Εισαγωγή στο Θεατρικό Φωτισμό

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Εισαγωγή στο Θεατρικό Φωτισμό. Δίμηνο Σεμινάριο με την Χριστίνα Θανάσουλα και πρακτική παράσταση Όρνιθες Αριστοφάνη στο OLVIO τον Ιανουάριο 2017

Συντονιστής: Χριστίνα Θανάσουλα

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα 18:00 – 20:00
Διάρκεια: 10 μαθήματα + 5 Πρόβες συνολικής διάρκειας 30 ωρών.
Έναρξη: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για την καλύτερη ενημέρωση σας επισκεφτείτε μας σε ημέρα που παρουσιάζεται το εργαστήριο που σας ενδιαφέρει. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 7/11 ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Εισαγωγή στο Θεατρικό Φωτισμό

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια πρώτη γνωριμία και επαφή με τον θεατρικό φωτισμό. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο.

ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με τις δυνατότητες του: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων. Τέλος, θα μάθουν πώς να κάνουν ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις τους στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
Στην διάρκεια του σεμιναρίου θα δουλέψουμε πάνω στο έργο «’Ορνιθες» του Αριστοφάνη.

Χρονοδιάγραμμα Σεμιναρίου

9 μαθήματα (2ωρα) συνολικής διάρκειας 18 ωρών
1 επίσκεψη σε showroom εταιρείας επαγγελματικού φωτισμού σε ημέρα και ώρα εκτός των προγραμματισμένων συναντήσεων. (3 ώρες)
3 πρόβες (3ωρα) Πρακτική άσκηση της παράστασης Όρνιθες του Αριστοφάνη στο θέατρο Olvio.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 30 ώρες σύνολο

Πλέον των μαθημάτων θα γίνουν και 3 θεατρικές βόλτες, σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων μαθημάτων του σεμιναρίου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 6 – 20 άτομα

Περιορισμένες Θέσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ