Δημιουργική Γραφή: Κώδικες Μυθοπλασίας

Κώδικες Μυθοπλασίας

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο «Κώδικες Μυθοπλασίας»

Ο Κύκλος απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την μυθοπλασία και να χρησιμοποιήσουν βιώματα και εμπειρίες στην επινόηση ιστοριών.  Από το πρώτο μάθημα θα μπούμε στην επινοημένη μικρή φόρμα – δηλαδή Διηγήματα, Νουβέλες, Παραμύθια, κοινώς μια σπουδή στην καθαρή Μυθοπλασία.

Συντονίζει η Χριστίνα Οικονομίδου

Έναρξη: Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, ώρα 18:00-20:30 – Τελευταία δυνατότητα ένταξης την Πέμπτη 26/4. ((Sold Out))

8 μαθήματα (20 ώρες) για τους Κώδικες Μυθοπλασίας με τον διακριτικό τίτλο:

«8 + 1 θανάσιμα αμαρτήματα της γραφής»

Τα παγκοσμίως γνωστά «θανάσιμα αμαρτήματα» είναι 7: Αλαζονεία, Λαιμαργία, Λαγνεία, Οκνηρία, Απληστία, Οργή και Ζηλοφθονία. Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα Ευαγγέλια παρά αποτελούν μια  μετέπειτα δημιουργία των ιερωμένων της Χριστιανοσύνης και ότι ήταν αρχικά 8. Η «επίσημη» λίστα προέκυψε και επισημοποιήθηκε, μετά από συγχωνεύσεις και προσθήκες, τον 6ο Μ.Χ. αι. από τον Πάπα Γρηγόριο Α’. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ωστόσο, δεν αναγνωρίζει επισήμως κανένα αμάρτημα ως θανάσιμο πλην της αμετανοησίας.

Οι σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές και ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις, από την άλλη, αξιολογούν και ερμηνεύουν τα «θανάσιμα αμαρτήματα» αναλόγως προς την ανήκεστο βλάβη που προξενούν στον ψυχισμό και τη διανόηση μας, στην ακραία, εμμονική μορφή τους. Για τις ανάγκες αυτού του σεμιναρίου θα επιχειρήσουμε μια συγχώνευση των παραπάνω προσεγγίσεων και θα κρατήσουμε πέραν των γνωστών επτά αμαρτημάτων ένα επιπλέον, από τα αρχικώς οκτώ διατυπωμένα, αυτό της Λύπης (αλλιώς, κατάθλιψης).

Ασφαλώς η αρμοδιότητα κάθε «γραφιά» δεν είναι να αποφανθεί σε ποιο αμάρτημα υπέπεσε (αν υπέπεσε) ο ήρωας του είτε και να τον δικάσει γι’ αυτό, παρά να χρησιμοποιήσει το πρίσμα τους για να τον φωτίσει αναλόγως. Άλλωστε τόσο ο συγγραφέας όσο και ο ήρωας διατηρούν το δικαίωμα –μερικές φορές και την υποχρέωση- να ενδώσουν για λίγο σε όποιο από τα παραπάνω αμαρτήματα, προκειμένου να επανατοποθετηθούν απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει και να τον ορίσουν εκ νέου. Πλην ενός, που επίσης προστίθεται στα προηγούμενα για τις ανάγκες του σεμιναρίου και σχετίζεται αμιγώς με τη γραφή: Το αμάρτημα της λευκής σελίδας, το οποίο και αυτονόητα είναι θανάσιμο σ’ ότι αφορά την persona του συγγραφέα που ο καθένας μας κρύβει μέσα του.

Στο παρόν σεμινάριο/εργαστήρι ανακατεύουμε ξανά την τράπουλα της αφήγησης κι επαναδιαπραγματευόμαστε τα βασικά συστατικά της (χρόνος, χώρος, μύθος, εστίαση, οπτική γωνία κ.ο.κ) αλλά και τους τρόπους της (αστυνομικό, αυτοβιογραφία, ηθογραφία, ψυχογράφημα, κωμικό κ.λ.π.) υπό το πρίσμα των οκτώ θανάσιμων αμαρτημάτων, που θα μας βοηθήσουν να επινοήσουμε και να διαμορφώσουμε τους χαρακτήρες και τα κείμενά μας.

Το πρόγραμμα

Σε κάθε συνάντηση θα δίνεται μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση με παραδείγματα και ασκήσεις που θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στη δική τους συγγραφική κατάθεση.

Το τμήμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με μια μικρή προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το γράψιμο επινοημένης ιστορίας ή άτομα που θέλουν πια να “περάσουν” συγγραφικά τον Ρουβίκωνα και να αφήσουν πίσω τους το καθαρό βιωματικό ή εξομολογητικό τρόπο γραφής μπαίνοντας στον ανεξάντλητο κόσμο των μύθων. Όσοι θέλουν πια να έχουν πολύ στενή σχέση με το είδος θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να γράψουν μέσα ακόμη και σε αυτόν τον κύκλο ένα έργο σπονδυλωτό ή σε συνέχειες ή διηγήματα ή μια μίνι νουβέλα με διακριτό προσόν το στοιχείο της στιχομυθίας και των διαλόγων που βοηθάει την ανάπτυξη χαρακτήρων, σχέσεων και δράσεων – αντιδράσεων ανάμεσα σε ήρωες που έχουν επινοηθεί σε συγκεκριμένο χωροχρόνο και με κίνητρα που τους εξωθούν στην πλοκή μιας ιστορίας.

Τα οκτώ μαθήματα Μυθοπλασίας θα μας βυθίσουν στα βαθιά νερά μιας επινοημένης ιστορίας ακονίζοντας και εξασκώντας μας στην γλαφυρότητα και το ύφος. Για όσους βλέπουν σαν ορίζοντα της σπουδής τους την ατομική έκδοση του έργου τους ακολουθούν οι Κύκλοι για το Λογοτεχνικό Project ή το Μυθιστόρημα που ξεκινούν εντός Σεπτεμβρίου και έχουν ετήσια (9 μήνες) διάρκεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά τον μήνα Μάρτιο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα μικρό προπαρασκευαστικό κύκλο όπου οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην συγγραφή ενός μυθοπλαστικού σύμπαντος σε συνέχειες με άξονα την θεατρική γραφή και σε φόρμες όπως ο μονόλογος ή το μονόπρακτο αλλά ακόμη και το θεατρικό έργο μεγάλης φόρμας. Ο κύκλος αυτός επαναλαμβάνεται σταδιακά μέσα στην Άνοιξη και το Καλοκαίρι στα Pocket Seminars of Creative Writing στο Μικρό Πολυτεχνείο.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑ ΕΩΣ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ