Γιάννης Βουλγαράκης

Ο Γιάννης Βουλγαράκης στο Μικρό Πολυτεχνείο
Ο Γιάννης Βουλγαράκης στο Μικρό Πολυτεχνείο

Ο Γιάννης Βουλγαράκης Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Φωτογραφία και είναι απόφοιτος  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου στη θεματική ενότητα «Σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό». Είναι επαγγελματίας φωτογράφος από το 1997.

Από το 1997 έχει αδιάκοπη εκθεσιακή δράση με αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Έχει επίσης επιμεληθεί φωτογραφικά εκθέσεις και εκδόσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και συγκεκριμένα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο τμήμα της ψηφιοποιήσεις και παράλληλα διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικές σχολές.

-Έχει συμμετάσχει σε workshops και σεμινάρια που δίδαξαν οι φωτογράφοι
-Νίκος Οικονομόπουλος (Μagnum) “Αντικειμενική και υποκειμενική αλήθεια στη Φωτογραφία.
-Ο μύθος του αυταπόδεικτου στη φωτογραφική απεικόνιση”, Ελληνοαμερικανική Ένωση.(1999)
-Larry Towell (Magnum) πνευματικό κέντρο του Δήμου Ζωγράφου. (2001)
-Κωνσταντίνος Μάνος (Magnum) Φωτογραφικός Κύκλος Σύρος (2001)
-Πλάτων Ριβέλης Φωτογραφικός Κύκλος (2002)
-Frank Horvat «Φωτογραφία και Μόδα», Μέγαρο Μουσικής (2004)
-Γιώργος Δεπόλλας, Κωστής Αντωνιάδης, «κατασκευή Φωτογραφικού Portfolio», Athens Photo Festival, (2009)

Επιμόρφωση

-Πρόγραμμα κατάρτισης Γραφικών Τεχνών της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.(19930
-Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: «Video και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Εισαγωγή στο μη-γραμμικό μοντάζ». INFO Δομή (2003)
-Πρόγραμμα Επαγγελματικής κατάρτισης: «Νέες Φωτογραφικές Τεχνικές» 2008
-Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Διάσωσης και Διαχείρισης Φωτογραφικών συλλογών»
Μουσείο Μπενάκη (Φωτογραφικό Αρχείο – 2005)
-Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην «Μουσειολογία», Ελληνοαμερικανική Ένωση (2009)

Ατομικές Εκθέσεις

«Θαλασσινά Περάσματα» (Γκαλερί Ελληνικής Φωτογραφικής εταιρείας) Αθήνα 2002
«Fragments» Θεατρική παράσταση «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» (Φουαγιέ Δημοτικού κινηματοθέατρου «Μελίνα Μερκούρη») Αθήνα 2001
«nine thousand miles away» (GALLERY – Άσπρο) Αθήνα 2003
«Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο» (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) ) Αθήνα 2009
Ημερίδες

Τον Φεβρουάριο του 2007 παρουσίασε στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Fnac (the mall) «Ημερίδα με θέμα το φωτογραφικό πορτραίτο χτες – σήμερα»

Εκδόσεις

Τον Οκτώβριο του 2005 εκδόθηκε το Λεύκωμα – Ημερολόγιο «Εικόνες της Θράκης» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με φωτογραφίες του Ιωάννη Βουλγαράκη (περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλαιότερη συλλογή «Οι Πομάκοι» καθώς και νεότερες φωτογραφίες από την σύγχρονη ζωή των κατοίκων της Θράκης.
Το Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε το Λεύκωμα των 50 Χρόνων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών του  οποίου την φωτογραφική επιμέλεια ανέλαβε ο ίδιος.
Εντός του 2009 κυκλοφόρησαν και 2 ακόμα εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, η «Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου» και τα «Αρχεία Αλή Πασά», για τα οποία ανέλαβε την φωτογραφική επιμέλεια.
Επίσης το  2009 εκδόθηκε  το ομώνυμο λεύκωμα της έκθεσης  «Η ταυροθυσία στον Μανταμάδο» από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εκδόσεις Επιστήμης Κοινωνία, με φωτογραφίες του ιδίου και κείμενα του ιστορικού Παναγιώτη Μιχαηλάρη και της εθνολόγου Εύης Ολυμπίτου.

Επιμέλεια

Τον Απρίλιο του 2007  είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης «21 Απριλίου 1967, σαράντα χρόνια μετά» που διοργάνωσαν τα Α.Σ.Κ.Ι (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας) με το Ι.Ν.Ε (Ίδρυμα Νεοελληνικών Ερευνών) με θέμα την επέτειο του Πολυτεχνείου και τον Αντιδικτατορικό αγώνα.
Το Μάρτιο του 2008 επιμελήθηκε της Φωτογραφικής Έκθεσης: «Μετεμφυλιακές Πραγματικότητες: Οι δρόμοι της Αριστεράς 1950 – 1967» στα πλαίσια του συνεδρίου «Η Ελληνική Νεολαία στον 20ο αιώνα» (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Παράλληλα έχει επανειλημμένα επιμεληθεί Εκθέσεις φωτογραφίας των μαθητών των σεμιναρίων του Μικρού Πολυτεχνείου από το 2006 μέχρι και σήμερα στη «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων, στο θέατρο «Φούρνος», στο Σινεμά «Τριανόν», στο πολυχώρο «Booze», στο «Fnac».
Internet: Δουλειά του μπορεί κάποιος να δει εδώ:  https://giannisvoulgarakis.com/