Θεατρικό Εργαστήρι Μουσικού Θεάτρου

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Θεατρικό Εργαστήρι, Μουσικού Θεάτρου, για στήσιμο και ανέβασμα παράστασης με την μέθοδο του devised theatre

Συντονισμός: Γιώτα Κουνδουράκη

Κάθε Πέμπτη 18:00 – 21:00 & Κάθε Κυριακή 21:00 – 24:00

Διάρκεια: Νοέμβριος 2009 – Απρίλιος 2010

Έναρξη 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Τί είναι θέατρο? Τι θα θέλαμε να δούμε εμείς στο θέατρο? Μπορούμε να γράψουμε, να αποδομήσουμε, να δομήσουμε, να σκηνογραφήσουμε, να υποδυθούμε, να «κινηματογραφήσουμε», να στήσουμε μία παράσταση pocket theatre μέσα από αυτοσχεδιασμούς; Και αν ναι, τότε πώς θα παράγουμε το υλικό της παράστασης?

 

Devised performance – εργαλεία και τεχνικές του Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου.

Το  devised ,βασισμένο στην πρακτική και δομημένη δουλειά αναπτύσσει τον αυθορμητισμό , την εφευρετικότητα, την δημιουργικότητα καθώς και την αίσθηση της σύνθεσης . Είναι μια πρόκληση να εξερευνήσουμε τα όρια της υποκριτικής αλλά και τη μοναδική δυναμική μιας ομάδας ανθρώπων  που δουλεύουν για να δημιουργήσουν οι ίδιοι το υλικό μιας παράστασης.

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές αυτοματικής και devised theatre  αλλά και multimedia μέσα δημιουργούμε το υλικό της παράστασης.

Ο σκηνοθέτης στη συνέχεια επιλέγει ,συνδυάζει και συνθέτει το υλικό. Το έργο προκύπτει σταδιακά απ’ αυτή τη διαδικασία της σύνθεσης μέχρι να σχηματιστεί το τελικό αποτέλεσμα.

Θα επικεντρωθούμε στην εξοικείωση με κάποια από τα εργαλεία του devised και στη  δημιουργία υλικού για μία παράσταση . Η δουλειά μας θα χωριστεί σε τρία στάδια :

Α) Μία σύντομη εισαγωγή στο devised theater , πρακτική και θεωρητική.

Β) Εργαλεία και τεχνικές του devised όπως  instruction work , re-enactment , text frames , physical score , installation  κ.α.

Γ) Σύνθεση του υλικού που δημιουργήσαμε ακολουθώντας τη δομή μιας devised παράστασης.

Το θέμα του σεμιναρίου, το υλικό που θα δουλεύουμε παράλληλα με τις βασικές τεχνικές είναι το θεατρικό έργο του Φώτη Βλαστού «ΕΜ-ΨΥΧΩΣΕΙΣ 2012»

Μια δεκαετία πέρασε μέσα στη νέα χιλιετηρίδα και διαπιστώνουμε πως – ίσως – το τέλος του κόσμου δεν είναι μακριά… μέσα από τις καθημερινές μας ιστορίες βιώνουμε την παράνοια μιας ενηλικίωσης πέρα για πέρα καθοριστικής και αναπότρεπτης.

Ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία (για το λιμπρέτο) του σεμιναρίου Μουσικού Θεάτρου με τους μαθητές των σεμιναρίων στιχουργικής του Μικρού Πολυτεχνείου.