Εργαστήριο Στιχουργικής & Ρυθμολογίας

Εργαστήριο Στιχουργικής & Ρυθμολογίας

Με 3 μεγάλα τμήματα εργαστηριακά Αρχαρίων και Προχωρημένων στο Στίχο και τη Σύνθεση υποδέχεται για την σεζόν 2017 – 18 το Μικρό Πολυτεχνείο εκείνους που αναζητούν κλειδιά και τριβή, έμπνευση και άμιλλα, κίνητρα και εμπειρία, στην τέχνη και το επάγγελμα του στιχουργού. Παράλληλα φροντίζει να συναντηθούν οι νέοι μαθητευόμενοι στιχουργοί με εκείνους τους τραγουδοποιούς και συνθέτες της γενιάς τους (και όχι μόνο) που θα τους κάνουν ακόμη πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς.

Το σεμινάριο «ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» που ξεκίνησε από το Δεκέμβριο 2007, το έχουν παρακολουθήσει ως τώρα εκατοντάδες νέοι στιχουργοί ή άνθρωποι που αγαπούν να εκφράζονται με στίχο. Η δραστήρια κοινότητα των Στιχουργών του Μικρού Πολυτεχνείου είναι πλούσια παραγωγής και διακρίσεων, ενώ ήδη από το 2010 διοργανώνει το ετήσιο μουσικό φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Με προσκεκκλημένους σημαντικούς εκπροσώπους της εγχώριας μουσικής σκηνής τέλεσε υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη από το 2008 έως το 2011. Από το 2012 έως τον Μάϊο του 2017 τον συντονισμό του ανέλαβε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ από το 2015, το Μικρό Πολυτεχνείο έχει την τιμή να φιλοξενεί στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα συνεργάτες όπως τη Λίνα Νικολακοπουλου (Αυτόματη Γραφή), την Μελίνα Τανάγρη (Ψυχοδυναμική Γραφή) αλλά και τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Παρόντες και πάλι φέτος πολλοί από τους παραπάνω και μαζί τους οι στιχουργοί Κώστας Φασουλάς (Στιχοποίηση)  και Φωτεινή Λαμπρίδη (Κύκλοι Τραγουδιών), οι μουσικοί Απόστολος Καλτσάς, Νίκος Κολλάρος, Απόστολος Ρίζος & Κώστας Χατζόπουλος (Ρυθμολογία), ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Φλωράκης και άλλοι.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΠ Θράσος Καμινάκης καλεί στη φετινή συντροφιά νέους συνεργάτες που θα στελεχώσουν τα τμήματα Στίχου για προχωρημένους μαθητές πάνω στο αντικείμενο, όπως ο συνθέτης Νίκος Αντύπας και οι τραγουδοποιοί Νίκος Ζούδιαρης και Χρήστος Θηβαίος ενώ προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νότης Μαυρουδής και άλλοι θα είναι προσκεκλημένοι στα σεμινάρια του Κώστα Φασουλά ως guests.

Ας σημειωθεί πως με τα Εργαστήρια Στίχου στο Μικρό Πολυτεχνείο έχουν ως τώρα συνεργαστεί οι αείμνηστοι: Μανώλης Ρασούλης και Αρλέτα.

Επίσης την παρουσία τους έχουν με πολλούς τρόπους προσφέρει οι: Ληδα Χαλκιαδάκη, Οδυσσέας Ιωάννου, Ορφέας Περίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μαρίζα Κωχ, Ανδρέας Θωμόπουλος, , Κυριάκος Ντούμος, Γιώργος Στεφανακίδης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Αδριανός Νόνης, Ηλίας Βαμβακούσης,  Θοδωρής Κοτονιάς (ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ), Δημήτρης Αποστολάκης (ΧΑΪΝΗΔΕΣ), Νένα Βενετσάνου, Μελίνα Κανά, Αφροδίτη Μάνου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Θάνος Μικρούτσικος, Μανώλης Ρασούλης, Ισαάκ Σούσης, Θοδωρής Γκόνης, Χρήστος Λεοντής, Τάνια Τσανακλίδου, Δημήτρης Μητσοτάκης (ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ),  Αγαθή Δημητρούκα, Ελένη Ζιώγα, Παρασκευάς Καρασούλος  και άλλοι.

Την Περίοδο 2012-2016 πολλοί μαθητές του Μικρού Μουσικού Σχολείου διακρίθηκαν στην ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ & στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Αρκτου, ενώ η κοινότητα των στιχουργών και μουσικών του Μικρού Πολυτεχνείου διοργάνωσε με επιτυχία συναυλίες στη Μουσική Σκηνή Αυλαία, στη Σφίγγα και στο Γυάλινο Μουσικό που έφεραν ως πολιτιστικές δράσεις τον τίτλο Νέοι Στιχουργοί στο Φως  με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού “105.5 στο Κόκκινο”.

Σε κυκλοφορία βρίσκεται πλέον και το νέο μουσικό cd “Νεοι Στιχουργοί στο Φως παραγωγής του Μικρού Πολυτεχνείου και της Δισκογραφικής Μικρός Ήρως με 22 πρωτότυπα τραγούδια.

Την φετινή σεζόν 2017-18 το Μικρό Μουσικό Σχολείο εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών γύρω από τον Στίχο, το Τραγούδι, τη Μουσική, το Ραδιόφωνο και τη Μουσική Τεχνολογία. Θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω εργαστήρια και workshops:

  • Α΄ΤΜΗΜΑ: “Στιχουργική & Ρυθμολογία” (Καλτσάς – Κολλάρος – Ρίζος – Χατζόπουλος)
  • Β’ ΤΜΗΜΑ: “ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ” υπό τον συντονισμό της Φωτεινής Λαμπρίδη με Τμήμα ΣΤΙΧΟΥΡΓΙΚΗΣ & ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ” (νέος κύκλος προχωρημένων σπουδαστών με τους Νίκο Αντύπα, Νίκο Ζούδιαρη και Χρήστο Θηβαίο).
  • Γ’ ΤΜΗΜΑ “ΣΤΙΧΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Κυριακάτικο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με άξονες τον Στίχο και τον Ποιητικό Λόγο” και με συντονιστή τον Κώστα Φασουλά.
  • Δ’ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ με τον Γιώργο Φλωράκη
  • Ε’ ΤΜΗΜΑ Ορθοφωνίας Αρχαρίων & Masterclass με την Αντέλα Μέρμηγκα
  • ΣΤ’ ΤΜΗΜΑ: ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ – ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ με την Ελισάβετ Καρατζόλη
  • Ζ’ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Θράσο Καμινάκη

Το Σεμινάριο Στιχουργική & Ρυθμολογία ξεκινάει τον Οκτώβριο στο Μικρό Πολυτεχνείο, με 4 εξαιρετικούς και αναγνωρισμένους δασκάλους. Για νέους στιχουργούς και συνθέτες.

Εισηγητές: Κώστας Χατζόπουλος, Νίκος Κολλάρος, Απόστολος Καλτσάς. Συνεργάζεται ο Απόστολος Ρίζος. Συντονίζει ο Θράσος Καμινάκης.

Πρόγραμμα: Κάθε Πέμπτη για 16 τρίωρες συναντήσεις
Διάρκεια: 48 διδακτικές ώρες από 18:00 έως 21:00 κάθε Πέμπτη
Έναρξη: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Στιχουργικής & Ρυθμολογίας:

Το μέτρο συναντά την Ρίμα, οι Νέοι Στιχουργοί τους Συνθέτες που μπορούν να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη κανόνες που θα τους επιτρέψουν να μεταμορφώσουν το έμμετρο γραπτό υλικό τους σε μελοποιήσιμο τραγούδι , ως συνέχεια της επιτυχημένης συνύπαρξης τους .

Τo Εργαστήριο εστιάζει σε δυο περιοχές που συγκλίνουν α) στην ανίχνευση του πρωτότυπου στίχου και β)” στην έμπνευση που ο ένας δημιουργός μπορεί να γεννήσει στον άλλον.

Μέσα από διαφορετικές αφετηρίες θα συναντηθούμε όλοι για τον ίδιο σκοπό: να μετατρέπουμε η μεταπλάσουμε ότι ως τώρα γράφαμε σε στίχο που γίνεται ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Θα μάθουμε να ρυθμολογούμε το υλικό μας και να το μετατρέπουμε μόνοι μας σε τραγούδι αφού μόνο ο στίχος που φέρει μέσα του μουσική μας αφορά.

Αναζητώντας έτσι το κρυμμένο τραγούδι μας κάθε Πέμπτη, στο πλαίσιο τού εμπλουτισμού και της διεύρυνσης του σεμιναρίου μας, θα επιχειρήσουμε να δώσουμε  μια βαρύτητα και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον στην Ιστορία της Ελληνικής Στιχουργικής και στη Μουσική του στίχου.

Τέλος ο Απόστολος Ρίζος με το συμπληρωματικό του Workshop κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα θα μας προτείνει πρωτότυπα μουσικά θέματα και μελωδικά μοτίβα, πάνω στα οποία θα γράφονται ανάλογοι στίχοι. Στόχος όλων μας θα είναι μαζί με τα μαθήματα γραφής του στίχου, να καλλιεργηθεί και η μουσικότητα και ακουστικότητα του λόγου.

Κώστας Χατζόπουλος, Νίκος Κολλάρος, Απόστολος Καλτσάς

Συντονισμός : Θράσος Καμινάκης

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Ταυτόχρονη Εγγραφή 2 φίλων στα επιμορφωτικά εργαστήρια του ΜΠ επιφέρει έκτπωση 50% στο Κόστος Εγγραφής.
Εγγραφή ενός ενδιαφερομένου σε 2 εργαστήρια, επιφέρει έκπτωση 100% στο Κόστος Εγγραφής και τιμή μέλους στο ένα Εργαστήρι.
Ειδικές τιμές για ανέργους ΟΑΕΔ & ΑΜΕΑ (τιμή μέλους).
Κράτηση γίνεται μόνο με κατάθεση προκαταβολής.
Σε περίπτωση ακύρωσης μετά την έναρξη του σεμιναρίου και εφόσον δεν ευθύνεται ο οργανισμός ή ο εισηγητής η αποπληρωμή του σεμιναρίου καταβάλετε κανονικά.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (επιλέξτε):

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣΠΡΟΤΙΜΩ EMAIL