Μύθος: Δημιουργική Γραφή και Ψυχολογικές Προσεγγίσεις

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ένα σεμινάριο από τον κύκλο «Συγγραφής Παραμυθιού» που ταυτόχρονα εξειδικεύει και διευρύνει, εμπνέοντας τους συμμετέχοντες μέσα από την έρευνα και τη δημιουργική γραφή.

Παρουσίαση Σεμιναρίου και Ανοιχτό Μάθημα από την Εισηγήτρια Παρασκευή 19/4/2013, ώρα 19:00 Πλ. Ασωμάτων 7, Θησείο

Έναρξη:  26 Απριλίου 2013

Διάρκεια: 10 συναντήσεις δίωρες, κάθε Παρασκευή Ώρες 19:00 – 21:00

Συντονίστρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ανάμεσα στο Παρελθόν και στο Παρόν, ανάμεσα στην Ιστορία και στην Μνήμη, εδρεύει ο Μύθος: Η πρώτη θεώρηση του ατόμου για τον κόσμο που τον περιβάλλει, η αρχαία μνήμη για τα υπαρξιακά προβλήματά του ανθρώπου, ο χώρος που γεννιούνται και πεθαίνουν οι θεότητες.

Το ευρύ αυτό σώμα της μυθολογίας έχει απασχολήσει ερευνητές, λογοτέχνες, ποιητές, κοινωνιολόγους, θρησκειολόγους και ψυχαναλυτές. Ιδιαίτερη έμφαση στο μυθικό υπόστρωμα έδωσαν οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις και ειδικότερα αυτή του C.J.Jung.

Εξάλλου, το πλούσιο αυτό υλικό ερευνάται και ταξινομείται από την Αναγέννηση και μετά, παρουσιάζει ενδιαφέρον δε επειδή αντανακλά την πιο μύχια και συνάμα αθώα έκφραση του ανθρώπινου ονείρου: έρωτας και θάνατος, ηδονή και πόνος, φως και σκοτάδι, γέννηση και αναγέννηση, αμαρτία και κάθαρση, εξουσία και υποταγή.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προσεγγίσουμε διάφορους μύθους και θα επιχειρήσουμε τηνερμηνεία τους, αναδεικνύοντας τον αρχετυπικό και συμβολικό τους πλούτο. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε την ποικιλία του μυθικού υλικού, ανατολικού και δυτικού, θρησκευτικού και κοσμικού.

Μέσω της μελέτης, της συζήτησης, αλλά και της δημιουργικής γραφής θα επιχειρήσουμε την ερμηνεία της σημαντικότερης, ίσως, παρακαταθήκης: της συλλογικής μνήμης του ανθρώπινου γένους. Σε μία εποχή κρίσης, όπου τα είδωλα καταρρέουν, η κοινωνία αποζητά την αλήθεια της και τις ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές της: η διευρεύνηση του μυθικού υλικού αποκαλύπτει ήρωες και διαχρονικές αξίες, πρόσωπα που αναμετρούνται με την μοίρα, απαντήσεις σε διλήμματα που μπορεί να είναι και δικά μας…

Στις συναντήσεις θα συζητήσουμε, θα προβληματιστούμε, θα εμπνευστούμε από τους πανανθρώπινους μύθους και θα εκφραστούμε μέσα από το  λόγο και την εικόνα, αναθεωρώντας υλικό οικείο (Ηρακλής, Δωδεκάθεο, αρχαιοελληνική παράδοση). Παράλληλα, θα εμπλουτίσουμε το γνωστικό μας υλικό με αναφορές στην Αιγυπτιακή, Κινεζική, Ιουδαϊκή και Αραβική μυθική παράδοση, αλλά και το Αγγλοσαξωνικό στοιχείο, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται (και κακοποιείται) από την κινηματογραφική βιομηχανία.

Επαφίεται σε εμάς, λοιπόν, να ακολουθήσουμε τον μίτο της Αριάδνης, να αντιπαλέψουμε το δαιμονικό στοιχείο, να σταθούμε δίπλα στον ηττημένο άνθρωπο και, ίσως, η ήττα αυτή γίνει η προσωπική μας νίκη…

Μαριανίκη Δορμπαράκη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ