Εικονοληψία & Ηχοληψία

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Διπλό Σεμινάριο: Εικονοληψία & Ηχοληψία στον Κινηματογράφο & τη Video Art, στο Μικρό Πολυτεχνείο.

Εισηγητές: Γιάννης Φώτου  – Χρήστος Παπαδόπουλος

Πρόγραμμα: Αναμένεται
Διάρκεια: 10 μαθήματα συνολικής διάρκειας 20 ωρών.
Έναρξη: Αναμένεται


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απατείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΗΜΕΡΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
19-20-21 Σεπτεμβρίου 2016
Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 7, έναντι ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2103252998 & 2103242306

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο: Εικονοληψία & Ηχοληψία

Η εικονοληψία προσφέρει βασικές γνώσεις σχετικά με τον τρόπο κινηματογράφησης και σχετίζεται ιδιαίτερα με την «ατμόσφαιρα» που θέλουμε να προσδώσουμε σε μία ταινία. Αυτός είναι και ο σκοπός ενός Διευθυντή Φωτογραφίας: να εμψυχώσει ένα σενάριο με μία συγκεκριμένη αισθητική και να δημιουργήσει μέσα από τους φωτισμούς και την οπτική του γωνία την ατμόσφαιρα που υπαγορεύει η σκηνοθετική γραμμή.

Τα σεμινάρια που αφορούν τον ήχο στον κινηματογράφο προσφέρουν τη δυνατότητα να καλυφθεί μία κινηματογραφική δημιουργική προσπάθεια σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο ηχολήπτης είναι υπεύθυνος για την καταγραφή του ήχου, είτε του διαλόγου (πρόζα), είτε ήχων δράσης και συχνότερα ενός συνδυασμού και των δύο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας κινηματογραφικής ταινίας.

 

7 Μαθήματα για Εικονοληψία:

Στατική φωτογραφία & Video Art: μέσω θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, αποτελεί και την απαρχή της φωτογραφίας μιας κινηματογραφικής ταινίας. Φωτογραφία κινηματογράφου: αυτό που επί της ουσίας ονομάζουμε δουλειά ενός Διευθυντή Φωτογραφίας κατά τη δημιουργία μιας ταινίας. Εστιάζει στο κάδρο, το φωτισμό και το χειρισμό μίας κάμερας όπως επίσης τη σχέση του Διευθυντή Φωτογραφίας με τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα με το σκηνοθέτη. Θεωρία, Αισθητική και Πρακτική μίας Κινηματογράφησης.

θα προσεγγιστούν επίσης οι διαφορές μεταξύ Κινηματογράφησης για το Cinema και τη Video Art. Παράλληλα θα μπούνε οι βάσεις για την δουλειά του Εικονολήπτη / Διευθυντή Φωτογραφίας μέσα από Ασκήσεις αλλά και από τη Θεωρία και την Αισθητική της Στατικής και της Κινηματογραφικής Φωτογραφίας. Το τμήμα θα απασχολήσει και η Πρακτική της Κινηματογραφικής Φωτογραφίας κάνοντας όλη την ομάδα να δουλεύει και να μαθαίνει όλους τους κώδικες ενός Κινηματογραφικού Επιτελείου κατά το Γύρισμα.

3 Μαθήματα για Ηχοληψία:

Ήχος: Τι είναι. Το «ταξίδι» μέσα στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ηχολήπτης: ο «σκηνοθέτης» του ήχου; Ποιες γνώσεις πρέπει να έχει και ποιες οι σχέσεις του με τους υπόλοιπους συντελεστές.
Τεχνικά μέσα και η χρήση τους –μικρόφωνα, εγγραφείς, κονσόλες.
Από την εγγραφή του ήχου στο γύρισμα, έως την προβολή της ταινίας στις αίθουσες: location recording, montage ήχου, sound design, mixage.

Ασκήσεις: κάθε συμμετέχων θα καταγράψει και θα επεξεργαστεί τεχνικά μία σύντομη σεκάνς.


ΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ
Ο Σχεδιασμός του Σεμιναρίου δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα επιμέρους στοιχεία του. 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ