Λογοτεχνία & Βιωματική Γραφή

Φάκελος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020: Η ΑΓΓΛΟΣΑΞΩΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πόσο συχνά δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στην Λογοτεχνία να κερδίσει χώρο μέσα μας και να μας ενώσει με την αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράψαμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο. Αφορμή τέσσερα εμβληματικά Έργα της Γαλλικής Λογοτεχνίας για να βρεθούμε μέσα από την λογοτεχνία, τον στοχασμό, την ποίηση και την θεατρικότητα του λόγου ξανά με τον μέγα άγνωστο: τον εαυτό μας.

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Πρόγραμμα: Δευτέρα τμήμα exclusive 17.30 με 20.00.

Διάρκεια: 8 +1 Συναντήσεις – 9 έως 10 συμμετοχές ανά τμήμα

Επίσημη Έναρξη: 7 Σεπτεμβρίου 2020

Αξία Σεμιναρίου: 270€ + ΦΠΑ

ΤΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ :

  • Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της Αγγλοσαξονικής Λογοτεχνίας το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα.
  • Αφηγηματικές Φόρμες όπως ο Ποιητικός Λόγος, το Στοχαστικό Κείμενο, η Μυθοπλασία και το Θεατρικό έργο κάνουν τον προσωπικό μας λόγο να μετουσιώνεται σε τέχνη. Θα επιχειρηθεί ο κάθε συμμετέχων να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης.
  • Παράλληλα, κάθε συμμετέχων θα μάθει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβαίνει συνειδητά.
  • Εμβαθύνοντας δημιουργικά και συστηματικά στα έργα που η εισηγήτρια θα μας προτείνει θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις, θα προκαλέσουμε τη γλώσσα και θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα.
  • Στον φετινό κύκλο σεμιναρίων Βιώματος και Λογοτεχνίας θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό. Θα τα γνωρίσουμε θεωρητικά, πρακτικά (επίλεκτα ποιητικά κείμενα) και μέσω στοχευόμενων ασκήσεων γραφής σε ποιητικό, αφηγηματικό, στοχαστικό και εξομολογητικό λόγο.
  • Μέσω της παραπάνω κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βάλουμε την υπογραφή μας σε κείμενα που εκφράζουν σε βάθος την προσωπική μας “φωνή”.

ΣΤΟΧΟΣ: Μεταφορά του βιωμένου συναισθήματος στο χαρτί και Στοχασμός που εκφράζεται λακωνικά με τρόπο γραπτό και απευθύνεται σε εμάς  που επιζητούμε να βιώνουμε την καθημερινότητά μας μέσω της Δημιουργικής Γραφής.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ