινεμά σήμερα

INFOαναμένεται η έναρξή του

Στην  πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα μπήκαν τα θεμέλια της κινηματογραφικής γλώσσας. Από το 1900 μέχρι το 1910 χτίστικε κατά ένα μεγάλο βαθμό η κινηματογραφική γραμματική και το συντακτικό μέσα από τα έργα των μεγάλων πρωτοπόρων του βωβού. Σήμερα, εκατό χρόνια μετά, τα πρώτα δέκα χρόνια του 21ου αιώνα βρίσκουν τον κινηματογράφο σε ένα νέο μεταίχμιο, στην αναζήτηση μιας νέας γραφής που θα του επιτρέψει να ορίσει εκ νέου την ταυτότητα του.

Μέσα  από δέκα μαθήματα, θα ταξιδέψουμε σε δέκα ταινίες σταθμούς αυτής της δεκαετίας και θα επιχειρήσουμε μια ανάλυση που θα αναδείξει τις τάσεις και τις προοπτικές του σύγχρονου κινηματογράφου φέρνοντας στην επιφάνεια το στίγμα του «σήμερα» και του «αύριο» της φιλμικής γλώσσας.

Το  σεμινάριο, που δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν σινεμά αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν νέα κλειδιά ανάγνωσης και απόλαυσης του κινηματογραφικού έργου, θα προσπαθήσει να εισχωρήσει στο σύμπαν της κάθε ταινίας ξεχωριστά έτσι ώστε να αναδειχθούν οι διαφορετικοί κώδικες του κάθε δημιουργού και το νέο που η ματιά τους φέρνει στο σινεμά του σήμερα.

Η ανάλυση θα προσεγγίζει εξ’ ίσου την φόρμα και το περιεχόμενο  κάθε έργου επιχειρώντας να καταλάβει πως το περιεχόμενο αποτυπώνεται στην φόρμα (σκηνοθεσία, φωτογραφία, μοντάζ κτλ.) και πως η φόρμα, δηλαδή όλα τα στυλιστικά στοιχεία του έργου γίνονται τα ίδια το περιεχόμενο του.

Ταυτόχρονα, και πέρα από την ανάλυση της ίδιας της ταινίας, θα αναζητούμε μέσα από μικρά αποσπάσματα συγγενικών έργων του παρελθόντος, την καταγωγή της κάθε κινηματογραφικής γραφής καθώς και την σύγκριση ή την αντιπαραβολή της με σημερινές αντιστοιχίες.

Δέκα  ταινίες, δέκα δημιουργοί, δέκα διαφορετικές απόπειρες να ανανεωθεί η γλώσσα του κινηματογράφου. Δέκα ματιές πάνω στον σύγχρονο κόσμο και εν τέλει πάνω στην ίδια την ζωή μας.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΤΖΗΣ – ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλες. Γύρισε 4 ταινίες μικρού από το 1992 μέχρι το 1997: “Who’s afraid of the big bad wolf?”, “Μικρές ιστορίες γι’ ανθρώπους και πορτοκάλια”, “Δεκαεννιά” και “Τρύπιος κόσμος” σε συνσκηνοθεσία με τον Στρατή Βουγιούκα.

Το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “Polaroid” που βγήκε στις αίθουσες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ταυτόχρονα εργάζεται στην διαφήμιση ενώ πολύ συχνά αρθρογραφεί σε περιοδικά και βιβλία για θέματα κινηματογράφου. Συντονίζει με μεγάλη απήχηση τα Σεμινάρια Ανάλυσης Σύγχρονου Κινηματογραφικού Έργου στο Μικρό Πολυτεχνείο από το 2006.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

2000, POLAROID

2005, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

2010, ΜΕΣΑ ΣΤΟ  ΔΑΣΟΣ