Αρχιτεκτονική Εξωτερικών Χώρων & Κηποτεχνία (Διακόσμηση Μικρών Κήπων)

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Αρχιτεκτονική Εξωτερικών Χώρων & Κηποτεχνία (Διακόσμηση Μικρών Κήπων).

Σεμινάριο / Εργαστήριο / Works in Progress

Συντονισμός: Άννα Κανέλη

Αναλυτικά οι ώρες μαθημάτων και των εργαστηρίων.

Μαθήματα: Τετάρτες με 17/5 (ανοιχτό εισαγωγικό μάθημα) και άλλα έξι μαθήματα 24 & 31/5 & 7, 14, 21 & 28/6 ώρες 20:30-22:30

Εργαστήρια: εντός Weekend με εισαγωγικό εργαστήριο 20-21/5 και με άλλα έξι εργαστήρια 27-28/5 & 3-4/6, 10-11/6, 17-18/6, 24-25/6 ώρες 18:30-20:30

Εισαγωγικό Εργαστήριο: ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 20 – 21/5/2017 ώρα 18:30

Λίγα λόγια για την Αρχιτεκτονική Εξωτερικών Χώρων & Κηποτεχνία (Διακόσμηση Μικρών Κήπων)

Το καλοκαίρι πλησιάζει. Είμαστε σε δημιουργική διάθεση να το υποδεχτούμε σε έναν όμορφα διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του σπιτιού μας? Αν ναι, τότε υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης – οργάνωσης αυτής της διαδικασίας. Η βασική μας προϋπόθεση για συμμετοχή είναι να θέλουμε να μυηθούμε στην διαδικασία DIY (DO IT YOURSELF – ΦΤΙΑΧΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ) και να μεταμορφώσουμε έναν εξωτερικό χώρο του μπαλκονιού ή της βεράντας μας, της αυλής ή της ταράτσας μας με τις πιο οικονομικές λύσεις & με επαγγελματικές προδιαγραφές.

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ;

  1. Αποκτώ την απαιτούμενη γνώση μέσα από ένα σεμινάριο για να μπορέσω να σχεδιάσω – κατασκευάσω τον προσωπικό μου (και όχι μόνο) χώρο.
  2. Αναθέτω – συνεργάζομαι με έναν επαγγελματία (αρχιτέκτονα- κατασκευαστή) το σχεδιασμό και την κατασκευή του χώρου μου.
  3. Συμβουλευτική σχέση – επιμέλεια για το συνδυασμό ενός αριθμού επίπλων – αντικειμένων μου που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν το υλικό ενός όμορφου χώρου.

Οι τρείς αυτές προσεγγίσεις μπορούν επίσης να συνδυαστούν μεταξύ τους.

(1+2) (1+3) Παρακολουθώντας το σεμινάριο αποκτώ την απαιτούμενη θεωρητική γνώση αλλά λόγω έλλειψης εμπειρίας συνεργάζομαι με ένα επαγγελματία για να ολοκληρώσω τη συγκεκριμένη εργασία. Είτε με τη μορφή ανάθεσης ή επιμέλειας της κατασκευής.

(2+3) θα ήθελα να ενσωματώσω έναν αριθμό επίπλων μου σε ένα ολοκληρωμένο – άρτιο λειτουργικά και αισθητικά σχέδιο και να αναθέσω την κατασκευή του σε έναν επαγγελματία.

Με όποιον τρόπο και αν διαλέξω να οργανώσω την διαδικασία,τα ερωτήματα που θα με απασχολήσουν θα έχουν να κάνουν με τα παρακάτω θέματα.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΩ;

Αυτοψία: Δομικά – Στατικά Θέματα, Προσανατολισμός και Χρήση. Τα βάρη, οι αντοχές, οι κολόνες και τα δοκάρια, οι παροχές (νερό, ρεύμα, υδρορροές), η μόνωση, οι ιδιότητες των βασικών υλικών, η θέση του ήλιου και η χρήση του χώρου, είναι τα πρώτα στοιχεία που θα εξετάσουμε καθώς θα μας θέσουν τους περιορισμούς και θα καθορίσουν τους βασικούς συνθετικούς άξονες του σχεδιασμού μας.

Σχέδιο: Γραμμικό σχέδιο, Μακέτα, αισθητικές προσεγγίσεις, λειτουργία, βασικές κατασκευές και φυτά. Η ακριβής αποτύπωση του χώρου, και η κατασκευή της μακέτας είναι τα σημαντικότερα εργαλεία προκειμένου να εντοπίσουμε και να αποφύγουμε λάθη. Θα εξετάσουμε τα διάφορα στυλ (σχήματα χρώματα κτλ), θα αναφερθούμε στις βασικές κατασκευές (πέργκολα, πλακάκια, κουρτίνες, συνθέσεις καθιστικού, συντριβάνια, συστήματα φωτισμού κτλ) καθώς και στις κατηγορίες και ιδιότητες των φυτών.

Κοστολόγηση & Χρονοδιάγραμμα εργασιών. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού θα ερευνήσουμε τους τρόπους που θα το υλοποιήσουμε. Εύρεση πρώτων υλών, προμηθευτών, , συλλογή προσφορών, τεχνίτες, προσβάσεις, παραδόσεις, παραλαβές κτλ. είναι στοιχεία που θα επιδράσουν στο αρχικό μας σχέδιο και θα μας βοηθήσουν να το ολοκληρώσουμε προκειμένου να μην ξεφύγουμε από το αρχικό μας budget. Και αφού ο χρόνος είναι χρήμα (και όχι μόνο) θα υπολογιστεί αναλυτικά το κόστος αυτής της δουλειάς πού θα περιλαμβάνει το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και το κόστος των εργατικών ωρών που απαιτούνται για την κατασκευή του.

Κατασκευαστικό και εργοταξιακό μέρος του εγχειρήματος. Παρακολούθηση Κατασκευής & Διαχείριση Εργοταξίου. Συνήθη προβλήματα κατά την κατασκευή, τυπικά λάθη, έξυπνα κόλπα.

Εμείς στο μικρό πολυτεχνείο έχουμε ήδη ξεκινήσει το καλωσόρισμα του καλοκαιριού σχεδιάζοντας μια όμορφη ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας.

Ελάτε να δείτε το χώρο,

  • να συζητήσουμε τον τρόπο που ενσωματώνονται σε ένα σχέδιο οι επιθυμίες του χρήστη του χώρου.
  • τις απαντήσεις που δόθηκαν στα θέματα του προσανατολισμού, της θέας, της σκίασης και πως αυτά κατέληξαν σε μια όμορφη εικόνα προσομοίωσης του χώρου όπως θα γίνει όταν τελειώσει η κατασκευή του.
  • Και επίσης το χρόνο και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του.

Θα χαρούμε πολύ να τα  πούμε από κοντά…..

ΑΣΤΙΚΟΙ    ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ     ΧΩΡΟΙ       

    Επανακατοίκηση της βεράντας, της ταράτσας, της αυλής

Ζώντας μέσα στην ασφυκτικά κτισμένη πόλη η ανάγκη για χώρους πράσινου είναι  επιτακτική.

Μπορεί ο αμήχανος μικρός χώρος μιας ταράτσας, αυλής ή βεράντας να μετατραπεί σε ζωτικό χώρο – υπαίθρια εκτόνωση της κατοικίας και με ποιο τρόπο;

Τι εξαιρετική εικόνα θα ήταν αν οι μπετονένιες ταράτσες μετατρέπονταν σε οάσεις πράσινου!!!

Πολύτιμος σύμμαχος σε μια τέτοια προσπάθεια αυτή είναι το ευνοϊκό μεσογειακό μας κλίμα  και οι βασικές τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Ο ήλιος, ο αέρας, το νερό, τα φυτά είναι τα τέσσερα βασικά φυσικά στοιχεία πού θα συνθέσουμε για τη δημιουργία ενός χώρου χαλάρωσης και ξεκούρασης σώματος και πνεύματος. Βρίσκομαι σε έναν εξωτερικό χώρο του σπιτιού μου και θέλω:

ΗΛΙΟΣ …………Να μην με καίει ο ήλιος το καλοκαίρι = ηλιοπροστασία με πέργκολες ,τέντες  , αναρριχητικά φυτά

Να με ζεσταίνει το χειμώνα = ηλιασμός π.χ. Αν τα φυτά της πέργολας είναι φυλλοβόλα ,το χειμώνα θα αφήνουν τον ήλιο να μας προσφέρει τη ζεστασιά του. Ένας τοίχος βαμμένος με σκούρο χρώμα απορροφά τη θερμότητα της ημέρας και την αποδίδει τη νύχτα.

Να φυτέψω τα φυτά στη σωστή θέση ανάλογα με την ανάγκη τους για ήλιο.

ΝΕΡΟ ………… Να διαχειριστώ σωστά και συνετά το νερό για στην ανάπτυξη των φυτών μου

Να «εκμεταλλευτώ» την ιδιότητα του νερού να επηρεάζει τη σχετική υγρασία του χώρου.(ειδικά το καλοκαίρι)

Ο άνθρωπος αισθάνεται άνετα σε ένα περιβάλλων όπου υπάρχει συγκεκριμένη σχέση θερμοκρασίας – υγρασίας

ΑΕΡΑΣ…………Να προστατευτώ εγώ και τα φυτά μου από τον δυνατό χειμωνιάτικο αέρα = ανεμοφράκτες

Να δροσιστώ το καλοκαίρι = δροσισμός

Να δημιουργήσω μουσική με το πέρασμα του αέρα από τον κήπο μου.

ΦΥΤΑ…………..ΝΑ ΕΧΩ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ .

 

Φανταστείτε την οσμή ενός ανθισμένου τριαντάφυλλου ή τρίψτε λίγο βασιλικό στα δάκτυλά σας, τα αιθέρια έλαια του φυτού θα περάσουν μέσω του δέρματος στο σώμα σας.

Συν – κατοικήστε με φυτά βότανα, καλλιεργείστε το «φαρμακείο» σας από τη μητέρα φύση, κατακτήστε  τη γνώση που απαιτείται ώστε να προσθέσετε αυτήν την ποιότητα στη ζωή σας. Και στο πιάτο σας αν επεκτείνουμε την καλλιέργεια σε βρώσιμα λαχανικά.

Η μελέτη από μια σειρά γνωστά βότανα οι ιδιότητες τους και οι καλλιεργητικές τους απαιτήσεις θα μας εφοδιάσει με την απαραίτητη γνώση για ένα υπέροχο κήπο.

Από προσωπική πείρα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η προσπάθεια αυτή δεν είναι κάτι δύσκολο.

Βότανα , λαχανικά σε συγκαλλιέργεια ,σκιασμένα καθιστικά , τρεχούμενο νερό για δροσισμό, και πολλά άλλα που θα σκεφτούμε και θα σχεδιάσουμε παρέα.

Αν νομίζετε ότι δεν έχετε αρκετό χώρο υπάρχουν και οι λύσεις κατακόρυφης ανάπτυξης κήπου

Αν νομίζετε ότι το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας επέμβασης θα είναι  δυσβάστακτο υπάρχουν πολλές ευφάνταστες λύσεις με επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο σωστός συνδυασμός και η αρμονική ισορροπία των στοιχείων του χώρου.

Μελέτη των υλικών του δαπέδου, των τοίχων, των παρτεριών φύτευσης.

Μελέτη του τεχνητού φωτισμού και της ατμόσφαιρας πού μπορεί να δοθεί τη νύχτα.

Ένας καθοριστικός παράγοντας στο σχεδιασμό ενός τέτοιου χώρου εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα είναι και η σωστή σύνδεση των λειτουργιών πού θα φιλοξενήσει.

Τα χρώματα των φυτών , τα χρώματα του χώρου οι υφές των υλικών , οι φόρμες , ο προσανατολισμός, οι οπτικές φυγές κ.λ.π. είναι τα στοιχεία που θα επεξεργαστούμε. Το μόνο που πρέπει να φέρετε μαζί σας είναι τη δημιουργική σας διάθεση και την αγάπη σας για παιχνίδι.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ