Φωτισμοί Θεάτρου Web – Πρακτική σε Παράσταση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Φωτισμοί Θεάτρου (και On line και Live)

Εισηγήτρια: Μελίνα Μάσχα 

Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Τετάρτη από 8 Απριλίου 2020 για 4 web συναντήσεις ώρα 18:00 – 20:00 και 8 μαθήματα – πρόβες τον Ιούνιο στο Θέατρο.

Συνάντηση Γνωριμίας με την Εισηγήτρια την Δευτέρα 6 Απριλίου ώρα 19:30 – 20:30

Εισαγωγικό Μάθημα: Τρίτη 7 Απριλίου 2020, ώρα 18:00 – 20:00

Επίσημη Έναρξη: Τετάρτη 8  Απριλίου 2020, ώρα 19:00 – 21:00

Διάρκεια: 5 web Συναντήσεις (10 ώρες) / 3 μαθήματα στο Θέατρο (9 ώρες) / 5 Πρόβες (15 ώρες) – Σύνολο: 34 ώρες. 

Αξία Σεμιναρίου: 279€

Διαθεσιμότητα: Sold Out

 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο “Φωτισμοί Θεάτρου”

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.

Στόχος του σεμιναρίου Φωτισμών Θεάτρου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια ουσιώδη γνωριμία και μια καλή επαφή με τον θεατρικό φωτισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Απώτερος στόχος η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που οι μαθητές παίρνουν από το σεμινάριο σε θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει το ΜΠ σε θεατρικό χώρο, ώστε να έχουν πλέον μια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

 ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Πρωτίστως όμως οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με  τις δυνατότητες του μέσα σε ένα θέατρο άρτια εξοπλισμένο και με την βοήθεια του ηλεκτρολόγου σκηνής: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων.  Τέλος, θα μάθουμε πώς να κάνουμε ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις μας στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

WEB ΣΥΝΘΗΚΗ & Πρόβες στο θέατρο: Σε μια σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα θα δοκιμάσουμε ένα κύκλο από 5 δίωρα μαθήματα ώστε ο Ιούνιος να μας βρει πανέτοιμους στην Θεατρική Σκηνή όπου θα ανέβει παράσταση σε πραγματικές θεατρικές συνθήκες. Τότε θα δοκιμάσουμε όσα διδαχτήκαμε στην πράξη και θα φέρουμε ένα αληθινό θεατρικό έργο  – και μάλιστα πρωτότυπο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στον πλανήτη Γη  – στο φως.

Τα μαθήματα των Θεατρικών Φωτισμών περιλαμβάνουν στην WEB συνθήκη:

  • Ιστορία θεατρικού φωτισμού
  • Διεύθυνση-κατεύθυνση και Χρώμα
  • Φωτιστικά όργανα: Σύνδεση-Λειτουργία-Χειρισμός
  • Βασικές αρχές φωτιστικού σχεδιασμού
  • Ανάλυση κειμένου – Δραματουργία του φωτισμού
  • Φωτιστικός σχεδιασμός και Φωτιστικό πλάνο παράστασης



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ