ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΕΜΨΥΧΩΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Κύκλος 6 τετράωρων συναντήσεων όπου δίνεται η δυνατότητα σε εικαστικούς, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, αλλά και performers που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το μυστήριο της αρχαιότερης τεχνικής που υπηρετεί πιστά για αιώνες την τέχνη της θεατρικής αφήγησης: την μορφή της μάσκας.

Εισηγητής: Γιώργος Λυντζέρης

Εργαστήριο Κατασκευής & Εμψύχωσης Μάσκας:
Έναρξη:  Σεπτέμβρη
Διάρκεια: 6 συναντήσεις  
Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα ώρες 18:00-22:00. 

Παρουσίαση: Αναμένεται 


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Κατασκευής & Εμψύχωσης Μάσκας

Για πρώτη φορά το εργαστήριο μπορεί να συνδυαστεί με το τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας (με εισηγητή τον ίδιο δάσκαλο). Ως εκ τούτου βαρύτητα στο εργαστήριο θα δοθεί στην Ψυχολογική παράμετρο που (από το αρχαίο ελληνικό θέατρο ως τις σαμανικές τελετές κι από τη Βενετία της Αναγέννησης ως το αποκριάτικο πνεύμα των ημερών μας) θέλει το προσωπείο να αποτελεί αφενός εργαλείο του εκάστοτε ηθοποιού μέσα μας για να υποδυθεί κάποιο ρόλο και αφετέρου εξαιρετικό σύμβολο απόκρυψης αλλά και δήλωσης ταυτοτήτων, ιδιοτήτων και συναισθημάτων .

Ένα προσωπείο μεταφορικά και κυριολεκτικά, μπορεί να κρύψει αλλά και να αποκαλύψει, να απογοητεύσει  αλλά και να εντυπωσιάσει, να ευχαριστήσει αλλά και να δυσαρεστήσει, να προδώσει αλλά και να διασώσει, να φροντίσει και να αποτρέψει.

Η σημασία της Μάσκας στο διάβα της ιστορίας του θεάτρου και του Πολιτισμού (απόκριες, χορός μεταμφιέσεων, κοινωνικές εκδηλώσεις, τελετουργίες, πολεμικές τέχνες κτλ) είναι ποικίλη και πολυσήμαντη.

Παράλληλα η λειτουργία της Μάσκας πάνω στο Ανθρώπινο Σώμα είναι καθοριστική και συχνά αποκαλύπτει ανεξερεύνητες αλλιώς ιδιαιτερότητες του και δυνατότητες του .

Σκοπός προγράμματος: να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι γνώση και δεξιότητες στην κατασκευή Μάσκας:

  • Εκμάθηση όλων των σταδίων κατασκευής χαρτοπηλού, καλουπιού, εκμαγείου, μάσκας, βαφής, στολίσματος.
  • Μάσκα από χαρτόνια και ζωγραφική της (πάτωνες, μοτίβα, κολάζ).
  • Μάσκα από papier mache (Εκμάθηση της τεχνικής, ζωγραφική, διακόσμηση).
  • Μάσκα με κολάζ υλικών-Τρισδιάστατη μάσκα (Πειραματισμός  με  διάφορα  υλικά)
  • Μάσκα από ύφασμα (κοπτική, κατασκευή πατρόν, ράψιμο).

Εργαστηριακοί Τομείς: Οι εκπαιδευόμενοι θα δημιουργήσουν και θα εκπαιδευτούν στην:

  1. Χρήση γύψου σε κατασκευή μάσκας με γυψόγαζα, δομή και διακόσμηση Βενετσιάνικης μάσκας από χαρτί (χάρτωμα), 2. Δημιουργία προπλάσματος και κατασκευή εκμαγείου, 3.Κατασκευή παραδοσιακής μάσκας Πατρινής μάσκας – Μουτσούνας, μάσκας, 4. Άσκηση με φινίρισμα, γυάλωμα και ντεκουπάζ μάσκας που φοριέται σε μεταμφίεση, 5. Μάσκα Αρχαιοελληνικής Τραγωδίας / Κωμωδίας, 6. Τελετουργική εξωτική (αφρικάνικη, ασιατική κλπ) μάσκα.





ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ