Handmade cinema

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα
Ένα κινηματογραφικό workshop.

Στόχος μας δεν είναι μόνο να δώσουμε τα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία για να μπορέσει αυτή η ανάγκη να γίνει καλλιτεχνικό έργο αλλά και να βρούμε τι είναι αυτό που εκπροσωπεί και ταιριάζει στον καθένα προσωπικά.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Ολοκληρωμένο θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο που σου μαθαίνει πώς να κάνεις κινηματογράφο μόνος σου και χωρίς χρήματα, χρησιμοποιώντας μόνο τα μέσα που διαθέτεις. Έναν υπολογιστή και μια κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο. Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που τους καίει η φλόγα της δημιουργίας και θέλουν να εκφραστούν ελεύθερα και πέρα απ’ τα στερεότυπα, διαμέσου της εικόνας και του ήχου.

Ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του κινηματογράφου σήμερα, χωρίς να περιμένουν στην ουρά της επετηρίδας για να έρθει η ώρα τους. Ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν και να κοινωνήσουν το εσωτερικό τους, μοναδικό και ιδιαίτερο σύμπαν, χρησιμοποιώντας τους καλλιτεχνικούς κώδικες του τώρα.

Σκοπός μας δεν είναι μόνο να δώσουμε τα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία για να μπορέσει αυτή η ανάγκη να γίνει καλλιτεχνικό έργο αλλά και να βρούμε τι είναι αυτό που εκπροσωπεί και ταιριάζει στον καθένα προσωπικά. Μέσα από μια παλέτα αισθητικών επιλογών ο καθένας καλείται να βρει τους δικούς του συνδυασμούς και να φτιάξει έργα προσωπικά που να αντανακλούν την δική του αλήθεια.

Σύμμαχος μας σ’ αυτήν την διαδικασία είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει κάνει πια προσβάσιμα σε όλους μας τεχνικά εργαλεία που κάποτε αποτελούσαν προνόμια των ειδικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης είναι ο απόλυτος έλεγχος των εκφραστικών μας μέσων όσο μεγάλα ή μικρά είναι. Γι αυτό δίνουμε εξ’ ίσου μεγάλη βαρύτητα στην αισθητική αλλά και τεχνική κατάρτιση.

Δομή – Το εργαστήριο αποτελείται από 3 μέρη:

Το πρώτο είναι θεωρητικό και έχει σαν στόχο να διερευνήσει το πεδίο δράσης μας μέσα από παρακολούθηση και ανάλυση hand made οπτικοακουστικών έργων διαφορετικών χώρων (low budget movies, experimental cinema, video-art, installations κτλ.)

Το δεύτερο είναι τεχνικό και έχει σαν στόχο να μάθουμε να χειριζόμαστε τα μέσα που διαθέτουμε και περιλαμβάνει: εκμάθηση ψηφιακής πλατφόρμας μοντάζ, χρήση κάμερας και ήχου. Βασικές αρχές φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ.

Και το τρίτο είναι πρακτικό και περιλαμβάνει το γύρισμα ενός μικρής διάρκειας έργου (έως 5 λεπτά) από τον κάθε σπουδαστή. Την ανάλυση του και την δημόσια προβολή του.

Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου ο κάθε σπουδαστής να μπορεί να παράγει, να γυρίσει και να διανέμει μόνος του ένα έργο.
Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 14 4ωρα σεμινάρια (+ το γύρισμα των ταινιών), ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και η συμμετοχή των σπουδαστών θα κριθεί έπειτα από interview.

Οι συντονιστές:

Μαζί με τον Άγγελο Φραντζή θα συμμετέχουν στο συντονισμό του σεμιναρίου ο Νίκος Τριανταφύλου και ο Νίκος Πάστρας:

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην INSAS στις Βρυξέλες. Γύρισε 4 ταινίες μικρού από το 1992 μέχρι το 1997: “Who’s afraid of the big bad wolf?”, “Μικρές ιστορίες γι’ ανθρώπους και πορτοκάλια”, “Δεκαεννιά” και “Τρύπιος κόσμος” σε συνσκηνοθεσία με τον Στρατή Βουγιούκα. Το 2000 ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο “Polaroid” που βγήκε στις αίθουσες τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ταυτόχρονα εργάζεται στην διαφήμιση ενώ πολύ συχνά αρθρογραφεί σε περιοδικά και βιβλία για θέματα κινηματογράφου. Συντονίζει με μεγάλη απήχηση τα Σεμινάρια Ανάλυσης Σύγχρονου Κινηματογραφικού Έργου στο Μικρό Πολυτεχνείο από το 2006.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΦΡΑΤΖΗ: POLAROID (2000), ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ (2005), ΜΕΣΑ ΣΤΟ  ΔΑΣΟΣ (2010)

 

Ο Νίκος Τριανταφύλου που θα κάνει το μάθημα ήχοληψίας και σχεδιασμού ήχου στο σεμινάριο έχει αναλάβει την ηχοληψία σε αρκετές μεγάλου μήκους ταινίες όπως: «Μέσα στο δάσος» του Άγγελου Φρατζή, «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά και «Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή ενώ έχει κάνει ήχο σε δεκάδες μικρού μήκους. Ταυτόχρονα έχει τη δική του εταιρεία και studio, την Sonic playground, για την οποία κάνει παραγωγή στην νέα ελληνική μουσική σκηνή (The boy, My wet Calvin, Zebra tracks κτλ.) καθώς αναλαμβάνει παράλληλα την διοργάνωση μουσικών events.

 

Ο Νίκος Πάστρας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Έχει εργαστεί σαν βοηθός σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και στο θέατρο σαν video artist. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους Theremin έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου (2008).

Video art έργα του έχουν εκτεθεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Ινδία και στο Ρότερνταμ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Όσοι από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο HANDMADE CINEMA επιθυμούν μπορούν να συμμετέχουν free στο σεμινάριο AVANTGARDE CINEMA που συντονίζει από 6/6 ο Μάκης Μωραϊτης στο ΜΠ.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΜΑΙΟΥ 2011 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΦΡΑΤΖΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΑ ΛΥΝΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ HANDMADE CINEMA WORKSHOP.

Πρόγραμμα: Προβολή της ταινίας του «ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ»: ώρα 21:00

Συζήτηση με το σκηνοθέτη στο φουαγιέ: ώρα 22:30.