ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ
Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.
Εισηγητής: Χριστίνα Θανάσουλα
Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, ώρα: 17:00 – 19:30.
Διάρκεια: Μαθήματα συνολικής διάρκειας 50 ωρών.
Έναρξη: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017
Παρουσίαση: Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, ώρα: 16:30 – 17:00.
Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής
Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Masterclass Φωτισμών Θεάτρου
Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να θέσει σε εφαρμογή τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που αποκτήθηκαν στο Μάθημα της Εισαγωγής στον Σχεδιασμό Φωτισμών. Η μορφή του θα είναι περισσότερο πρακτική και η δομή του θα είναι project based. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν σε συνεργασία με άλλους συμμετέχοντες και να σχεδιάσουν τον φωτισμό:
α) για μια προεπιλεγμένη σκηνική σύνθεση βασισμένη σε ζωγραφικό πίνακα.
β) για μια θεατρική παράσταση του Μικρού Πολυτεχνείου.
ΘΕΩΡΙΑ
Στη διάρκεια 3 συναντήσεων, θα αναλύσουμε τα εικαστικά και τεχνικά ζητούμενα των project μας και θα σχεδιάσουμε τον τρόπο που θα δουλέψουμε.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ
Οι συμμετέχοντες θα αξιοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και τον φωτιστικό εξοπλισμό του θεάτρου προκειμένου να παράγουν ένα ολοκληρωμένο και συμπαγές φωτιστικό αποτέλεσμα. Θα ολοκληρώσουν όλα τα βήματα της διαδικασίας σχεδιασμού φωτισμών. Αρχικά, θα σχεδιάσουν το φωτιστικό πλάνο τους και ένα οπτικό portfolio, προκειμένου να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις τους στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Θα κρεμάσουν και θα σταμπιλάρουν τους προβολείς του θεάτρου, έχοντας έτσι την δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλες τις ιδιότητες του φωτός: κατεύθυνση, αίσθηση και ύφος, χρώμα, ένταση. Τέλος θα γράψουν φωτιστικές σκηνές (cues) στην κονσόλα του θεάτρου.
Επιπλέον, θα κάνουν πρακτική άσκηση πάνω σε 2 έργα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου και Κοραή Δαμάτη.
Χρονοδιάγραμμα Σεμιναρίου
3 μαθήματα (2,5ωρα) συνολικής διάρκειας 7,5 ωρών
3 μαθήματα (6,5ωρα) σε θέατρο, με πρακτική άσκηση σε κανονικές συνθήκες, με την τεχνική συμβολή ηλεκτρολόγου. Διάρκεια 19,5 ώρες. Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί κάποια Σαββατοκύριακα του Μαρτίου 10:00 – 16:30.
20 ώρες πρακτική άσκηση σε κανονική παράσταση σε μέρες και ώρες που θα οριστούν από τον σκηνοθέτη και την διαθεσιμότητα του θεάτρου.
1 μάθημα 3ωρο στο τέλος του σεμιναρίου υπό τη μορφή απολογισμού (feedback).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 50 ώρες σύνολο
Πλέον των μαθημάτων θα γίνουν και 3 θεατρικές βόλτες, σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων μαθημάτων του σεμιναρίου.