ONEIΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ: Σεμινάριο Σκηνογραφίας με Πρακτική σε Παράσταση (MASTERCLASS)

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Στο φετινό μας σεμινάριο θα μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένα θεατρικό κείμενο αποκτά θεατρική παρουσία μέσα από την αισθητική γλώσσα του σχήματος, του χρώματος, της υφής των αντικειμένων, των διαφορετικών υλικών, των Σκηνικών.  Εξαιρετική η σημασία του θεατρικού φωτισμού που μαζί με το βλέμμα του Σκηνοθέτη και την ενέργεια των Ηθοποιών θα συμβάλλουν στην αρμονία μιας θεατρικής παράστασης όπου οι νέοι σκηνογράφοι θα υπογράψουν ως σύνολο.

To σεμινάριο θα συμβάλλει στο ανέβασμα του έργου “ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ” με τη ομάδα του Δημήτρη Κανέλλου (σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ) και θα διεξάγεται κάθε δεύτερη Παρασκευή από το τέλος του Νοεμβρίου του 2014 έως τα τέλη Απριλίου. Το συντονίζει ο Γιώργος Λυντζέρης αλλά θα συνεργάζεται μαζί του στο ταχύρρυθμο Workshop για το Stage & Light Design ο Κώστας Γαλάνης

 

Σεμινάριο ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ με πρακτική σε παράσταση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΝΤΖΕΡΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ POCKET THEATRE ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Κάθε δεύτερη Παρασκευή 21:00 ως 23:30 για 6 συναντήσεις + 6 πρακτικές συνεδρίες σε θέατρο.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Παρασκευή 30/1/2015 (19:00)

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Παρασκευή 6/2/2015, ώρες 21:00 ως 23:30 για έξι Παρασκευές ανά 15 μέρες έως και 17/4. Παράλληλα προγραμματίζονται επισκέψεις σε θέατρα, βεστιάρια και Show Rooms. Οι Πρόβες για το ανέβασμα τις παράστασης θα είναι τουλάχιστον έξι (6) που απαιτούν την παρουσία των Σκηνογράφων στο Θέατρο. Τις υπόλοιπες Παρασκευές το σεμινάριο θα ολοκληρώνεται με προαιρετική συμμετοχή στο Workoshop “STAGE & LIGHT DESIGN”

Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. INFO: 210.3252.998

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ & ΤΟΥ WORKSHOP “STAGE & LIGHT DESIGN”

  1. Γνωριμία με την αρχιτεκτονική δομή του θεατρικού χώρου και ιστορική αναδρομή των θεατρικών σκηνών.
  2. Επιλογή έργου-σκηνογραφική προσέγγιση θεατρικού λόγου.
  3. Επιλογή στοιχείων μέσα από το κείμενο που φανερώνουν την εικαστική μορφή του έργου.
  4. Πρώτη απόπειρα συνδυασμού αυτών των στοιχείων σε αναζήτηση ύφους.
  5. Όψη, κάτοψη, πλάγια όψη.
  6. Κλίμακες μεγέθους.

TO ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ WORKSHOP κάθε δεύτερη Παρασκευή θα προεκτείνει το γνωστικό αντικείμενο του σεμιναρίου υπό τη μορφή Εργαστηρίου. Το Εργαστήριο αυτό (Workshop STAGE & LIGHT DESIGN) θα γίνει σε συνεργασία με τον Κώστα Γαλάνη  και με έμφαση στην Κατασκευή και τον Φωτισμό τρισδιάστατης μακέτας (6 συναντήσεις).

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΕΣ: 1. Τρισδιάστατη μακέτα εργασίας 1 /50. 2. Μελέτη χρωματικής κλίμακας, θεατρικής ατμόσφαιρας. 3. Zωγραφική δισδιάστατη μακέτα σκηνικού σε συνδυασμό με στοιχεία φωτισμού. 4. Τρισδιάστατη τελική μακέτα 1/25 , ή 1/ 20. Αποτελεί το πλησιέστερο στάδιο προς το ρεαλιστικό σκηνικό. Τα πάντα σ’ αυτή τη φάση έχουν τη μορφή και το ύφος του σκηνογράφου γι’αυτό και χρειάζεται να κατατεθούν οι τεχνικές όπως και οι αισθητικές προτάσεις του. Θεατρικές υφές- πατίνες – τρισδιάστατες κατασκευές.

Σημειώστε πως το σεμινάριο θα είναι τόσο πρακτικό (θα οδηγήσει τον κάθε συμμετέχοντα να μυηθεί με αναλυτικό τρόπο στα πρακτικά στάδια που ο σκηνογράφος περνά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανεβάσματος ενός θεατρικού έργου), όσο και θεωρητικό (ο κάθε συμμετέχων θα διδαχθεί πώς υποστηρίζεται θεωρητικά και εννοιολογικά η δημιουργία σκηνικού χώρου, μια παράμετρος πολύ σημαντική στην σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία γενικά).

Ο Στόχος πάντα παραμένει η εφαρμογή όλων των γνώσεών στην πράξη δηλ. ανέβασμα παράστασης σε πραγματικές συνθήκες σε κανονική θεατρική σκηνή σε συνεργασία με σκηνοθέτη, ηθοποιούς, φωτιστή, μουσικό, συμμετέχοντας όλοι σε ρεαλιστικές συνθήκες υποστήριξης μιας παράστασης και σχεδιάζοντας σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς.

ΣΗΜΑΝΤΙΚH ΣΗΜΕΙΩΣH: Η KOINH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΩΤΙΣΜΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ. 




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ