Ιστορία της Τέχνης

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σουρεαλισμός- Η ποιητική των ονειρικών εικόνων”

Ένα σεμινάριο για τον σουρεαλισμό, δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει έννοιες όπως τα όνειρα, οι φαντασιώσεις και οι συνειρμοί, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαίους ζωγράφους και ποιητές των αρχών του 20ου αιώνα.

 

“…Ο ζωγράφος μεταχειρίζεται χρώματα και πινέλα, λάδι, νέφτι και άλλα. Ξέρει όμως ότι πίσω απ’ το τελάρο του υπάρχει μια φοβερή μαύρη τρύπα.

Παραμερίζει με την τόλμη του ονείρου, το τελάρο και σκύβοντας μεσ’ στο σκοτεινό βάραθρο βλέπει μακριά, πολύ μακριά, κοντά στο βάθος κάτι να φωσφορίζει αμυδρά.

Στο συναμεταξύ πετούν –αθόρυβα- μαύρα πουλιά, φτερωτά ψάρια και φαντάσματα. Ξανάρχεται στο φως. Ανάμεσα σ’ αυτόν και στο τελάρο του βρίσκεται τώρα ένα θεριό. Αλλά και πάλι δεν φοβάται.”

Ν. Εγγονόπουλος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗ & ΜΑΡΙΝΑ ΒΗΛΛΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 31/3/2014, ΩΡΑ 19:00-21:00 

ΓΙΑ 6 2ΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 

Στα πλαίσια των συναντήσεών μας, θα γνωρίσουμε και θ’ αναλύσουμε έργα μεγάλων ζωγράφων, εκπροσώπων του σουρεαλισμού και θα εξερευνήσουμε έναν κόσμο γεμάτο αμφιλεγόμενες εικόνες, μεταφυσικούς χώρους, ονειρικά τοπία και αινιγματικά σύμβολα.

Δεδομένου ότι στο σουρεαλισμό, ποίηση και ζωγραφική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σε κάποιες από τις συναντήσεις μας, ποιητικά κείμενα θα λειτουργήσουν αναπόφευκτα με συμπληρωματικό τρόπο, για μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάγνωση του σουρεαλιστικού κινήματος.

Ο υπερρεαλισμός ωστόσο, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την πραγματική λειτουργία της σκέψης χρησιμοποίησε ποικίλες μεθόδους όπως τον αυτοματισμό, την ονειρική ερμηνεία της καθημερινότητας και τη χρήση του παιχνιδιού.

Έτσι, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω “κλειδιά”, θα γνωριστούμε με το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα και θ’ απελευθερώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, μέσα από μια σειρά πειραματισμών και αυτοσχεδιασμών πέρα από κάθε έννοια λογικής κι αισθητικής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, μυημένους ή μη στο χώρο της τέχνης. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 6 δίωρες συναντήσεις.

*ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όσοι παρακολουθήσουν το Σεμινάριο, Ιστορίας Τέχνης, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο, ως bonus workshop το Εργαστήρι για την Αυτοματική Γραφή και τον Ονειρικό Λόγο, που συνδέεται θεματολογικά με το Σεμινάριο αυτό. Με Έναρξη Σάββατο 8/3.