Σενάριο και Σκηνοθεσία μέσω του Αυτοβιογραφικού Σινεμά

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Instant Cinema / Αυτοβιογραφικό Σινεμά Web

Ένα κινηματογραφικό workshop για το Σενάριο και τη Σκηνοθεσία Βιογραφικής Ταινίας.

Στις προθέσεις του σεμιναρίου δεν είναι μόνο να δώσουμε τα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία για να μπορέσουμε να «γράψουμε» και να γυρίσουμε προσωπικές στιγμές μας ή στιγμές αγαπημένων μας προσώπων σε ταινία. Είναι και κάθε ταινία που θα παραχθεί να αποτελεί καλλιτεχνικό έργο αλλά και να βρούμε τι είναι αυτό που εκπροσωπεί και ταιριάζει στον καθένα προσωπικά ως ύφος και γλώσσα.

Εισηγητής: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης & Guests

Παρουσίαση: Τετάρτη 2/2/2022, ώρα 20:00

Διάρκεια: 8 δια ζώσης συναντήσεις (διατηρούμε κάθε επιφύλαξη ανάλογα με τα κυβερνητικά μέτρα κατά της πανδημίας) 

Πρόγραμμα: Κάθε Τετάρτη, 18:15 – 20:45

Κόστος σεμιναρίου: 250€+ΦΠΑ

 

Λίγα λόγια για το εργαστήριο:

Ολοκληρωμένο θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο που σου μαθαίνει πώς να κάνεις κινηματογράφο μόνος σου και χωρίς χρήματα, χρησιμοποιώντας μόνο τα μέσα που διαθέτεις. Έναν υπολογιστή και μια κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο.

Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που τους καίει η φλόγα της δημιουργίας και θέλουν να εκφραστούν ελεύθερα και πέρα απ’ τα στερεότυπα, διαμέσου της εικόνας και του ήχου. Ανθρώπους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία του κινηματογράφου σήμερα, χωρίς να περιμένουν στην ουρά της επετηρίδας για να έρθει η ώρα τους. Ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν και να κοινωνήσουν το εσωτερικό τους, μοναδικό και ιδιαίτερο σύμπαν, χρησιμοποιώντας τους καλλιτεχνικούς κώδικες του Τώρα.

Σκοπός μας δεν είναι μόνο να δώσουμε τα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία για να μπορέσει αυτή η ανάγκη να γίνει καλλιτεχνικό έργο αλλά και να βρούμε τι είναι αυτό που εκπροσωπεί και ταιριάζει στον καθένα προσωπικά. Μέσα από μια παλέτα αισθητικών επιλογών ο κάθε συμμετέχων καλείται να βρει τους δικούς του συνδυασμούς και να φτιάξει έργα προσωπικά που να αντανακλούν τη δική του αλήθεια και τη δική του ιστορία ή ιστορίες.

Σύμμαχος μας σ’ αυτήν τη διαδικασία είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει κάνει πια προσβάσιμα σε όλους μας τεχνικά εργαλεία που κάποτε αποτελούσαν προνόμια των ειδικών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή ενός έργου τέχνης είναι ο απόλυτος έλεγχος των εκφραστικών μας μέσων όσο μεγάλα ή μικρά είναι. Γι αυτό δίνουμε εξ’ ίσου μεγάλη βαρύτητα στην αισθητική αλλά και τεχνική κατάρτιση.

Δομή – Το εργαστήριο αποτελείται από 3 μέρη:

Το πρώτο μέρος είναι θεωρητικό και έχει σαν στόχο να διερευνήσει το πεδίο δράσης μας μέσα από παρακολούθηση και ανάλυση hand made οπτικοακουστικών έργων διαφορετικών χώρων (low budget movies, experimental cinema, video-art, installations κτλ.). Εδώ θα εντοπίσουμε και τη δική μας ιδέα ή θέμα της ιστορίας μας και θα παράγουμε τη Σύνοψή της.

Το δεύτερο μέρος είναι δημιουργικό τεχνικό και έχει σαν στόχο να βάλουμε σε σειρά τις ιδέες μας και να εφαρμόσουμε μια σειρά από αφηγηματικές τεχνικές (σενάριο), αλλά και να μπούμε στη συγγραφή του δημιουργώντας μια σκαλέτα που θα μας οδηγήσει να οργανώσουμε την εκτέλεση της ιδέας μας αργότερα κινηματογραφικά. Θα μάθουμε να χειριζόμαστε τα μέσα που διαθέτουμε και περιλαμβάνει: εκμάθηση ψηφιακής web πλατφόρμας μοντάζ, χρήση web κάμερας και ήχου. Βασικές αρχές φωτογραφίας, ήχου, μοντάζ.

Και το τρίτο μέρος είναι πρακτικό και περιλαμβάνει το γύρισμα ενός μικρής διάρκειας έργου (από 5 έως 15 λεπτά) από τον κάθε σπουδαστή. Την ανάλυση του και τη διαδικτυακή προβολή του.

Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου ο κάθε σπουδαστής να μπορεί να παράγει, να γυρίσει και να διανέμει μόνος του ένα έργο. Μακάρι και ο κάθε σπουδαστής μετά να μπορεί να ισχυριστεί πως: ναι!  είναι αυτό το έργο The Short Story of My Life.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί σε 8 συναντήσεις, ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ