6 μικρές Ιστορίες Τέχνης – Το Εφήμερο στην Τέχνη

seminario-istorias-tis-technis

Ένα σεμινάριο Ιστορίας της Τέχνης πάνω στην έννοια της διάρκειας και τη χρονική διάσταση του έργου τέχνης. Μια σπουδή πάνω στο εφήμερο, την αλληλεπίδραση του έργου με τον θεατή, και τους μηχανισμούς δημιουργίας και παραγωγής της ανάμνησης. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και να κατανοήσουν την έννοια της παροδικότητας του έργου τέχνης μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.
Οι αυτοτελείς συναντήσεις επικεντρώνονται στην ανάγνωση και ερμηνεία της ιδιαίτερης γλώσσας των εικαστικών έργων μέσα από την παρουσίαση των στοιχείων της οπτικής γλώσσας, της δομής και της σύνθεσής τους.

Εισηγήτρια: Ειρήνη Χρυσοχέρη

Έναρξη: 15/4/2024

Διάρκεια: 6 δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Πρόγραμμα: κάθε Δευτέρα, 18:30 – 20:30

Κόστος: 150€ + ΦΠΑ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  1. H τέχνη του εφήμερου και ο μοντερνισμός
  2. Η τέχνη της γης (Land art). Έργα εξαρτημένα από την παροδικότητα των εποχών και τις αλλαγές της φύσης (Heizer, Oppenheim, Long, Beuys, κτλ)
  3. Πειραματισμοί με πρόσκαιρα και φθαρτά υλικά. Το εφήμερο στη φύση και το αστικό τοπίο (Rogers, Goldsworthy, Christo κτλ)
  4. Έργα σε διάλογο με το χρόνο, τη μνήμη, την απώλεια, τη φθορά και την αλλαγή (Hatoum, Kabakov, Walker, Eliasson κτλ)
  5. Η έννοια του χρόνου στην τέχνη της performance και των happenings (Kaprow, Klein, Kusama, Abramovic, κτλ)
  6. Η παροδικότητα της τέχνης του δρόμου και του δημοσίου χώρου. Το φαινόμενο Banksy.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ