Δημιουργική Γραφή (Α’ Επίπεδο : Τεχνικές Αφήγησης και Β’ Επίπεδο : Κώδικες Μυθοπλασίας)

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα να σκιαγραφούν πειστικούς χαρακτήρες και να γράφουν μεστές ιστορίες ή και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω σε ένα καμβά με χαρακτηριστικά αφήγησης / μαρτυρίας

Συντονισμός: Χριστίνα Οικονομίδου

α’ επίπεδο : ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ για 8 δίωρα μαθήματα κάθε Τρίτη (ώρες 18:30 – 20:30) – Έναρξη: ΤΡΙΤΗ 3/3/2015

β’ επίπεδο : ΚΩΔΙΚΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ για 8 δίωρα μαθήματα (ώρες 18:30 – 20:30) – Έναρξη: ΤΡΙΤΗ 12/5/2015

Η επιλογή των συμμετεχόντων (που δεν αποτελούν παλαιότερα μέλη των σεμιναρίων της Χ. Οικονομίδου) γίνεται μέσα από ένα προσωπικό ραντεβού με τη συντονίστρια μέσω της Γραμματείας Μ.Π. στο 2103243306.

Η Δομή του Εργαστηρίου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (σε 2 επίπεδα) της Χριστίνας Οικονομίδου

«Αφηγήσεις του οικείου και του ξένου»

Μιλάμε πολύ συχνά για την πειστικότητα ενός κειμένου. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε αναγνώστης, (κι εμείς πρώτα απ’ όλα σαν αναγνώστες του εαυτού μας) έχει αναπτύξει συνειδητά ή ασυνείδητα ένα βασικό κριτήριο, ακόμα και αν δεν μπορεί να το εκφράσει: Μπορεί να αντιληφθεί πότε ένα κείμενο είναι αληθινό και πότε όχι. Είτε πρόκειται για ένα ελεύθερο δοκίμιο είτε πρόκειται για ποίημα, για αφήγημα, για παραμύθι ο μόνος τρόπος για να γίνει ένα κείμενο πειστικό –συνεπώς και ενδιαφέρον- είναι να λέει αλήθεια. Πόσο συμβατό όμως είναι αυτό με τη μυθοπλασία; Μπορούμε και πρέπει να αναλωνόμαστε σε προσωπικές/εξομολογητικές αφηγήσεις; Σε καμία περίπτωση. Κάθε μύθος έχει στον πυρήνα του ένα προσωπικό στοιχείο, την ανάγκη να εκφράσουμε κάτι που ταλαιπώρησε τη σκέψη μας ή και την ψυχή μας, κάτι που έχει εγγραφεί με τρόπο ιδιαίτερο στη μνήμη και στην ψυχοσύνθεσή μας. Για να μπορέσουμε να φύγουμε από το προσωπικό θα πρέπει πρώτα να εμβαθύνουμε στο προσωπικό. Επιλέγοντας τα κομβικά σημεία της αφήγησης του εαυτού μπορούμε να αφηγηθούμε τους άλλους και τον –πραγματικό ή φανταστικό- κόσμο που μας περιβάλλει.

Περιεχόμενο των μαθημάτων:

Στους κύκλους αυτούς ασκούμαστε στις Τεχνικές Αφήγησης (κομβικά σημεία, όρια, συγκρούσεις, κορυφώσεις, προσχήματα κτλ.) μέσα από προσωπικές και γενικές ασκήσεις, χωρίς όμως να προτείνονται «συνταγές» αλλά εστιάζοντας, αντίθετα, στην προσωπική γλωσσική και εκφραστική ανατροπή/πρόταση. Δίνονται ασκήσεις επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού καθώς και οι απαραίτητες κατευθύνσεις στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά ενώ δοκιμάζονται όλοι και σε διαφορετικά είδη λόγου / αφήγησης. Στο πιο προχωρημένο στάδιο και μέσα από τους Κώδικες Μυθοπλασίας οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται εύκολα ότι το κίνητρο του συγγραφέα κινητοποιεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε κάθε αφήγηση, ενώ το θέμα και τα ίδια τα πρόσωπα/ήρωες χάνουν την όποια λάμψη τους και μένουν μετέωρα αν δεν υπάρχει ένας στοιχειώδης αφηγηματικός ιστός και ένα προσωπικό (αλλά όχι ιδιωτικό) λεκτικό σύμπαν να τα φιλοξενήσει.

Η αφήγηση σε Α’ πρόσωπο είναι το βασικό πρόσχημα για να κατατεθούν διαφορετικές εκδοχές του εαυτού και των άλλων. Οι ήρωές μας είναι αληθινά και φανταστικά πρόσωπα με τα οποία αναπτύσσουμε μια στενή προσωπική σχέση που προκύπτει από την δέσμευσή μας να τα αφηγηθούμε. Αυτά συμβαίνουν στον κύκλο “Τεχνικές Αφήγησης” ενώ στον πιο προχωρημένο κύκλο “Κώδικες Μυθοπλασίας” το Α’ πρόσωπο μπορεί να δώσει τη θέση του στο Β’ ή και στο – πιο αποστασιοποιημένο – Γ’ πρόσωπο, όταν η οικειότητά μας με το κείμενο και όσους το κατοικούν είναι τέτοια που θα επιτρέψει (ή και θα επιβάλλει) την σχετική απόσταση.

Στόχος του εργαστηρίου στο Α΄Επίπεδο είναι: να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα να σκιαγραφούν πειστικούς χαρακτήρες και να γράφουν μεστές ιστορίες ή και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω σε ένα καμβά με χαρακτηριστικά αφήγησης/μαρτυρίας, μέσα απ’ο την πολλαπλή χρήση των Τεχνικών Αφήγησης στις οποίες θα εκπαιδευτούν.

Στόχος του εργαστηρίου στο Β’ Επίπεδο είναι: να κατακτήσουν οι συμμετέχοντες την ευκολία να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο τις παγίδες και τους σκοπέλους μιας ιστορίας με ευφυή και χαρισματικό τρόπο χρησιμοποιώντας με επάρκεια τους Κώδικες Μυθοπλασίας στους οποίους θα μυηθούν.