Λογοτεχνία & Βιωματική Γραφή

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Φάκελος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2021

ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ & ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ WEB

Πόσο συχνά δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στη Λογοτεχνία και Ποίηση να κερδίσουν χώρο μέσα μας και να μας ενώσουν με τις αλήθειες μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράψαμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα κρυμμένα βιώματα στην ποιητική γλώσσα και την ζωή των μεγάλων ποιητών του Κόσμου που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο. Αφορμή τέσσερις εμβληματικές ποιητικές φωνές της Ιταλικής Λογοτεχνίας η Έλσα Μοράντε, ο Τσέζαρε Παβέζε, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, ο Σάντρο Πένα.

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα από  1/3/2021, ώρες  17:00 – 20:00

Διάρκεια: 4 τρίωρες συναντήσεις

Αξία Σεμιναρίου: 125 €+ ΦΠΑ

ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ & ΠΟΙΗΣΗΣ :

  • Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων Λογοτεχνικών έργων της  Ιταλικής Πρωτοπορίας του 20ου αιώνα το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα.
  • Αφηγηματικές Φόρμες όπως ο Ποιητικός Λόγος, το Στοχαστικό ή το Εξομολογητικό Κείμενο και ο Μονόλογος κάνουν τον προσωπικό μας λόγο να μετουσιώνεται σε τέχνη. Θα επιχειρηθεί ο κάθε συμμετέχων να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης.
  • Παράλληλα, κάθε συμμετέχων θα μάθει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβαίνει συνειδητά.
  • Εμβαθύνοντας δημιουργικά και συστηματικά στα έργα που η εισηγήτρια θα μας προτείνει θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις, θα προκαλέσουμε τη γλώσσα και θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα.
  • Στον φετινό κύκλο σεμιναρίων Βιώματος και Ποίησης θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό. Θα τα γνωρίσουμε θεωρητικά, πρακτικά (επίλεκτα ποιητικά κείμενα) και μέσω ασκήσεων γραφής σε ποιητικό, αφηγηματικό, στοχαστικό και εξομολογητικό λόγο.
  • Μέσω της παραπάνω κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βάλουμε την υπογραφή μας σε κείμενα που εκφράζουν σε βάθος την προσωπική μας “φωνή”.

ΣΤΟΧΟΣ: Η Μεταφορά του βιωμένου συναισθήματος στο χαρτί με τρόπο ποιητικό και ο Στοχασμός που εκφράζεται γραπτώς και απευθύνεται σε εμάς  που επιζητούμε να βιώνουμε την καθημερινότητά μας μέσω της Δημιουργικής Γραφής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ