Γκόφα Νίκη

Γκόφα Νίκη
Η Γκόφα Νίκη στο Μικρό Πολυτεχνείο

Η Γκόφα Νίκη γεννήθηκε το 1964 στον Πειραιά. Ζωγράφιζε, έχοντας πάντα την επιθυμία να δει τα έργα της να ξεφεύγουν από το χαρτί και να παίρνουν μορφή και διαστάσεις στο χώρο και ένας τρόπος να εκφράσει την ανάγκη της αυτή ήταν ο πηλός. Ετσι άρχισε η αναζήτηση γνώσεων και η περιπλάνηση στα υλικά και τις τεχνικές της κεραμικής.

Από το χώρο της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών, βρέθηκε στην Faenza της Ιταλίας κοντά σε καλλιτέχνες, γλύπτες , κεραμίστες. Από τότε μέχρι σήμερα κάνει φόρμες και γλυπτά από πηλό και σκαλίζει κεραμικές επιφάνειες.

Η δυνατότητα της δημιουργίας μιας άμορφης μάζας πλάθοντας την με τα χέρια σ’ενα απλό αντικείμενο χρήσης ή σε πολυσύνθετο γλυπτό είναι γοητευτική. Την τελευταία πινελιά σε κάθε κεραμικό τη δίνει η φωτιά. Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος με λόγια το τι προσπαθεί να εκφράσει μέσα από τα έργα της. Οι επιρροές είναι πολλές και καθημερινές . Αναπτύσσει τις συνθέσεις της χρησιμοποιώντας πάντα διαφορετικά υλικά. Ψήνει σε υψηλές θερμοκρασίες και χρωματίζει τους πηλούς μου με γυαλώματα δίνοντας άλλοτε ματ και άλλοτε γυαλιστερές επιφάνειες.

Τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει κυρίως χειροποίητα αντικείμενα διακόσμησης εσωτερικών χώρων. (φωτιστικά , κηροπήγια , πιατέλες , καθρέφτες , τραπέζια).

Χωρίζει την δουλειά τηςσε δύο ενότητες . Η μία ενότητα έχει επιρροή από την φύση. Αντικείμενα σύνθετα και πολύπλοκα που μοιάζουν σε υφή και χρώμα με πέτρες , βότσαλα και ξύλα της θάλασσας . Η άλλη ενότητα είναι επηρεασμένη από την δεκαετία του 60. Φόρμες απλές με χρώματα έντονα φωτεινά και γυαλιστερά

Έχει υπογράψει φόρμες της σε χώρους όπως Lobby Ξενοδοχείων , εστιατορίων , και χώρους υποδοχής κατοικιών.

Από το 1981 μέχρι σήμερα το βιογραφικό της έχει εμπλουτιστεί με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει αρκετές διακρίσεις