Κατασκευή ψηφιδωτού με την παραδοσιακή τεχνική

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Δώδεκα συναντήσεις με την εικαστικό Φωτεινή Ματζόγλου, αφιερωμένες στην κατασκευή ψηφιδωτού με την παραδοσιακή τεχνική. Με εργαλεία όπως σφυρί, αμώνι, λαβίδα και κόφτη, μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε με πέτρες, δημιουργόυμε με τα χερια μας τις ψηφίδες απο μάρμαρο ή πέτρες απο βουνά και θάλασσες, και τις χρησιμοποιούμε για το πρώτο μας πιστό αντίγραφο αρχαίου ψηφιδωτού.

Συντονίζει η Φωτεινή Ματζόγλου

Διαλέγουμε το έργο μας ανάμεσα απο αριστουργήματα της Δήλου της Θεσσαλονίκης, της Κωνσταντινούπολης, της Τυνησίας κ.α. στα οποία συμπυκνώνεται όλη η γνώση για αυτή την ιδιότυπη ζωγραφική με ψηφίδες, ροές, τετράγωνα, τρίγωνα, τραπέζια…

Αυτή η άσκηση θα αποτελέσει τη βάση για έργα πιο ελέυθερα και αφηρημένα βασισμένα σε σχέδια δικά μας ή μεγάλων ζωγράφων. Εμπνευση αντλείται απο κάθε τι γύρω μας, κεντήματα, ανάγλυφα, βοτσαλωτά, ζωγραφική σε κεραμεικά με κάθε είδους εφαρμογή επιδαπέδια, σε κορνίζα, εντοιχισμένα ή με τη μορφή χρηστικού αντικειμένου.

Η Φωτεινή Ματζόγλου διδάχτηκε την τέχνη του ψηφιδωτού απο τη ζωγράφο Μάτω Ιωαννίδου και ασχολείται με αυτή τα τελευτάια δέκα χρόνια. Έργα της βρίσκονται στο μουσείο Θάλασσας της Κύπρου. Ομαδική έκθεση: «Φωτεινή Ματζόγλου, Λίζα Αρσενιάν – Ψηφιδωτά» 2009 στον εκθεσιακό χώρο των εικαστικών εργαστηρίων «Λέσχη».

Το σεμινάριο πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 18:30-20:30. Η έναρξή του προβλέπεται για τις 12/12/09. Θα διαρκέσει 12 δίωρες συναντήσεις