Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης. Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής για ελαφρώς προχωρημένους στο Μικρό Πολυτεχνείο από Δεκέμβριο 2016

Συντονιστής: Χριστίνα Οικονομίδου

Πρόγραμμα: Κάθε Πέμπτη, ώρα 18:30 – 20:30
Διάρκεια: 1 Εισαγωγικό + 8 μαθήματα συνολικής διάρκειας 18 ωρών.
Έναρξη: Πέμπτη 12 Ιανουαρίου ’17 

 

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Τεχνικές Αφήγησης

Για το Ύφος του Σεμιναρίου:

Μιλάμε πολύ συχνά για την πειστικότητα ενός κειμένου. Τι σημαίνει αυτό;

Κάθε αναγνώστης, (κι εμείς πρώτα απ’ όλα σαν αναγνώστες του εαυτού μας) έχει αναπτύξει συνειδητά ή ασυνείδητα ένα βασικό κριτήριο, ακόμα και αν δεν μπορεί να το εκφράσει: Μπορεί να αντιληφθεί πότε ένα κείμενο είναι αληθινό και πότε όχι. Είτε πρόκειται για ένα ελεύθερο κείμενο, δοκίμιο είτε πρόκειται για ποίημα, για αφήγημα, για παραμύθι ο μόνος τρόπος για να γίνει ένα κείμενο πειστικό –συνεπώς και ενδιαφέρον- είναι να λέει αλήθεια. Πόσο συμβατό όμως είναι αυτό με τη μυθοπλασία;

Μπορούμε να αναλωνόμαστε σε προσωπικές/εξομολογητικές αφηγήσεις;

Σε καμία περίπτωση. Ο Ιδιωτικός Λόγος δεν αφορά σχεδόν κανένα και δεν κρύβει κανένα μύθο, που να έχει νόημα να ακουστεί. Κάθε μύθος έχει στον πυρήνα του ένα προσωπικό στοιχείο, την ανάγκη να εκφράσουμε κάτι που ταλαιπώρησε τη σκέψη μας ή και την ψυχή μας, κάτι που έχει εγγραφεί με τρόπο ιδιαίτερο στη μνήμη και στην ψυχοσύνθεσή μας.

Για να μπορέσουμε να φύγουμε από το ιδιωτικό θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε το προσωπικό;

Ακριβώς. Επιλέγοντας τα κομβικά σημεία της αφήγησης του εαυτού μπορούμε να αφηγηθούμε τους άλλους, να αποκαλύψουμε τον πραγματικό/φανταστικό κόσμο που μας περιβάλλει. Να χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή, σωστά το πρίσμα που αποτελεί ο καθένας μας ξεχωριστά για να αφηγηθούμε τον κόσμο έτσι που να εκφράζει όχι μόνον εμάς αλλά και τους άλλους.

Για το Περιεχόμενο του Σεμιναρίου:

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και σημείο εκκίνησης αυτού του σεμιναρίου είναι το χτίσιμο ενός χαρακτήρα / ήρωα και στην πορεία επεξεργαζόμαστε επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν τη θέση του μέσα στην αφήγηση (α’ ρόλος, β’ ρόλος κ.λπ.).

Ασκούμαστε, επίσης, στις τεχνικές αφήγησης (κομβικά σημεία, όρια, κορυφώσεις, προσχήματα κτλ.) μέσα από προσωπικές και γενικές ασκήσεις, χωρίς όμως να προτείνονται «συνταγές» αλλά εστιάζοντας, αντίθετα, στην προσωπική γλωσσική και εκφραστική ανατροπή.

Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται πολύ σύντομα ότι το κίνητρο του συγγραφέα κινητοποιεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε κάθε αφήγηση, γιατί το θέμα και τα ίδια τα πρόσωπα / ήρωες χάνουν την όποια λάμψη τους και μένουν μετέωρα αν δεν υπάρχει ένας στοιχειώδης αφηγηματικός ιστός αλλά και ένα προσωπικό (αλλά όχι ιδιωτικό) λεκτικό σύμπαν να τα φιλοξενήσει.

Η οπτική γωνία του αφηγητή είναι κάτι ακόμα που μας απασχολεί έντονα σ’ αυτό το εργαστήρι. Ξεκινώντας από την αφήγηση σε Α’ πρόσωπο διανύουμε όλη την απόσταση που «χωρίζει» το ιδιωτικό από το κοινό αλλά και προσωπικό/αληθινό. Τόσο τεχνικά (πρωτοπρόσωπη, δευτεροπρόσωπη, τριτοπρόσωπη αφήγηση ή Παντογνώστης αφηγητής;) όσο και ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν πάνω σε όλες τις πιθανές οπτικές. Άλλωστε, οι ήρωές μας είναι αληθινά ή και φανταστικά πρόσωπα με τα οποία, όμως, αναπτύσσουμε μια στενή προσωπική σχέση που προκύπτει από την δέσμευσή μας να τα αφηγηθούμε.

Δίνονται ασκήσεις τεχνικής, επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού καθώς και οι απαραίτητες κατευθύνσεις στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά ενώ δοκιμάζονται όλοι και σε διαφορετικά είδη λόγου / αφήγησης.

Σε ποιους απευθύνεται:

Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής: Τεχνικές Αφήγησης απευθύνεται σε ελαφρώς προχωρημένους γραφιάδες, που έχουν ήδη ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο Δημιουργικής Γραφής με την Χριστίνα Οικονομίδου: “Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων“, είτε κάποιο άλλο εργαστήριο γραφής του ΜΠ ή άλλου φορέα ή έχουν λάβει κάποια βασική εκπαίδευση στο χώρο της γραφής. Η ολοκλήρωση του εργαστηρίου οδηγεί στον τρίτο κύκλο: Δημιουργική Γραφή: Κώδικες Μυθοπλασίας.

Έως 12 συμμετοχές
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ