Ένα Σεμινάριο για το Θέατρο Κούκλας

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Μια τέχνη που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, την Κίνα και την Ινδία, το Θέατρο Κούκλας παραμένει ιδιοσυγκρασιακά αξεπέραστο και εξελίσσει τις τεχνικές τους μέσα στους αιώνες και από παράδοση σε παράδοση.

 

Το θέατρο κούκλας έχει πολλά μυστικά και παραμένει από τα πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του θεάτρου, τεχνικά και καλλιτεχνικά, ενώ οι διαδικασίες του και η μύηση σε αυτές, κοινώς η εκπαίδευσή του δεν είναι τόσο απλή, όσο φαντάζει παρακολουθώντας μια ανάλογη παράσταση.

Συντονίστρια: Ιρίνα Μπόικο

Διάρκεια Εργαστηρίου: 3 μήνες, 12 δίωρες συναντήσεις

Κάθε Παρασκευή 18:30 – 20:30

Έναρξη Εργαστηρίου την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2012

Στο σεμινάριο Θεάτρου Κούκλας η Ιρίνα Μπόικο μας καθοδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι με αντικείμενα, μάσκες και κούκλες, με άψυχα υλικά που ζωντανεύουν στα χέρια των «ηθοποιών» που τα κινούν.

Οι εκφραστικές δυνατότητες αυτού του είδους θεάτρου είναι ανεξάντλητες και δουλεύοντας μέσα από τις τεχνικές εμψυχωσης ακονίζουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο την φαντασία μας.

Στο σεμινάριο θα διατρέξουμε όλα τα στάδια δημιουργίας μιας παράστασης με κούκλες: από την προσαρμογή ενός θεατρικού έργου για να ερμηνευτεί από κούκλες – ηθοποιούς, από την εκμάθηση των εκφραστικών δυνατοτήτων των άψυχων υλικών, από το casting (ποιο είδος κούκλας είναι κατάλληλο για κάθε παράσταση), από την ενδυματολογική επιμέλεια, τη σκηνογραφία, τη μουσική επιμέλεια και τους φωτισμούς στο είδος αυτού του θεάτρου, από την έρευνα των εκφραστικών μέσων και δυνατοτήτων στο κλασικό και σύγχρονο θέατρο κούκλας, μέχρι την εξάσκηση του επίδοξου κουκλοπαίχτη στη φωνή και στις κινήσεις και το τελικό ανέβασμα μιας παράστασης με κούκλες.

Προς το τέλος του σεμιναρίου στόχος εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονται το ανέβασμα όχι ενός αλλά δύο θεατρικών έργων: ένα για παιδικό κοινό κι ένα για ενήλικο κοινό, ξεπερνώντας τα κλισέ και τις προκαταλήψεις πως το θέατρο κούκλας απευθύνεται μόνο σε παιδιά.

Παρουσίαση του σεμιναρίου την Δευτέρα 19/9, ώρα 20:30 Info: 2103252998