Κόμικς & Video Games: Η Αφηγηματική Τέχνη του μέλλοντος

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Γραφή σεναρίου και storyboarding

Από τα εύπεπτα παιδικά “μίκυ μάους” μέχρι τα εικονογραφηγήματα και από το Mario μέχρι την εικονική πραγματικότητα, τα κόμικς και τα video games καλύπτουν βαθιές ανθρώπινες ανάγκες έκφρασης. Τι είναι όμως, και ποιες οι διαφορές τους από άλλες μορφές εικονογραφημένης τέχνης; Ποια είναι η επίδρασή τους στην κοινωνία και την κουλτούρα; Πώς γράφεται ένα καλό κόμικ ή video game;

Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα μάθουν να γράφουν χαρακτήρες, σενάρια και κόσμους, όπως επίσης να φτιάχνουν storyboards για κόμικς και video games.

Εισηγητής: Evan-Lev Cabró

‘Εναρξη: Αναμένεται

Διάρκεια: 8 μαθήματα

Κόστος: 200€ + ΦΠΑ

Στόχος του Σεμιναρίου:
Μέσω της κριτικής θεωρίας, θα αναλύσουμε και θα αποδομήσουμε τις φόρμες των κόμικς και των video games. Όλες οι αναλύσεις θα είναι πρακτικές, με παραδείγματα από γνωστά αλλά και underground έργα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις νέες τους γνώσεις, δημιουργώντας νέους χαρακτήρες και γράφοντας σενάρια/storyboards κατάλληλα για το μέσο των κόμικς και των video games.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:
Σε όσους επιθυμούν κυρίως να γράψουν σενάρια ή, δευτερευόντως, να σχεδιάσουν κόμικς ή/και video games. Δεν απαιτείται γνώση σεναριογραφίας, σχεδίου, ή 3D, αλλά αν υπάρχει είναι καλοδεχούμενη.

Δομή των Μαθημάτων

Οι 8 συναντήσεις με τον εισηγητή περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες*:
1. Εισαγωγή: Κόμικς, video games και έκφραση. Διήγηση ιστοριών μέσω εικόνων. Αλληλεπιδραστικότητα (interactivity).
2. Μορφολογία: Το πραγματικό και το συμβολικό στην απεικόνιση. Α) Είναι τα κόμικς απλά η Νέα Μυθολογία, ή κάτι παραπάνω; Β)Hardware: Πώς οι κονσόλες παιχνιδιών ξεκίνησαν και δημιούργησαν επιτυχώς ένα τεράστιο κοινό.
3. Σημειολογία: Σχέση μεταξύ κειμένου και εικόνας. Α) Τα κόμικς ως αφήγηση και η αφηγηματική πυραμίδα. Β) Software: Το πέρασμα στους υπολογιστές, ζητήματα συμβατότητας.
4. Χαρακτήρες και σεναριογραφία: Δομή και ύφος χαρακτήρων. Υπόβαθρο, πεποιθήσεις, επιθυμίες, και προθέσεις των χαρακτήρων. Διαφορά από άλλες γραφές σεναρίων. Storyboarding.
5. Δημιουργία κόσμων και λήψη αποφάσεων. Α) Καρέ και η λειτουργία του χρόνου στα κόμικ. Β) Δέντρα λήψης αποφάσεων (decision trees).
6. Περιεχόμενο κόμικς και είδη παιχνιδιών: Α) Διασκέδαση, ψυχαγωγία, και προπαγάνδα μέσω κόμικς. Χρήση σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε αντιπολεμικά κινήματα. Β) Role playing, adventures, action, puzzles, sports. Υβρίδια και “ανήσυχα” παιχνίδια που καταρρίπτουν τα όρια. Αντιμετώπιση σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία.
7. Τεχνική: Περιορισμοί σε φόρμα, χρώμα, τεχνολογίες κλπ., συνεργασία σεναριογράφου και σχεδιάστριας/ή, ή με προγραμματιστές. Ποια είναι η σχέση, και τα όρια, μεταξύ παιχνιδιών και πραγματικής ζωής;
8. Επίδραση των κόμικς και των video games στην κοινωνία και την ποπ κουλτούρα: Παρουσίαση ασκήσεων/δημιουργιών και συζήτηση. Κλείσιμο σεμιναρίου.

* Οι ενότητες με Α) είναι κυρίως για τα κόμικς, ενώ με Β) για τα video games, αλλά όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις ενότητες.




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ