Μικρό Μουσικό Σχολείο Στίχου

Μικρό Μουσικό Σχολείο Στίχου

Ο Στόχος του σεμιναρίου είναι να περάσει ο σπουδαστής – η σπουδάστρια , από την αποσπασματική σχέση με τη γραφή, στην ολοκλήρωση ενός ατομικού έργου, σε έμμετρη φόρμα και με στόχο α) την υποβολή του έργου ως κύκλου τραγουδιών σε σχετικό διαγωνισμό στίχου* και β) την μελοποίηση του σε μια δεύτερη ταχύτητα του κύκλου αυτού, εάν τα έργα των συμμετεχόντων δεν προκριθούν στον διαγωνισμό.

Εισηγητές: Φωτεινή Λαμπρίδη (ΥΦΟΛΟΓΙΑ), Κώστας Χατζόπουλος (ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ), Θράσος Καμινάκης (ΜΕΤΡΙΚΗ)

Ανοιχτό Μάθημα: Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 ώρα 18:00 – 20:00

Διάρκεια 6 μαθήματα κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:30, Σύνολο 15 ώρες 

Έναρξη: 20/11/2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 13, 20, 27 Νοεμβρίου & 4, 11, 18 Δεκεμβρίου μαθήματα με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Κώστα Χατζόπουλο. Τα μαθήματα του 2019 είναι 6. Το 2020 ο Κύκλος ολοκληρώνεται με 2 μαθήματα με τον Θράσο Καμινάκη (15/1/2020) και τον Άγγελο Σφακιανάκη (22/1/2020).

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Κάθε δεύτερη Τετάρτη από 29/1 και έως 8/4/2020 με το νέο τμήμα «ΣΤΙΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ» θα υλοποιηθεί μια δεύτερη ταχύτητα σε συνεργασία με τον Άγγελο Σφακιανάκη. Τα μαθήματα για τον Κύκλο αυτόν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τα μέσα του Απριλίου θα είναι 12.

Η ΔΟΜΗ:

Οι σπουδαστές θα ασκηθούν στο ρυθμό, στο μέτρο, την ρίμα και το ύφος της έμμετρης γλώσσας πριν κληθούν να επιλέξουν ένα θέμα ο καθένας για να δημιουργήσουν με άξονα αυτό το θέμα μία ενότητα, έναν κύκλο τραγουδιών. Παράλληλα οι σπουδαστές ασκούνται ώστε να δομήσουν την αρχιτεκτονική ενός προσωπικού σύμπαντος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το υλικό μίας συνεργασίας του κάθε στιχουργού με έναν συνθέτη.

Ας σημειωθεί ένα σεμινάριο με εισηγητή έναν μουσικό παραγωγό δεν έχει ως τώρα γίνει στο ΜΠ. Ο Άγγελος Σφακιανάκης είναι ο ιδρυτής της Μουσικής Εταιρίας Παραγωγής «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» που έχει ως τώρα αναλάβει τα 2 CD που έφεραν στο φως νέους στιχουργούς που μελοποιήθηκαν από  Έλληνες Συνθέτες. Από ανάλογα σεμινάρια στο παρελθόν μαθητές του ΜΠ διακρίθηκαν στους Αγώνες Τραγουδιού στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ και στην ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΚΡΟΑΣΗ της Μικρής Άρκτου.

Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα:

Στο Εργαστήριο αυτό περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου. Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα. Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Σε ποιους απευθύνεται: 

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ασκούν τη στιχουργική τέχνη εμπειρικά και γράφουν έμμετρα ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για το πως μπαίνει στίχος πάνω σε μια δοσμένη μελωδία. Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ενότητα – χωρίς να έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει μαθήματα στίχου – θα ήταν σκόπιμο να κρατήσουν μια θέση το αργότερο ως το Ανοιχτό Free Μάθημα της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 23/10/2019.

*Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Αναλυτικά για τον Διαγωνισμό Στίχου για τον οποίο θα προετοιμάσει υποψήφιους αυτό το σεμινάριο δείτε εδώ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ