Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Το Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο στον 20ο Αιώνα αποτελεί μια αφορμή για μια περιπλάνηση στον λογοτεχνικό εξώστη του περασμένου αιώνα που τον προλάβαμε εν ζωή. Ένα δραστήριο λογοτεχνικό Σεμινάριο με έμμεσο στόχο την ολοκλήρωση ενός ατομικού πρότζεκτ.

Εισηγητής: Φώτης Βλαστός

Μέρος Α:
Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη, ώρα: 20:30 – 23:30.
Διάρκεια: 6+1 μαθήματα συνολικής διάρκειας 21 ωρών.
Εισαγωγικό (+1) μάθημα: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2016

Έναρξη: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2016 – Δυνατότητα Ένταξης στο τμήμα έως και 11/10/2016 βάσει διαθεσιμότητας.

Μέρος Β: (Masterclass – Σακίδιο 2)
Ολοκλήρωση Ατομικού Έργου – Στο δρόμο προς την Έκδοση

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα: 20:00 – 23:00.
Διάρκεια: 10 μαθήματα συνολικής διάρκειας 25 ωρών.
Έναρξη: Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Διαθεσιμότητα Θέσεων: Το τμήμα είναι πλήρες

Υποσημείωση: Το Masterclass Σακίδιο 2 θα συνεχιστεί (από 7 Φεβρουαρίου) υπό μίαν έννοια με το “Εργαστήριο Συγγραφής Θεατρικού Έργου για Μεγάλη και Μικρή Φόρμα” (Τρίπρακτο Θεατρικό έργο ή / και μονόπρακτο) που συντονίζει και πάλι ο Φώτης Βλαστός σε συνεργασία με τον Κοραή Δαμάτη.


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα λόγια για το Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο

Είμαστε τα παιδιά και οι κληρονόμοι του 20ου αιώνα.
Η εποχή που ο κόσμος ήταν ένα τεράστιο πάρκο για περίπατο, που ο εαυτός μας ήταν ένα τεράστιο πρότζεκτ για ολοκλήρωση, που, η τέχνη ήταν μια τεράστια κούκλα βουντού για ξεχαρβάλωμα, θα τελειώσει μάλλον ανεπιστρεπτί μαζί μας.

Ο Φώτης Βλαστός, εντός των Τειχών της πόλης, στην καρδιά του Θησείου, οργανώνει μετά από πολύ καιρό, άλλη μιαν «εκδρομή» στον λογοτεχνικό 20ο αιώνα, βάζοντας στο χάρτη επτά κουκίδες (επτά έργα, επτά συγγραφείς, επτά ευκαιρίες για «κατασκήνωση και εξερεύνηση της γύρω φύσης»). Ως εκ τούτου αναζητούνται ΔΕΚΑ πρόθυμοι «εκδρομείς», ικανοί να φτιάξουν τσάι για δέκα, να κοιμηθούν σε χαμηλοτάβανο αντίσκηνο με υπνόσακο και να προετοιμάσουν εξερευνητικές διαδρομές στα πέριξ με χρήση χαρτών και οργάνων.

Συγγραφείς όπως ο Κάφκα, ο Μπάροουζ, ο Μπλανσώ, αλλά και ο Ντίνο Μπουτζάτι, ο Φερνάντο Πεσσόα, ο Μπορίς Βιάν και η αμερικανίδα Άννυ Πρου, θα μας οδηγήσουν σ’ ένα οδοιπορικό ανακάλυψης έργων που σημάδεψαν την πνευματική ιστορία του 20ου αιώνα, μέσα από τη δημιουργική ανάγνωση. Πώς δημιουργήθηκε η σύγχρονη μυθοπλασία; Πώς αφηγείται ο σύγχρονος άνθρωπος τα μυστήρια της ζωής του στους άλλους;

Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο: Μέρος Α’

Το σεμινάριο επιχειρεί μια εισαγωγή στην τέχνη της συγγραφής ενός «μεγάλου» σε έκταση κειμένου. Μεταφέρει τους συμμετέχοντες σε έναν φανταστικό, αλλά οικείο χωρόχρονο: στον 20ο αιώνα που μας γέννησε. Εκεί μας περιμένουν οι συγγραφείς, αλλά και οι ιδέες που διαμόρφωσαν τον σημερινό κόσμο μας. Το ταξίδι στα γνώριμα αλλά και στα άγνωστα τοπία του 20ου αιώνα προσφέρει ένα γόνιμο ερέθισμα για έμπνευση και γράψιμο. Τα ατομικά projects με τα εξελισσόμενα κείμενα των συμμετεχόντων αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, επισκέψιμη μόνο από την ομάδα του σεμιναρίου. Με την εγγραφή τους στο σεμινάριο, οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν δωρεάν επιλεγμένα βιβλία από την ευρωπαϊκή λογοτεχνία του 20ου αιώνα, τα οποία αποτελούν αντικείμενα συζήτησης στη διάρκεια του σεμιναρίου.

Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο: Μέρος Β’

Το σεμινάριο συνεχίζει να εξερευνά τον γνωστό-άγνωστο 20ο αιώνα, με τη βοήθεια βιβλίων, αναρτήσεων και αφηγήσεων. Τα ατομικά projects των μαθητών που συμμετείχαν στο «Σακίδιο Ι» συνεχίζονται και ολοκληρώνονται.

Το υλικό που θα πηγάζει από αυτό το σεμινάριο, θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα του ΜΠ, αφιερωμένη στον ανήσυχο και ανατρεπτικό 20ο αιώνα. Επίσης οι συμμετέχοντες ολοκληρώνοντας τα project τους μπαίνουν αδιαμφισβήτητα στον δρόμο της Έκδοσης.

Atelier Γραφής Μεγάλης Φόρμας: Με ένα Σακίδιο: Βιβλιογραφία

Για εκείνους τους συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο το Κιτ των βιβλίων που θα δουλευτούν παρέχεται χωρίς κόστος. Πρόκειται για τα βιβλία:

“Η ΕΡΗΜΟΣ ΤΩΝ ΤΑΡΤΑΡΩΝ” ΤΟΥ ΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΖΑΤΙ

“ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ” ΤΟΥ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ

“Ο ΑΦΡΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ” ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΒΙΑΝ

“ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ” ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ

Το σεμινάριο επιφυλάσσει σε ίσο αριθμό ακροατών τη δυνατότητα να το παρακολουθούν χωρίς να ανταποκρίνονται στο πρακτικό του σκέλος και στο ήμισυ των διδάκτρων του. Εγγραφές ακροατών και ανά μάθημα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ