Workshop για Σύνταξη και Ολοκλήρωση Λογοτεχνικού Project

Samuel Becket

Χρήσιμες πληροφορίες για υποψηφίους να παρακολουθήσουν το εργαστήρι του Λένου Χρηστίδη

Συνάντηση με τον συντονιστή: κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία (210.9480745).

Διάρκεια Εργαστηρίου: κάθε Τρίτη, ώρες 21:00 – 23:30, για 16 συναντήσεις.

Εισαγωγική Συνάντηση Γνωριμίας: Τρίτη 23/10/2012, ώρες 21:00 – 23:30

Επίσημη Έναρξη: 30/10/2012

Διαθεσιμότητα Θέσεων: Πολύ περιορισμένος Αριθμός Συμμετοχών

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ 6/11/2012 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.

Λίγα λόγια για το ύφος του εργαστηρίου δια χειρός Λένου Χρηστίδη:

christides

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΕΚΕΤ
Το Workshop αυτό από την περίοδο που πρωτοξεκίνησε στο Μ.Π. παραμένει στη σκιά και στο φως του πνεύματος του Σάμουελ Μπέκετ.
 
Γιατί ο Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και διανοούμενος, ένας από τους πλέον επιδραστικούς συγγραφείς  του 20ου αιώνα, γεφυρώνει  το κλασσικό με το μοντέρνο, τους αρχαίους τραγικούς, το Σαίξπηρ και τον Τσέχοφ με τον Πίντερ και το Μάμετ.
 
Γιατί το ιρλανδικό νόμπελ, (ο μόνος νομπελίστας που υπήρξε επαγγελματίας παίκτης του κρίκετ), ο φίλος και συνεργάτης του Τζέιμς Τζόυς, λάτρεψε το “λίγο” σε σχέση με το “πολύ”, το “τίποτα” σε σχέση με το “τα πάντα”, το “μηδέν” σε σχέση με το άπειρο, τη σιωπή σε αντίθεση με το λόγο.
 
Γιατί τα έργα του και όλη η κοσμοθεωρία του επιδέχονται άπειρες ερμηνείες πολλές φορές συγκρουόμενες και μάλιστα βίαια μεταξύ τους.
 
Δεν έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα διανοητή που “καθοδηγεί” τους αναγνώστες του προς το “μήνυμα” που επιδιώκει να περάσει, έχουμε απλά ένα διανοητή, τελεία. Ο Μπέκετ είναι ένας διανοούμενος -με την “θετική” έννοια του σκεπτόμενου ανθρώπου και όχι με την παρεξηγημένη του “κουλτουριάρη”- που με έναν πολύ προσωπικό και τολμηρό -ακόμα και σήμερα- τρόπο αφήνει γυμνό τον εαυτό του προς παρατήρησιν – επίσης προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.
 
Ο θεατής-αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του παρατηρώντας τον ίδιο το συγγραφέα-διανοητή που με πρωτοφανή ευθύτητα και τραχύτητα εξαπολύει τον σκεπτόμενο εαυτό του στο προσκήνιο για να τον αναλύσει (κι αυτός κι ο παρατηρητής), για να τον επιβραβεύσει, για να τον τιμωρήσει και τελικά για να τον καταλάβει και να τον αποδεχτεί. Ουσιαστικά μιλάει για τα πιο “βαθιά” και “σοβαρά” θέματα που ταλαιπωρούν το φτωχό μυαλό του ανθρώπου από την πιθηκίζουσα εποχή του (που για κάποιους δεν έχει ακόμα παρέλθει), τον έρωτα, το θάνατο, τη φιλία, την εξουσία, τις πολύπλοκες σχέσεις ανάμεσα στους διαφορετικούς ανθρώπους γύρω μας. Ταυτόχρονα όμως δεν “διδάσκει” ποτέ την “αλήθεια” του τσουβαλιάζοντας απόψεις στο κεφάλι του αμαθούς-ανύποπτου κοινού. Βάζει τα θεμέλια, δείχνει μια εικόνα, πολλές φορές στατική, ελλειπτική, “ελλειπή” κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
 
Και φυσικά – γιατί εκεί έγκειται η διαχρονική αξία του – όλοι καταλαβαίνουν. Κάτι.
 
ΓΙΑΤΙ ΤΟ PROJECT
 
Γιατί από την ως τώρα εμπειρία, στα εργαστήρια τέτοιου τύπου, οι άνθρωποι που φτάνουν να τα πιστέψουν και να τα παρακολουθήσουν με όρεξη, είναι όσοι πραγματικά επιθυμούν να γράψουν κάτι ολοκληρωμένο, ενώ στοχεύουν να βρουν μια καλή παρέα για μοιραστούν με άλλους τις ιδέες τους και τα κείμενα που αυτές οι ιδέες θα γεννήσουν.
 
Γιατί η εμπειρία επίσης έδειξε πως στο εργαστήρι του Λένου Χρηστίδη, παρέχεται «η απαιτούμενη ψυχολογική υποστήριξη» σε νέους γραφιάδες από την ίδια την ομάδα που δημιουργείται, ώστε όλοι να συναντηθούν με το κοινό τους, να επανατροφοδοτήσουν τις στοχεύσεις και τις εμπνεύσεις τους και εν τέλει να συναντηθούν με «συναδέλφους» που βρίσκονται σε άλλο μήκος κύματος και αυτό να τους φανεί εξαιρετικά ωφέλιμο στην εξέλιξη των ιστοριών τους.
 
Γιατί ο Λένος Χρηστίδης δεν «καθοδηγεί», δεν «βάζει ασκήσεις», δεν πατρονάρει. Ακούει και μελετά, διαβάζει και συζητά με όλη την ομάδα την ιστορία του καθενός.
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Σεμινάριο του Κ. Χρηστίδη θα δέχεται νέους συμμετέχοντες ως την Τρίτη 13/11/2012ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ