Η πόλη στην Τέχνη – η Τέχνη στην πόλη

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η τέχνη του εικοστού αιώνα γεννιέται στην πόλη, καθώς καλλιτέχνες ζουν, κινούνται και δημιουργούν μέσα σ’ αυτήν. Συνεπώς, η πόλη λειτουργεί ως τεράστια και αστείρευτη πηγή ερεθισμάτων και έμπνευσης. Οι καλλιτέχνες εμπνέονται και τροφοδοτούνται από αστικά ερεθίσματα και με τη σειρά τους δημιουργούν και επιστρέφουν στην πόλη έργα τέχνης. Δημιουργείται έτσι μια συνεχής ανταλλαγή, που κάνει αλληλένδετη και αδιάρρηκτη τη σχέση καλλιτέχνη, έργου τέχνης και πόλης.

Συντονίστριες: Ειρήνη Χρυσοχέρη, Μαρίνα Βήλλου

Στα μέσα του 20ου αιώνα η τέχνη αποδρά από τις κλειστές αίθουσες των γκαλερί και των εκθέσεων και συναντά τους απλούς πολίτες στην πιο άμεση μορφή της. Απλώνεται στο δημόσιο χώρο και εισβάλλει στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ζωγραφική εγκαταλείπει το τελάρο, γίνεται ξανά τοιχογραφία και συνδέεται με την αρχιτεκτονική στα πιο πολυσύχναστα σημεία της σύγχρονης πόλης. Γίνεται εικαστικό στοιχείο, σχολιασμός της καθημερινότητας, έκφραση διαμαρτυρίας για το ανοίκειο και εχθρικό περιβάλλον των σύγχρονων μεγαλουπόλεων (graffiti), ή δημιουργικός διάλογος με τους πολίτες. Ο καλλιτέχνης παρεμβαίνει εικαστικά στο αστικό τοπίο, δημιουργεί happenings, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, εικαστικές performances και δρώμενα.

Αυτή την πολυδιάστατη σχέση πόλης και τέχνης θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε μέσα από μια σειρά συναντήσεων, εξερευνώντας ταυτόχρονα και την ιστορία των εικαστικών τεχνών του 20ου αιώνα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων μας, θα γνωρίσουμε έργα σημαντικών καλλιτεχνών (διαφορετικών κινημάτων) που είτε έχουν εμπνευστεί από την καθημερινότητα της πόλης, είτε έχουν δημιουργήσει μέσα σ’ αυτήν μετατρέποντάς την σε έναν απέραντο ζωγραφικό χώρο εναπόθεσης των δημιουργιών τους.

Το σεμινάριο αυτό που θα ολοκληρωθεί σε δέκα δίωρες συναντήσεις θα έχει τόσο θεωρητικό όσο και διαδραστικό χαρακτήρα. Τα θεωρητικά μαθήματα που θα συνοδεύονται από προβολές εικόνων και εικαστικών βίντεο θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη 9.30-11.30 στο χώρο του Μικρού Πολυτεχνείου. Tα διαδραστικά, που θα είναι τρία, θα περιλαμβάνουν δράσεις μέσα στην πόλη και γνωριμία με την εικαστική δραστηριότητα της Αθήνας.