Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η λεπτότητα μέσα από την οποία αντιμετωπίζει κανείς τον φακό, είναι μια σχέση κατάκτησης, μια σχέση γνώσης, μια υπόθεση μαγική και μυστηριώδης αλλά παράλληλα δημιουργημένη και εκπαιδευμένη στο αποτέλεσμά της.

Συντονιστής: Παντελής Παγουλάτος

Θεατρικό παίξιμο, τηλεοπτικό παίξιμο, κινηματογραφικό παίξιμο,. Τι είναι αυτά που τα κάνει να ξεχωρίζουν και πώς μπορεί ο ηθοποιός αλλά και ο σκηνοθέτης να προσεγγίσει σωστά τις επιλογές του?

Το σεμινάριο στοχεύει στην κατανόηση αυτού του ζητήματος που αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο ηθοποιός προχωρά στην απόδοση του ρόλου του μπροστά σ τον κινηματογραφικό φακό.

Από έλκει την καταγωγή του ο κινηματογράφος? Τι κουβαλάει από τις ρίζες του και με ποιόν τρόπο διαφοροποιείται στο πέρασμα του χρόνου? Τι διαφορές προκύπτουν από την «μητέρα» θεατρική πράξη? Πώς εισβάλει και καθορίζει το ερμηνευτικό αποτέλεσμα ο χώρος, το σκηνικό, το κοστούμι, το μακιγιάζ, η κίνηση? Πώς τα τεχνολογικά μέσα άλλαξαν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε ένα ρόλο?

Η θεατρική πράξη και οι πρόβες. Η κινηματογραφική γραφή και οι πρόβες. Το ενιαίο του συνόλου. Η ασυνέχεια του κειμένου. Η σχέση με τους θεατές και η σχέση με το συνεργείο. Η αισθαντικότητα και η ψυχρή συνεργασία. Ο φακός, το σώμα, τα φώτα,  το μικρόφωνο, τα μηχανήματα.

Η αντίληψη του ηθοποιού, η ψυχολογία του, το συναίσθημα, το τράκ, τα εκφραστικά του μέσα, η φωνή, το σώμα του η ψυχή του.
Τα πλάνα και πώς τα αντιλαμβανόμαστε σαν θεατές αλλά και σαν ερμηνευτές. Το ντεκουπάζ και η συνεργασία με τον σκηνοθέτη.
Η γοητεία στο θεατρικό σανίδι και η γοητεία στο κινηματογραφικό πλάνο. Το στιγμιαίο και το διαχρονικό.
Η κινηματογραφική ερμηνεία στο σύνολό της.
Στο σεμινάριο παράλληλα με την θεωρητική προσέγγιση θα γίνονται προβολές ταινιών με σημαντικές ερμηνευτικές στιγμές από ηθοποιούς και η ανάλυση τους. Επίσης πρακτική προσέγγιση με χρήση κειμένου και ασκήσεις ερμηνευτικές μπροστά στην κάμερα.
Ηθοποιός ή σκηνοθέτης σημαίνει γνώση και κατάκτηση του ζητήματος ερμηνεία του ηθοποιού μπροστά στον φακό.