Εαρινό Σεμινάριο Τραγουδοποιΐας

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Εαρινό Σεμινάριο Τραγουδοποιϊας

Η τέχνη του Τραγουδοποιού σε έναν ταχύρρυθμο κύκλο μαθημάτων (4) όπου με τεχνικό τρόπο θα δοθούν στους συμμετέχοντες οι αφορμές για να δημιουργηθούν καινούργια ελληνικά τραγούδια.

Εισηγητής: Νίκος Κολλάρος

Καλεσμένοι του ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και ο Άγγελος Σφακιανάκης

Διάρκεια: 4 τρίωρα μαθήματα κάθε Τετάρτη, 20:00 – 23:00

Έναρξη την Τετάρτη 22/5.

Δυνατότητα Ένταξης έως Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Λήξη την Τετάρτη 19/6

Η πιο παλιά μουσική φόρμα είναι το τραγούδι. Μια απλή μουσική που στηρίζεται συνήθως σε μια φωνή και συνοδεύει ένα ποιητικό κείμενο. Είναι μια Τέχνη που ξεκινά από τα χρόνια του Ομήρου, κορυφώνεται κατά τον μεσαίωνα – στη Γαλλία του 12ου αι. συναντάμε το όνομα τροβαδούρος – για να φτάσει έως εμάς, με τους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Ο πυρήνας όμως όλων αυτών είναι ένας και δεν άλλαξε ποτέ όλες αυτές τις χιλιετίες. Ο τραγουδιστής μπροστά σε ακροατές αφηγείται μια ιστορία με την βοήθεια της μουσικής. Είναι τόσο απλό και όμως η διαχρονικότητά του προκαλεί δέος. Οι τραγουδοποιοί είναι οι κατασκευαστές και αφηγητές των απόλυτα προσωπικών τραγουδιών τους που φέρουν ευδιάκριτα το στίγμα, τη σφραγίδα τους.

Το σεμινάριο Τραγουδοποιϊας και Στιχουργικής προσφέρεται για όσους – έμπειρους ή άπειρους στιχουργούς, μουσικούς και ερμηνευτές – θα ήθελαν να δοκιμαστούν στην τέχνη του τραγουδοποιού. Στις συναντήσεις θα δοθούν παραδείγματα, τεχνικές αλλά και θεματικές αφορμές για να δημιουργηθούν καινούργια ελληνικά τραγούδια. Παράλληλα, στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να δούν το αντίκτυπο που έχει η εργασία τους μέσα από το σχολιασμό σύγχρονων επαγγελματιών του χώρου και να εκμεταλλευτούν την εμπειρία τους. Για το λόγο αυτό στα σεμινάρια αυτά θα έχουμε ως καλεσμένους που θα ακούσουν και θα μας συμβουλεύουν για τα νέα τραγούδια που θα κατασκευαστούν:

Α) τον τραγουδοποιό Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, με πέντε προσωπικά άλμπουμ και συνεργασίες με τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού.

Β) τον μουσικό, συνθέτη και μουσικό παραγωγό Άγγελο Σφακιανάκη του δισκογραφικού Label Μικρός Ήρως που έχει ανακαλύψει και προτείνει ενδεικτικά την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τον Βασίλη Καζούλη, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τους Νάμα, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Χρήστο Θηβαίο (Συνήθεις Ύποπτοι), τον Γιώργο Δημητριάδη κά. Ας σημειωθεί πως με τον Άγγελο και το δισκογραφικό label Μικρός Ήρως το ΜΠ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στην παραγωγή του πολυσυλλεκτικού άλμπουμ «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ», ενώ νέα συνεργασία βρίσκεται στα σκαριά με το δεύτερο άλμπουμ αυτής της σειράς που θα προτείνει εντός 2019 στο κοινό 15 νέα τραγούδια πρωτοεμφανιζόμενων στιχουργών , μελοποιημένα από Γιώργο Ανδρέου, Μανόλη Φάμελλο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Καζατζή, Θέμη Καραμουρατίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και πολλούς άλλους.