Διαδραστική Γραφή Με Εργαστήριο Αφηγηματικού Λόγου

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Διαδραστική Γραφή

Με Εργαστήριο Αφηγηματικού Λόγου

Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης

Διάρκεια: Αναμένεται

Το Παιχνίδι, η Εικόνα και οι Λέξεις

Την ίδια στιγμή που όλοι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε στην εποχή της εικόνας, είναι βέβαιο ότι «εν αρχή ην ο λόγος». Για να μπορέσουμε να συνδέσουμε τις δύο πολύ σημαντικές αυτές όψεις του κόσμου μας, θα χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία και συγκολλητική ουσία το πιο σημαντικό αλλά και πιο ξεχασμένο στοιχείο της προσωπικότητάς μας: το παιχνίδι.

Στο Εργαστήριο Αφηγηματικού Λόγου, ξεκινάμε από το παιχνίδι, συνδέουμε την εικόνα με τον λόγο, ξεκαθαρίζουμε τα ζητήματα που είναι επείγοντα για εμάς –άρα και για τη γραφή μας- και μέσα από μια σειρά τεχνικών και διαβασμάτων, καταλήγουμε να κατακτήσουμε τον προσωπικό μας τρόπο γραφής.

Στην πορεία μας αυτή περνάμε από πέντε φάσεις:

Πρώτη Φάση: Με οδηγό έξι διαφορετικά σετ από κάρτες (myrioramas), που κατάγονται από την παραμυθένια εικονογραφία του 18ου αιώνα και φθάνουν μέχρι τη sci-fi αισθητική του 21ου, θα μυηθούμε στις τεχνικές της επινόησης και της αφήγησης μιας ιστορίας. Σε συνθήκη δημιουργικού παιχνιδιού, ο κάθε συμμετέχων θα τοποθετεί τις κάρτες με τον προσωπικό του τρόπο και θα αφηγείται την ιστορία που η σειρά των εικόνων τού υπαγορεύει.

Δεύτερη Φάση: Με οδηγό ξυλογραφίες από τη Γερμανία και τη Βρετανία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, κάθε συμμετέχων θα γράφει μια πολύ μικρή ιστορία, μαθαίνοντας να δημιουργεί χαρακτήρες και να χρησιμοποιεί τις ήδη κατακτημένες τεχνικές της αφήγησης.

Τρίτη Φάση: Με βάση τις σειρές ξυλογραφιών που αποτέλεσαν τα πρώτα βιβλία χωρίς λόγια (wordless books) καλλιτεχνών όπως οι Frans Masereel, Lynd Ward, Giacomo Patri, Laurence Hyde κ.ά., oι συμμετέχοντες θα δημιουργούν τις πρώτες τους μικρές ιστορίες, αναπτύσσοντας χαρακτήρες και ακολουθώντας τεχνικές αφήγησης.

Τέταρτη Φάση: Μέσω μιας σειράς διηγημάτων σημαντικών συγγραφέων, όπως οι Τσέχωφ, Παπαδιαμάντης, Σόντερς, Παλαβός, Μπόρχες, Χεμινγουέι, Όστερ κ.ά., θα περάσουν μπροστά από τα μάτια των συμμετεχόντων οι βάσεις της μικρής ιστορίας. Έτσι, θα αποκτήσουν πέρα από τις πρακτικές γνώσεις και το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο για να χτίσουν πάνω εκεί τη γραφή τους. Τα διηγήματα βάσης επιλέγονται με βάση τις διαφαινόμενες ανάγκες των συμμετεχόντων και τους βοηθούν παράλληλα να αποφασίσουν τη θεματολογία των πρώτων μικρών ιστοριών τους.

Πέμπτη Φάση: Με θέματα που απασχολούν κάθε μέλος ξεχωριστά, θα γράφονται και θα συζητιούνται οι μικρές ιστορίες που ο καθένας θα γράφει, με στόχο κάθε συμμετέχων να αποκτήσει το προσωπικό του στυλ.

Η ανακάλυψη των μυστικών του αφηγηματικού λόγου είναι μια όμορφη και διασκεδαστική πορεία, που ξεκινάει από το παιχνίδι, προσφέρει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις, περνάει από μια συναισθηματική διαδικασία επιλογής των επειγόντων ζητημάτων και καταλήγει στην απόκτηση ενός προσωπικού τρόπου γραφής.

Οι παιγνιώδεις τρόποι, η διάθεση για πειραματισμό και η συναισθηματική εμπλοκή είναι τα μόνα προαπαιτούμενα.

Ο Γιώργος Φλωράκης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολείται επαγγελματικά με τη Μουσική και τη Λογοτεχνία και τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια Δημιουργικής και Διαδραστικής Γραφής, Αφήγησης Παραμυθιού, Συγγραφής Παραμυθιού, Ραδιοφώνου και Mixed Media σε χώρους όπως το ΚΠΙΣΝ και το Μικρό Πολυτεχνείο. 

 




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ