Η Βουλή των Κυριών

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα
Το concept
H Βουλή των Κυριών είναι μια ιδέα για workshop που βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός βγαλμένο από την ελληνική μεσαιωνική ιστορία.
Το workshop στοχεύει στην συγγραφή ενός θεατρικού έργου χαρακτήρων που θα είναι και το αποτέλεσμα όλης της έρευνας – δουλειάς – διάδρασης που θα συμβεί στον συγκεκριμένο κύκλο σεμιναρίων.
Η ιδέα
Στις αρχές της δεκαετίας του 1260 οι λατίνες πριγκίπισες από τα δουκάτα της Πελλοπονήσου, συγκεντρώθηκαν στο κάστρο του Νυκλίου στην Κεντρική Πελοπόνησσο για να λάβουν μια πολύ σημαντική απόφαση σχετικά με ένα πολύ σοβαρό ιστορικό δίλημμα. Ο αυτοκράτορας των Ελλήνων στη Νίκαια τούς πρότεινε να επιστρέψουν στους βυζαντινούς τα τέσσερα βασικά κάστρα της Πελοπονήσσου προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους αιχμάλωτους λατίνους πρίγκηπες που είχε συλλάβει στην νικηφόρα για τους Βυζαντινούς, μάχη της Πελαγονίας το 1259.
Οι λατίνες γυναίκες σε ένα πολύ συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα συζήτησαν, διαφώνησαν, λογομάχησαν και τελικά αποφάσισαν να επιστρέψουν τα κάστρα στους βυζαντινούς προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι άντρες τους.

Οι χαρακτήρες
Η καθεμια από τις γυναίκες που συγκεντρώθηκαν στο κάστρο του Νυκλίου είχε διαφορετικό υπόβαθρο – καταγωγή – ηλικία – συνήθειες από την αλλη. Γυναίκες από την Γαλλία, τις διάφορες δημοκρατίες της Ιταλικής χερσονήσου, την Αραγωνία, την Καστίλλη κ.λπ. με διαφορετικές αντιλήψεις και κουλτούρα κλήθηκαν να λάβουν συλλογική απόφαση με πολιτική αλλά και συναισθηματική σημασία. Οι συγκρούσεις σε αυτό το συμβούλιο (οι ιστορικοί το κατέγραψαν ως Κούρτη των Κυριών ή Βουλή των Κυριών) ήταν σφοδρές και για αυτό ακριβώς οι χαρακτήρες και η πλοκή του έργου έχουν πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναγόμενο στο σήμερα, εκείνο το γεγονός (μοναδικό στα καταγεγραμμένα ιστορικά χρονικά
παγκοσμίως) παρουσιάζει πραγματικά πολύ σπουδαίο ενδιαφέρον, χάριν στις ομοιότητες και τις αντιστοιχίες των καταστάσεων.

Το workshop
Kαθένας από αυτούς που θα παρακολουθήσουν το workshop θα πρέπει
– Να έχει ένα επίπεδο γραφης, “γυμνασμένο” και εξασκημένο μίνιμουμ.
– Να αναλάβει ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του συμβουλίου του Νυκλίου και να το διεκπεραιώσει με ιστορική έρευνα, να χτίσει τον χαρακτήρα του και τις συνήθειές του, να “ζωντανέψει” μια προσωπικότητα και να εμπλουτίσει με μυθοπλαστικά στοιχεία όλα εκείνα τα κενά που η έλλειψη ιστορικών πηγών αφήνει ακάλυπτα.
– Να είναι συνεργάσιμος και πρόθυμος στη διάδραση.

Ο στόχος
Στο τέλος του workshop -φθινόπωρο – χειμώνας 2010- θα γραφεί ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο από μια μικρή ευέλικτη ομάδα δύο ή τριών γραφιάδων, με την εποπτεία της Τζο Κακουδάκη και εμένα. Το υλικό που θα έχει συγκεντρωθεί από τους συμμετέχοντες θα αποτελέσει τη βάση του θεατρικού σεναρίου που θα γραφτεί.
Στην ουσία πρόκειται για μια συνολική δουλειά, ένα πείραμα που επιχειρείται ίσως για πρώτη φορά στο πλαίσιο των σεμιναρίων του Μικρού Πολυτεχνείου.