6 Μικρές Ιστορίες Τέχνης

seminario-istorias-tis-texnis

Εισηγήτρια: Ειρήνη Χρυσοχέρη

Εισαγωγικό μάθημα: 23/10/2023

Έναρξη: 6/11/2023

Διάρκεια: 6 δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, 18:30 – 20:30

Κόστος: 150€ +ΦΠΑ

Μια διαδρομή στον συναρπαστικό κόσμο των εικαστικών τεχνών από τις μαγικές του καταβολές έως τις σύγχρονες εκδηλώσεις του. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και να παρακολουθήσουν τη διαχρονική πορεία της τέχνης μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Οι πρώτες συναντήσεις επικεντρώνονται στην ανάγνωση και ερμηνεία της ιδιαίτερης γλώσσας των εικαστικών έργων μέσα από την παρουσίαση των στοιχείων της οπτικής γλώσσας, της δομής και της σύνθεσής τους. Κεντρικό θέμα των επόμενων συναντήσεων αποτελούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους αποδίδεται διαχρονικά το χρώμα, το φως, και ο χώρος.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό (εικόνες & βίντεο) και οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της εικαστικής δημιουργίας αλλά και την ενδυνάμωση της παρατηρητικότητάς τους.

Αναλυτικό πρόγραμμα

Ι. Εισαγωγή
Αναδρομή στις σημαντικότερες περιόδους και κινήματα της τέχνης.

ΙΙ. Γνωριμία με το εικαστικό αλφάβητο και τα έργα τέχνης
Ανάλυση των εικαστικών στοιχείων (σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα, υφή), προσέγγιση του εσωτερικού τους χαρακτήρα, επισήμανση συμβολικών μηνυμάτων και σύνδεσή τους με τους νόμους της φύσης. Πρακτική εφαρμογή σε έργα μεγάλων δημιουργών.

ΙΙΙ. Συνθέτοντας γραμμές, χρώματα, σχήματα και υλικά
Παρουσίαση των αρχών της σύνθεσης μέσα από επιλεγμένα έργα ζωγραφικής. Περιγράφονται τα βασικά στοιχεία σύνθεσης του ζωγραφικού έργου και εξετάζονται η σύλληψη του θέματος, η οργάνωση, η ιεράρχηση, ο ρυθμός και η ενότητα. Μέσα από παραδείγματα της σύγχρονης τέχνης αναδεικνύεται ο ρόλος του τυχαίου και η δημιουργία αφηρημένων συνθέσεων.

ΙV. Φως και Σκιά: αποκάλυψη και έκφραση
Παρουσίαση της φυσικής υπόστασης του φωτός και της σχέσης του με το τεχνητό. Η αξία του φωτισμού, η δυναμική στην επικοινωνία και η δυνατότητα διαμόρφωσης εντυπώσεων και συναισθημάτων. Ο ρόλος του φωτός και της σκιάς στη Δυτική ζωγραφική (πλαστικότητα, αντιθέσεις φωτοσκίασης, ψυχολογικά χαρακτηριστικά). Νέες χρήσεις φωτός και σκιάς στη σύγχρονη τέχνη

V. Το χρώμα και οι συμβολικές του προεκτάσεις
Εισαγωγή στο χρώμα και τις ιδιότητές του. Χρωματικές κλίμακες, ψυχολογία και συμβολισμοί χρωμάτων, χρωματική παλέτα, συνδυασμοί και εφαρμογές Μελέτη της διαχρονικής χρήσης του χρώματος σε έργα μεγάλων δημιουργών.

VI. Αποδόσεις του χώρου σε δισδιάστατες επιφάνειες
Μέσα από παραδείγματα συγκεκριμένων καλλιτεχνών, μελετάται η πορεία από την προσπάθεια απόδοσης του πραγματικού χώρου σε δισδιάστατες επιφάνειες, στη δημιουργία τολμηρών ψευδαισθήσεων και αμφιλεγόμενων χώρων, έως τη δημιουργία – στα τέλη του 19ου αιώνα – μιας νέας αντίληψης που οδήγησε στην κατάργησή του.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ