Κώδικες Μυθοπλασίας και Μελοδράματος (με την εφαρμογή της Αυτοματικής Γραφής)

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Οι Βασικές Αρχές της Θεατρικής Γραφής μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικά ευέλικτο εγχειρίδιο από τεχνικά εργαλεία για το πως οργανώνεται μέσα σε ένα μυθοπλαστικό σύμπαν ο ήρωας, πως δομείται η πλοκή και εξελίσσεται, πως κλιμακώνεται η δράση, πως χτίζεται και ανθοφορεί η περιρέουσα ατμόσφαιρα (ύφος & στιλ) μιας ιστορίας, πως εντοπίζονται και αξιοποιούνται οι κρισιμότητες (συγκρούσεις & ανατροπές), πως επιτυγχάνεται το “σασπένς”, πως χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά και δοκιμασμένα “κλισέ” της Ευρωπαϊκής Σχολής Μυθιστορήματος, με όσο γίνεται πιο ευρηματικό τρόπο, ώστε να ευεργετούν τον κορμό της ιστορίας, κλπ:

Η θεατρική συνθήκη λοιπόν εντος του σεμιναρίου δεν αποτελεί παρά την “πρόφαση” και φυσικά το “όχημα” για να ανιχνευτούν από τους συμμετέχοντες (μέσω ασκήσεων αυτοματικής γραφής) οι τρόποι που κάνουν ένα γραφιά να απολαμβάνει την ιστορία που γράφει. Στην πραγματικότητα καμιά ιστορία δεν μπορεί να γράφεται ανόρεχτα και να είναι νόστιμη!

Από το χαρτί στη σκηνή, λοιπόν, και γιατί όχι και στον εκδότη…

Το αμιγώς τεχνικό σεμινάριο που συντονίζει ο Θράσος Καμινάκης θα μπορούσε εναλλακτικά να λέγεται “οι αρχές της δημιουργικής γραφής στην σύγχρονη δραματουργία”, αλλά ο ίδιος θέλει το μάθημά του πολύ λιγότερο ακαδημαϊκό και πολύ περισσότερο ουσιαστικό και αποτελεσματικό πρακτικά για όποιον “κατασκευάζει” ιστορίες και θέλει εργαλεία για να κάνει το έργο του πιο λειτουργικό.

Εισηγητής: Θράσος Καμινάκης

Έναρξη 11 Οκτωβρίου, 21:00 – 23:30 για 8 συναντήσεις (κάθε 2η & 4η Πέμπτη του Μήνα)*

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την δημιουργική γραφή και την δραματουργική επεξεργασία του μυθοπλαστικού υλικού τους. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να φέρουν ή να γράψουν δικά τους θεατρικά έργα, διηγήματα ή νουβέλες,  σκηνές διαλόγων, να διαχειριστούν ήρωες, χαρακτήρες και ρόλους μέσα από δικά τους κείμενα αλλά και μέσα από κείμενα της παγκόσμιας παραγωγής.

Δίνοντας έμφαση στο θεατρικό γράψιμο, γιατί κυρίως αποτελεί μια μέθοδο προφορικότητας και συνειρμικής χρήσης του γραπτού λόγου, θα ασχοληθούμε με την σκηνική αντιμετώπιση των θεατρικών κειμένων, θα εμπνευστούμε από την σκηνική δράση και θα αξιολογήσουμε την δύναμη του διαλόγου μέσα από την σκηνική του ανάπτυξη.

Το εργαστήριο, χωρισμένο σε 8 θεματικές ενότητες θα ερευνήσει, μέσα από τις βασικές τεχνικές εμψύχωσης, διαδικασίες που αφορούν την δραματουργική κατανόηση και ανάπτυξη των κειμένων:

· Τα είδη και οι μέθοδοι της δραματουργίας. Οι άξονες για την σύλληψη και την συγγραφή του θεατρικού κειμένου.

· Αξιοποιώντας τα αντικείμενα, την μουσική, την πληροφορία: το παιχνίδι των ρόλων, το παιχνίδι της σκηνής.

· Η πραγματικότητα ως έμπνευση για την συγγραφή και την σκηνική δράση.

· Οι αισθητική του διαλόγου. Ασκήσεις ήθους και ύφους.

· Δυνατότητες αξιοποίησης του βιωματικού υλικού.

· Η εικόνα του πραγματικού και η πραγματικότητα του εικονικού κόσμου.

· Το θέατρο ως επινοημένο κείμενο. Αρχές του θεάτρου devised. Η χρήση των κωδίκων σε κάθε μορφής μυθοπλασία, από το βιωματικό μυθοπλαστικό κείμενο έως το μυθιστόρημα.

· Το κείμενο αφορμή για θεατρική δράση. Δημιουργικές εφαρμογές: ανεβάζοντας το κείμενο στη σκηνή. Ιδεολογικές και αισθητικές προτάσεις.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν πάνω στην συγγραφή κειμένων, με συγκεκριμένους στόχους και θέμα, καθώς και στη σκηνική τους αξιοποίηση και την δημιουργική αντιμετώπιση ήδη γραμμένων κειμένων πάνω στην σκηνή. Πέρα από όποιον ενδιαφέρεται να συντάξει ένα θεατρικό κείμενο, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να απλωθούν σε όλα τα είδη της λογοτεχνίας και τολμήσουν την εφαρμογή των κωδίκων σε ότι τους αρέσει ή έχουν κλίση να γράφουν.

* Το σεμινάριο μπορεί να συνδυαστεί με εκείνο της Δημιουργικής Γραφής (β’ κύκλος) – Τεχνικές Αφήγησης της Χριστίνας Οικονομίδου, που διεξάγεται αντίστοιχα κάθε 1η και 3η Πέμπτη του Μήνα, ίδια ώρα για 8 επίσης συναντήσεις.