Βιωματική Γραφή: Το βίωμα από την αρχαιότητα στις μέρες μας

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Το Βίωμα είναι η βιωμένη εμπειρία από τη σχέση μας με τον ορατό και αόρατο κόσμο και μέσα από την Ιστορική και Φιλοσοφική Αναδρομή του Σεμιναρίου αυτού θα οργανώσουμε τη σχέση μας με τον εσωτερικό μας κόσμο ως δημιουργοί και θα αποτυπώσουμε στα κείμενά μας αυτήν την εμπειρία με τρόπο δημιουργικό και ανεξίθρησκο.

Συντονίστρια η Μαριανίκη Δορμπαράκη

Πρόγραμμα:

Διάρκεια: 

Εισαγωγικό Μάθημα:—

Έναρξη: Αναμένεται από 2018

 

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο

Ανάμεσα στο Παρελθόν και στο Παρόν, ανάμεσα στην Ιστορία και στην Μνήμη, εδρεύουν το Βίωμα και ο Μύθος:  Το Βίωμα είναι η βιωμένη εμπειρία από τη σχέση μας με τον ορατό και αόρατο κόσμο, ο Μύθος είναι η πρώτη θεώρηση του ατόμου για τον κόσμο που το περιβάλλει, η αρχαία μνήμη για τα υπαρξιακά προβλήματά του ανθρώπου, ο χώρος που γεννιούνται και πεθαίνουν οι θεότητες. Το Σεμινάριο «ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ» συνεχίζει άξια το σεμινάριο «ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΧΕΤΥΠΑ» και το προεκτείνει.

Το ευρύ αυτό σώμα της μυθολογίας που έχει απασχολήσει ερευνητές, λογοτέχνες, ποιητές, κοινωνιολόγους, θρησκειολόγους και ψυχαναλυτές με ιδιαίτερη έμφαση στο μυθικό υπόστρωμα έδωσαν οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις και ειδικότερα αυτή του C.J.Jung ήταν το αντικείμενο ενός Κύκλου Μαθημάτων στο Μικρό Πολυτεχνείο από 2015 έως τώρα. Από Πέρυσι οι Ομάδες Δημιουργικής Γραφής Προχωρημένων που συνεργάζονται με την εισηγήτρια Μαριανίκη Δορμπαράκη μελετούν πιο διεξοδικά τον Βιωματικό Λόγο.

Φέτος, το πλούσιο αυτό υλικό μπαίνει στην Ιστορική και Ψυχαναλυτική του διάσταση με δύο εργαστήρια. Το πρώτο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ» είναι ανοιχτό σε όλους (αρχάριους και προχωρημένους) ενώ το δεύτερο «ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ» θα απασχολήσει τους σπουδαστές που έχουν εντρυφήσει στο προηγούμενο γνωστικό αντικείμενο σε συνέπεια, επιμονή και υπομονή.

Οι συναντήσεις μας και το περιεχόμενο τους

Στις συναντήσεις μας θα συζητήσουμε, θα προβληματιστούμε, θα εμπνευστούμε από τους ποιητές της Αρχαίας Εποχής με έμφαση στον Όμηρο και τη Σαπφώ και με εστίαση στο Ερωτικό Βίωμα. Θα προχωρήσουμε στα Χριστιανικά Χρόνια και θα προσεγγίσουμε τις παραμέτρους που φέρνουν το Βίωμα να αποτελεί μέρος μιας θεολογικής Προσέγγισης του Κόσμου. Παράλληλα, θα εμπλουτίσουμε το γνωστικό μας υλικό με αναφορές στην υπαρξιακή φιλοσοφία και λογοτεχνία (Άλμπερτ Καμύ, Ζαν Πολ Σαρτρ, Σαίρεν Κίρκεγκωρ)και Φιλοσοφία μέσα από το Ηρωικό Βίωμα, ενώ το δαιμονικό στοιχείο, θα μας επιτρέψει να σταθούμε δίπλα στον ηττημένο άνθρωπο, όταν αντιμάχεται την μεταφυσική του αγωνία και να αναγνωρίσουμε τις προσωπικές μας ταυτίσεις με αυτόν.

Ίσως αυτή η «ήττα» να μεταμορφωθεί στην  προσωπική μας νίκη μέσα από τα κείμενα που θα παράγουμε.

Ότι πάλι ερευνάται και ταξινομείται ως Βιωματικός Λόγος από την Αναγέννηση και μετά, παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή αντανακλά την πιο μύχια και συνάμα αθώα έκφραση του ανθρώπινου ονείρου: έρωτας και θάνατος, ηδονή και πόνος, φως και σκοτάδι, γέννηση και αναγέννηση, αμαρτία και κάθαρση, εξουσία και υποταγή.  Η Γαλλική Ποίηση, ο Γερμανικός Αναστοχασμός, ο  Ρομαντισμός, η Μοντέρνα Ψυχαναλυτική Θεώρηση του Κόσμου και τα Αρχετυπικά Πλαίσια που ορίζουν τον Βιωμένο Γραπτό Λόγο θα αποτελέσουν βασικές συντεταγμένες του σεμιναρίου.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προσεγγίσουμε το Βίωμα και θα επιχειρήσουμε την ερμηνεία του, αναδεικνύοντας τον αρχετυπικό και συμβολικό του πλούτο μέσα από τρεις τουλάχιστον κομβικούς άξονες: ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΕ ΑΠΩΘΗΣΗ, ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ.

Μέσω της μελέτης, της συζήτησης, αλλά και της δημιουργικής γραφής θα επιχειρήσουμε την ερμηνεία της σημαντικότερης, ίσως, παρακαταθήκης: της συλλογικής μνήμης του ανθρώπινου γένους πάνω σε αυτό που ονομάζεται ΒΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ. Σε μία εποχή κρίσης, όπου τα είδωλα καταρρέουν, η κοινωνία αποζητά την αλήθεια της και τις ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές της: η διερεύνηση του Βιώματος για τον καθένα μας μπορεί να δώσει απαντήσεις  σε πανανθρώπινα διλήμματα που ίσως να είναι και δικά μας…

 




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ