Μικρό Μουσικό Σχολείο: Τέχνη & Τεχνική του Στίχου / Ρυθμολογία

Σεμινάριο Στιχουργικής & Ρυθμολογίας

Με τμήματα εργαστηριακά Αρχαρίων και Προχωρημένων στο Στίχο και τη Σύνθεση υποδέχεται για την σεζόν 2017 – 18 το Μικρό Πολυτεχνείο εκείνους που αναζητούν κλειδιά και τριβή, έμπνευση και άμιλλα, κίνητρα και εμπειρία, στην τέχνη και το επάγγελμα του στιχουργού και του τραγουδοποιού. Παράλληλα φροντίζει να συναντηθούν οι νέοι μαθητευόμενοι στιχουργοί με εκείνους τους τραγουδοποιούς και συνθέτες της γενιάς τους (και όχι μόνο) που θα τους κάνουν ακόμη πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς.

Το Σεμινάριο Τέχνη και Τεχνική του Στίχου / Ρυθμολογία (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΖΩΝΗ) ξεκινάει με εισαγωγικό μάθημα στις 29 Νοεμβρίου στο Μικρό Πολυτεχνείο, με 3 δασκάλους.

Για νέους στιχουργούς και συνθέτες.

Εισηγητές: Κώστας Χατζόπουλος, Απόστολος ΚαλτσάςΘράσος Καμινάκης.

Γενικός Συνονισμός: Φωτεινή Λαμπρίδη

Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Τετάρτη για 8 δίωρες + 2 τετράωρες συναντήσεις (Εισαγωγικό Μάθημα και Απολογισμός Λήξης) + 4 Συναντήσεις τετράωρες ως ακροατές με τους Μάνο Ελευθερίου, Βάσω ΑλαγιάννηΠαντελή Θαλασσινό και τον Παύλο Παυλίδη.
Διάρκεια: 48 διδακτικές ώρες από 17:30 έως 19:30

Εισαγωγικό Μάθημα: 29 Νοεμβρίου 2017, ώρα 17:30 – 21:30 

Επίσημη Έναρξη: 13 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 17:30 – 21:30 
Διαθεσιμότητα Θέσεων: Ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις με δυνατότητα ένταξης στο Τμήμα έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου με μειωμένο κόστος κατά 50%

Απολογισμός με μία Τρίωρη Συνάντηση με το πέρας των μαθημάτων κατόπιν συνεννόησης με την Ομάδα.

Την φετινή σεζόν 2017-18 το Μικρό Μουσικό Σχολείο εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών γύρω από τον Στίχο, το Τραγούδι, τη Μουσική, τη Φωνητική και το Μουσικό Θέατρο, το Ραδιόφωνο και την Ορθοφωνία. Θα πραγματοποιηθούν τα 10 παρακάτω εργαστήρια και workshops:

  • ΤΜΗΜΑ: “ΤΕΧΝΗ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ” (Απόστολος Καλτσάς – Θράσος Καμινάκης) με Τμήμα Ρυθμολογίας σε συνεργασία με τον Κώστα Χατζόπουλο.
  • ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ: “ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ” υπό τον συντονισμό της Φωτεινής Λαμπρίδη.
  • ΤΜΗΜΑ “ΣΤΙΧΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με άξονες τον Στίχο και τον Ποιητικό Λόγο” καθε 2η Πέμπτη με συντονιστή τον Κώστα Φασουλά.
  • ΤΜΗΜΑ MASTERCLASS “ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ…με τον Νίκο Ζούδιαρη” (Χειμώνας 2017-18)
  • ΤΜΗΜΑ “ROCK SCHOOL” με τον Νίκο Αντύπα (Άνοιξη 2018)
  • ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ με τον Γιώργο Φλωράκη (Νέος Κύκλος τον Φεβρουάριο του 2018)
  • ΤΜΗΜΑ Ορθοφωνίας Αρχαρίων με την Αντέλα Μέρμηγκα (Νέος Κύκλος τον Φεβρουάριο του 2018)
  • ΤΜΗΜΑ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ – ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ με την Ελισσάβετ Καρατζόλη
  • ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με την Ελισσάβετ Καρατζόλη και σε συνεργασία με τον Νίκο Κολλάρο
  • Τέλος για το 2018 προγραμματίζεται ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Θράσο Καμινάκη

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Τέχνης & Τεχνικής του Στίχου & Ρυθμολογίας:

Το μέτρο συναντά την Ρίμα, οι Νέοι Στιχουργοί τους Συνθέτες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη κανόνες που θα τους επιτρέψουν να μεταμορφώσουν το έμμετρο γραπτό υλικό τους σε μελοποιήσιμο τραγούδι , ως συνέχεια της επιτυχημένης συνύπαρξης τους.

Τo Εργαστήριο εστιάζει σε δυο περιοχές που συγκλίνουν α) στην ανίχνευση του πρωτότυπου στίχου και β)” στην έμπνευση που ο ένας δημιουργός μπορεί να γεννήσει στον άλλον (Θράσος Καμινάκης).

Μέσα από διαφορετικές αφετηρίες θα συναντηθούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό: να μετατρέπουμε ό,τι ως τώρα γράφαμε με έμμετρο λόγο σε στίχο για ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Θα μάθουμε να ρυθμολογούμε το υλικό μας (Κώστας Χατζόπουλος) και να το μετατρέπουμε μόνοι μας σε τραγούδι αφού μόνο ο στίχος που φέρει μέσα του μουσική μας αφορά.

Αναζητώντας έτσι το κρυμμένο τραγούδι μας κάθε Πέμπτη, στο πλαίσιο τού εμπλουτισμού και της διεύρυνσης του σεμιναρίου μας, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε  μια βαρύτητα και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στην Ιστορία της Ελληνικής Στιχουργικής και στη Μουσική του στίχου (Απόστολος Καλτσάς).

Είναι καλό να ζητήσετε πληροφορίες για το πως οργανώνονται  τα μαθήματα της απογευματινής και πως μπορούν να συνδυαστούν με την βραδινή ζώνη που φιλοξενεί το εργαστήριο Στίχου του Νίκου Ζούδιαρη. Στόχος όλων μας θα είναι μαζί με τα μαθήματα γραφής του στίχου, να καλλιεργηθεί και η μουσικότητα και ακουστικότητα του λόγου.

Κώστας Χατζόπουλος, Θράσος Καμινάκης, Απόστολος Καλτσάς

Για την Ιστορία:

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ: Το σεμινάριο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο 2007, το έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες νέοι στιχουργοί ή άνθρωποι που αγαπούν να εκφράζονται με στίχο. Η δραστήρια κοινότητα των Στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου είναι πλούσια παραγωγής και διακρίσεων, ενώ ήδη από το 2010 διοργανώνει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Με προσκεκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής τέλεσε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη από το 2008 έως το 2011. Από το 2012 έως τον Μάϊο του 2017 τον συντονισμό του ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ από το 2015, το Μικρό Πολυτεχνείο έχει την τιμή να φιλοξενεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συνεργάτες όπως τη Λίνα Νικολακοπουλου (Αυτόματη Γραφή), την Μελίνα Τανάγρη (Ψυχοδυναμική Γραφή) αλλά και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Παρόντες και πάλι φέτος πολλοί από τους παραπάνω και μαζί τους οι στιχουργοί Κώστας Φασουλάς (Στιχοποίηση)  και Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών), οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος & Κώστας Χατζόπουλος (Ρυθμολογία), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης και άλλοι.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΠ Θράσος Καμινάκης καλεί στη φετινή συντροφιά νέους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τα τμήματα Στίχου για προχωρημένους μαθητές πάνω στο αντικείμενο, όπως ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και ο τραγουδοποιος Νίκος Ζούδιαρης ενώ προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Παύλος Παυλίδης και η Βάσω Αλαγιάννη θα είναι επισκέπτες στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά ως guests.

Ας σημειωθεί πως με τα Εργαστήρια Στίχου στο Μικρό Πολυτεχνείο έχουν ως τώρα συνεργαστεί οι: Ληδα Χαλκιαδάκη, Οδυσσέας Ιωάννου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Κωχ, Ανδρέας Θωμόπουλος, Κυριάκος Ντούμος, Γιώργος Στεφανακίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Αδριανός Νόνης, Ηλίας Βαμβακούσης,  Θοδωρής Κοτονιάς (ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ), Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Θάνος Μικρούτσικος, Άρης Δαβαράκης, Ισαάκ Σούσης, Θοδωρής Γκόνης, Χρήστος Λεοντής, Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Μητσοτάκης (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ),  Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Παρασκευάς Καρασούλος  και οι αείμνηστοι: Μανώλης Ρασούλης και Αρλέτα.

Την Περίοδο 2012-2016 πολλοί μαθητές του Μικρού Μουσικού Σχολείου διακρίθηκαν στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ & στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Αρκτου, ενώ η κοινότητα των στιχουργών και μουσικών του Μικρού Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συναυλίες στη Μουσική Σκηνή Αυλαία, στη Σφίγγα και στο Γυάλινο Μουσικό που έφεραν ως πολιτιστικές δράσεις τον τίτλο Νέοι Στιχουργοί στο Φως  με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105.5 στο Κόκκινο”.

Σε κυκλοφορία βρίσκεται πλέον και το νέο μουσικό cd “Νεοι Στιχουργοί στο Φως παραγωγής του Μικρού Πολυτεχνείου και της Δισκογραφικής Μικρός Ήρως με 22 πρωτότυπα τραγούδια.

Δείτε και εδώ.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΩΣ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣΠΡΟΤΙΜΩ EMAIL