Χειροποίητο Χαρτί & Ιαπωνική Βιβλιοδεσία

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Χειροποίητο Χαρτί & Ιαπωνική Βιβλιοδεσία. Ένα Εργαστήριο για την τέχνη της κατασκευής χειροποίητου χαρτιού και τις τεχνικές της Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν τα δικά τους χειροποίητα χαρτιά και θα εφαρμόσουν τις 4 βασικές τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας (Koki Toji, Kikko Toji, Asa-No-Ha Toji, Yotsume Toji) με μαλακό και σκληρό εξώφυλλο.

Συντονισμός: Κώστας Μπουντούρης

Πρόγραμμα: Κάθε Σάββατο, ώρα 14:00 με 17:00
Διάρκεια: 4 συναντήσεις συνολικής διάρκειας 13 ωρών
Έναρξη: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 ώρα 13:00 – 17:00


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για την καλύτερη ενημέρωση σας επισκεφτείτε μας σε ημέρα που παρουσιάζεται το εργαστήριο που σας ενδιαφέρει. 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11, ΩΡΑ: 12:00 – 12:30

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Χειροποίητο Χαρτί & Ιαπωνική Βιβλιοδεσία

Ένα Εργαστήριο για την τέχνη της κατασκευής χειροποίητου χαρτιού και τις τεχνικές της Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας. Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν τα δικά τους χειροποίητα χαρτιά και θα εφαρμόσουν τις 4 βασικές τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας (Koki Toji, Kikko Toji, Asa-No-Ha Toji, Yotsume Toji) με μαλακό και σκληρό εξώφυλλο.

Η θεματολογία των 4 συναντήσεων:

1. Το Θεωρητικό μέρος για το Χαρτί, όπου ακολουθούμε τα βήματα εξέλιξης του Χαρτιού από την Κίνα στους Άραβες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά του, τις πρώτες ύλες και τη διαδικασία επεξεργασίας τους για την παραγωγή χαρτιού, καθώς και τις τεχνικές χαρτοποιητικής που εφαρμόζονται στην Ανατολή και τη Δύση.

2. Το πρακτικό μέρος για το Χαρτί, όπου οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τον απαραίτητο εξοπλισμό (χαρτοποιητικό καλούπι, υφάσματα κατάκλισης, πρέσα κ.λπ) και δημιουργούν τα δικά τους χειροποίητα χαρτιά, διαστάσεων Α5, με την παραδοσιακή δυτική τεχνική χαρτοποιητικής. Παράλληλα, γνωρίζουμε διάφορες τεχνικές διακόσμησης χειροποίητου χαρτιού και τις εφαρμόζουμε κατά τη διαδικασία κατασκευής των φύλλων.

3. Βιβλιοδεσία με μαλακό εξώφυλλο (βαρύ χαρτί) λευκών φύλλων διαστάσεων Α4 και Α5 χρησιμοποιώντας τις 4 βασικές τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας.

4. Βιβλιοδεσία με σκληρό εξώφυλλο (επενδυμένο χαρτόνι) λευκών φύλλων διαστάσεων Α4, Α5 και των χειροποίητων χαρτιών που κατασκευάσαμε, χρησιμοποιώντας τις 4 βασικές τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

Όσον αφορά στην κατασκευή χειροποίητου χαρτιού, ο απαραίτητος εξοπλισμός (χαρτοποιητικά καλούπια Α5, υφάσματα κατάκλισης, πρέσα κ.λπ) καθώς και οι πρώτες ύλες (χαρτοπολτός, χρωματιστά χαρτιά, υλικά διακόσμησης κ.λπ) θα διατεθούν εξ ολοκλήρου από τον εισηγητή για τις αναγκες πραγματοποίησης του Εργαστηρίου.

Όσον αφορά στις τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας, ο εξοπλισμός που απαιτείται (κόκκαλο βιβλιοδεσίας, σουβλί, χάρακας, χαρτιά, χαρτόνια, κλωστές, υλικά διακόσμησης κ.λπ) θα παρουσιαστεί στην πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων (21/04/2016, 18.00-19.00).

Στόχοι του Εργαστηρίου είναι:

• Η γνώση της ιστορικής διαδρομής κι εξέλιξης του χαρτιού,
• η επαφή με τη δομή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και τις δυνατότητες εφαρμογής και χρήσης του χαρτιού,
• η εκμάθηση της διαδικασίας κατασκευής χαρτιού με την παραδοσιακή δυτική τεχνική χαρτοποιητικής,
• ο πειραματισμός με διάφορες τεχνικές διακόσμησης χειροποίητου χαρτιού,
• η εκμάθηση των 4ων βασικών τεχνικών Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας με μαλακό και σκληρό εξώφυλλο.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το Χαρτί και τη Βιβλιοδεσία αλλά και όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με μία δημιουργική ενασχόληση. Για τη συμμετοχή στο Εργαστήριο δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση παρά μόνο διάθεση για αναζήτηση και δημιουργία!

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν τα χειροποίητα φύλλα και τις βιβλιοδεσίες που οι ίδιοι δημιούργησαν, καθώς κι έντυπο πληροφοριακό υλικό για το Χαρτί (για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.xeiropoiito-xarti.gr) και τις τεχνικές Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας.

Το Εργαστήριο Καλλιγραφίας σε συνδυασμό με το Εργαστήριο Κατασκευής Χειροποίητου Χαρτιού και Ιαπωνικής Βιβλιοδεσίας, θα οδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην κατασκευή και φιλοτέχνηση ενός χειροποίητου μικρού σημειωματαρίου.


Περιορισμένες Θέσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ