Απόστολος Καλτσάς

Απόστολος Καλτσάς
Ο Απόστολος Καλτσάς γεννήθηκε στη Λαμία. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από τα παιδικά του χρόνια μαθαίνοντας ακορντεόν στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Αργότερα, μεταπήδησε στο πιάνο και τα κρουστά, μέχρι που τον κέρδισε το ηλεκτρικό μπάσο, το οποίο σπούδασε στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, στην Αθήνα. Σήμερα, θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες σε αυτό το όργανο.
Το 1995, εισήχθη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε ενεργά με το θέατρο κι έγραψε πρωτότυπες μουσικές για θεατρικές παραστάσεις και χοροθεατρικά δρώμενα,για επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες.
Την περίοδο 1999-2000, ως υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διετέλεσε βοηθός του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, στο “Αμφι-Θέατρο”. Υπήρξε μαθητής και κατόπιν βοηθός του ηθοποιού, θεατροδιδασκάλου και εμψυχωτή Γιώργου Μπινιάρη, ενός από τους πιο σημαντικούς δασκάλους Θεατρικού Παιχνιδιού στην Ελλάδα. Μαζί του πραγματοποίησε πολυάριθμα σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα ενώ από το 2003 μέχρι σήμερα διδάσκει ο ίδιος Θεατρικό Παιχνίδι και Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε διάφορα Σχολεία της Αττικής ως αναπληρωτής καθηγητής.
Από το 2004 έως το 2012, είναι μέλος του δημοφιλούς συγκροτήματος “Υπόγεια Ρεύματα”, αλλά συνεργάζεται τακτικά και με τα μουσικά σχήματα “‘Άνεμος”, “Τρίφωνο”, τον Απόστολο Ρίζο, τον Dirk Pollak (Mecano), τον Θάνο Μικρούτσικο τη Μελίνα Τανάγρη,τη Μαρία Φαραντούρη και πολλούς άλλους. Ως μουσικός – performer έχει εμφανιστεί σε πολλά μουσικά και θεατρικά Φεστιβάλ σε Γαλλία, Πολωνία, Τουρκία, Γερμανία και Η.Π.Α…
Το 2005, εξέδωσε την πρώτη του συνθετική δουλειά, με παιδικά τραγούδια για το παραμύθι “Το ασημένιο ρομποτάκι με το κόκκινο φωτάκι” σε στίχους του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη (εκδόσεις “Μεταίχμιο”) όπου ερμήνευσαν κομμάτια του  μεταξύ άλλων  ο Σπύρος Σακκάς και η Μαρία Ναυπλιώτου.
Το 2010, εκδόθηκε από τη δισκογραφική εταιρεία “Παρουσία” ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο “Μυθοτοπία”, σε δικούς του στίχους, μουσική και ενορχήστρωση, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Στο δίσκο αυτό συμμετέχει μια πλειάδα από τους επιφανέστερους Έλληνες τζαζ μουσικούς, ενώ ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Πάνος Μουζουράκης,η Μάρθα Φριντζήλα κ.α.
Το 2014 εξέδωσε τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο ‘Μικρόγειος’,με μουσική δική του σε στίχους άλλων έξι νέων στιχουργών από τα σεμινάρια στιχουργικής του Μικρού Πολυτεχνείου,όπου συμμετέχουν ο Γιάννης Κούτρας,ο
Αδριανός Νόνης και η Σοφία Κουρτίδου.
Την περίοδο 2014-2015 πρωταγωνίστησε στην πολύ πετυχημένη θεατρική παράσταση Passport project στο θέατρο Ζp87 ως μουσικός και ηθοποιός.
Από το 2008 έως το 2013 δίδαξε στα σεμινάρια στιχουργικής του Πολυχώρου Σεμιναρίων
του Μικρού Πολυτεχνείου,υπό την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ‘Εκφραστικότητα στο τραγούδι’ σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές στη Δραματική Σχολή ΄Το Θέατρο των Αλλαγών΄.Παράλληλα εξακολουθεί να εμφανίζεται σε συναυλίες,να περιοδεύει με πολυάριθμους καλλιτέχνες και σχήματα και να ηχογραφεί μαζί τους.
Ιστότοποι ενδεικτικοί του συνθετικού του έργου :