Λίγα λόγια για τους «Κώδικες Μυθοπλασίας» για νέους σεναριογράφους, διηγηματογράφους, story tellers

Ο Κύκλος απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την μυθοπλασία και να χρησιμοποιήσουν βιώματα και εμπειρίες στην επινόηση ιστοριών.  Από το πρώτο μάθημα θα μπούμε στην επινοημένη μικρή φόρμα – δηλαδή Διηγήματα, Νουβέλες, Παραμύθια, κοινώς μια σπουδή στην καθαρή Μυθοπλασία.

Συντονίζει η Χριστίνα Οικονομίδου

Δυνατότητα Ένταξης: Δευτέρα 6/5/2019

Έναρξη με Εισαγωγικό Μάθημα: Δευτέρα 8 Απριλίου 2019, ώρα 18:30 – 20:30

Διαθεσιμότητα θέσεων: 14 συμμετέχοντες

Διάρκεια: 8+1 μαθήματα για τους Κώδικες Μυθοπλασίας

Ασφαλώς η αρμοδιότητα και η ευθύνη κάθε «γραφιά» είναι να εξιλεωθεί από το αμάρτημα της λευκής σελίδας, το οποίο και αυτονόητα είναι θανάσιμο σ’ ότι αφορά την persona του συγγραφέα που ο καθένας μας κρύβει μέσα του.

Στο παρόν σεμινάριο/εργαστήρι ανακατεύουμε ξανά την τράπουλα της αφήγησης κι επαναδιαπραγματευόμαστε τα βασικά συστατικά της (χρόνος, χώρος, μύθος, εστίαση, οπτική γωνία κ.ο.κ) αλλά και τους τρόπους της (αστυνομικό, αυτοβιογραφία, ηθογραφία, ψυχογράφημα, κωμικό κ.λ.π.)  που θα μας βοηθήσουν να επινοήσουμε και να διαμορφώσουμε τους χαρακτήρες και τα κείμενά μας.

Το πρόγραμμα

Σε κάθε συνάντηση θα δίνεται μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση με παραδείγματα και ασκήσεις που θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στη δική τους συγγραφική κατάθεση.

Το τμήμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με μια μικρή προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το γράψιμο επινοημένης ιστορίας ή άτομα που θέλουν πια να “περάσουν” συγγραφικά τον Ρουβίκωνα και να αφήσουν πίσω τους το καθαρό βιωματικό ή εξομολογητικό τρόπο γραφής μπαίνοντας στον ανεξάντλητο κόσμο των μύθων. Όσοι θέλουν πια να έχουν πολύ στενή σχέση με το είδος θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να γράψουν σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων ιστορίες σε συνέχειες ή διηγήματα ή ακόμη και παραμύθια με διακριτό προσόν το στοιχείο της στιχομυθίας και των διαλόγων που βοηθάει την ανάπτυξη χαρακτήρων, σχέσεων και δράσεων – αντιδράσεων ανάμεσα σε ήρωες που έχουν επινοηθεί σε συγκεκριμένο χωροχρόνο και με κίνητρα που τους εξωθούν στην πλοκή μιας ιστορίας.

Τα 9 μαθήματα Μυθοπλασίας θα μας βυθίσουν στα βαθιά νερά μιας επινοημένης ιστορίας ακονίζοντας και εξασκώντας μας στην γλαφυρότητα και το ύφος. Για όσους βλέπουν σαν ορίζοντα της σπουδής τους την ατομική έκδοση του έργου τους προβλέπονται εργαστήρια όπως  οι Κύκλοι για το Λογοτεχνικό Project ή το Μυθιστόρημα που ξεκινούν εντός Νοεμβρίου και έχουν πεντάμηνη διάρκεια.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ