Έλενα Τιμπλαλέξη

Έλενα Τιμπλαλέξη
Η Έλενα Τιμπλαλέξη στο Μικρό Πολυτεχνείο

Η Έλενα Τιμπλαλέξη είναι σκηνοθέτης, συγγραφέας και θεατρολόγος (PhD).

Yπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” στη θεατρική πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαθήτευσε στο πλευρό των Ridiculusmus (2005-2007) για τις παραστάσεις The Third Policeman (National Theatre Studio, 2006) και Tough Time, Nice Time (Barbican Pit, 2007). Παρακολούθησε σεμινάρια με διακεκριμένους δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Theatre de Complicite, Lee Breuer, John Wright, Μ. Μαρμαρινός, Κ. Αρβανιτάκης και Β. Θεοδωρόπουλος.

Βραβευμένη θεατρική συγγραφέας για τα έργα της “Το Γκρίζο Παλτό” (1998), και το “Έχεις Μια Τρύπα στο Τζην σου” (βραβείο Κρατικού Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Έργου του ΥΠΠΟ – 2008). Σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας UtopiArt (2002-2008) και καλλιτεχνική συν-υπεύθυνη των καλλιτεχνικών συμπράξεων Magenta (2011~) και SimulActor (2011~). Ως μέλος της Magenta, ασχολείται με το video art, την performance, τα εικαστικά και το video drama.

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ιθάκη του Δ. Δημητριάδη, Ο Πίθηκος Ξουθ ή Τα Ήθη του Αιώνος του Ι. Πιτσιπίου, 20.000 Λεύγες Πάνω από τη Θάλασσα, Αόρατες Πόλεις του Ί. Καλβίνο, 2α Παρουσία Project, 7 μονόπρακτα Καταστροφής, Οι Μαστοί του Τειρεσία του Γκ. Απολλιναίρ.

Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για ψηφιακές μορφές τέχνης και performance, συνέλαβε εννοιολογικά και συμμετείχε στη διοργάνωση του φεστιβάλ Πειραματισμοί στην Αυτόματη Γραφή, Θέατρο Φούρνος, (10/2011) και στο Fast Forward Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση με την επιτελεστική παρέμβαση Mediation-Intimidation (5/2014).Τα επιστημονικά και της και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στα αναλογικά και τα ψηφιακά παιχνίδια ρόλων, κυρίως ζωντανής δράσης (larp), και τις συναντήσεις της performance, του θεάτρου, των ψηφιακών μέσων και του gaming.