Mixed Media Workshop

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Mixed Media Workshop / Παράλληλο Εργαστήριο Παραμυθιού

Εργαστήριο Σύνθεσης Εικόνας – Μικτών Εικαστικών Τεχνικών με στόχο την Εικονογράφηση Παραμυθιών. Η Εικονογράφηση είναι μια μορφή Αφήγησης μιας Ιστορίας. Όμως η συγγραφή της Ιστορίας μπορεί να αποτελεί και πράξη του ίδιου του Εικονογράφου αλλά να είναι και μια παράλληλη συνεργασία δύο ισότιμων μερών μέσα στο ίδιο δημιουργικό σεμινάριο.

Εισηγητής: Γιώργος Φλωράκης

Έναρξη: Αναμένεται 

ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Αναδημιουργώντας Έναν Προσωπικό Εικαστικό Κόσμο

Όλοι μας αρχίζουμε να ζωγραφίζουμε από πολύ μικρή ηλικία. Κάποιοι από εμάς συνεχίζουν και κάποιοι σταματούν. Συνήθως συνεχίζουν όσοι θεωρείται ότι «έχουν ταλέντο». Όμως η παιδική φαντασία δεν εξαντλείται στη ζωγραφική. Εκείνο που κάνουν τα παιδιά είναι όχι απλώς να ζωγραφίζουν αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να συνθέτουν εικόνες, να περιγράφουν τον κόσμο στον οποίο ζουν και να ονειρεύονται δημιουργώντας και αναδημιουργώντας καθημερινά ένα μικρό, χάρτινο, υπέροχο εικαστικό σύμπαν. Στην πορεία της ενηλικίωσης, οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούν την αξία αυτού του σύμπαντος.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να πάρουμε πίσω αυτόν τον υπέροχο κόσμο;

Ακόμα κι αν δεν είχες εκείνο το… «ταλέντο στη ζωγραφική», αν σου αρέσει να ανακατεύεις χρώματα, να σκιτσάρεις, να συνθέτεις κολλάζ, να φωτογραφίζεις, αν θέλεις οι ιδέες σου να πάρουν τη μορφή ολοκληρωμένης εικαστικής σύνθεσης, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις αμέσως να δημιουργείς. Με ορισμένες βασικές γνώσεις που σε βοηθούν να τακτοποιήσεις τις αισθητικές σου αναζητήσεις, μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου προσωπικό εικαστικό κόσμο.

Στη διαδικασία αυτή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλα τα πιθανά υλικά:

 • Χρώματα κάθε είδους, από τέμπερες και ακρυλικά μέχρι μελάνια
 • Σφραγίδες κάθε μεγέθους
 • Περιοδικά, εφημερίδες και παλιά βιβλία για αποκόμματα
 • Μολύβια, πένες και μαρκαδόρους
 • Γράμματα και αριθμούς σε μορφή αποκομμάτων, σφραγίδων ή οτιδήποτε  άλλο
 • Μικρά κομμάτια υφάσματος
 • Μικρά χαρτάκια καθημερινής χρήσης (εισιτήρια, φακελάκια τσαγιού κλπ)
 • Φωτογραφίες
 • Παλιές ζωγραφιές
 • Σκόρπια χαρτάκια σημειώσεων
 • Ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς

Λίγα λόγια για το παράλληλο Εργαστήριο: Επινόηση και Συγγραφή Σύγχρονων Παραμυθιών

Η Εικονογράφηση είναι μια μορφή Αφήγησης μιας Ιστορίας – Η συγγραφή της Ιστορίας μπορεί να αποτελεί και πράξη του ίδιου του Εικονογράφου αλλά να είναι και μια παράλληλη συνεργασία δύο ισότιμων μερών μέσα στο ίδιο δημιουργικό σεμινάριο.

Πάντως η δημιουργία παραμυθιών είναι σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή διαδικασία παιδαγωγική και ψυχοθεραπευτική. Έρχεται να συνδέσει τη Φαντασία με τη Λέξη, τη Λέξη με την Εικόνα και να δημιουργήσει με τον τρόπο αυτό έναν ολοκαίνουργιο Κόσμο.

Στο Παράλληλο Εργαστήρι αυτό θα μελετήσουμε συστηματικά & φυσικά προαιρετικά τα εξής:

 • Ανάπτυξη Φαντασίας
 • Σύμβολα και Είδη Παραμυθιών
 • Δημιουργία Εικόνων
 • Λεκτική Ανάπτυξη Εικόνων
 • Τεχνικές Αφήγησης
 • Οι Χαρακτήρες, οι Τόποι, ο Χρόνος και το πέρασμά του
 • Μυθική Σκέψη και Μνήμη
 • Δομή Παραμυθιών
 • Θεραπευτικές όψεις του Παραμυθιού

Στον τομέα της αφήγησης, θα ασχοληθούμε με τις δομές του παραδοσιακού παραμυθιού από όλον τον Κόσμο, θα αφηγηθούμε πολλά παραδοσιακά παραμύθια και θα αναλύσουμε τα σύμβολα ως αφηγηματικά εργαλεία που όρισαν τις απαρχές της ανθρώπινης Φαντασίας και Σκέψης.

Στη συνέχεια, στον τομέα της συγγραφής θα εμπνευστούμε από τη μέθοδο και τους τρόπους του Τζιάνι Ροντάρι για να επινοήσουμε και να γράψουμε σύγχρονα (ή και λιγότερο σύγχρονα) παραμύθια. Μερικές από τις πρώτες ύλες της έμπνευσής μας στον τομέα αυτόν, θα είναι το Ακρωνύμιο, το Φανταστικό Δυώνυμο, το Αυθαίρετο Πρόθεμα, το Δημιουργικό Λάθος, η Παραμυθιακή Σαλάτα, ο Κόσμος από την Ανάποδη. Ταυτόχρονα, θα μάθουμε να σχηματίζουμε πρωτότυπους, ανάγλυφους χαρακτήρες που θα δίνουν στις ιστορίες μας ενδιαφέρον και ομορφιά.

Χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο και με δεδομένο ότι όλοι μας έχουμε μια δόση ταλέντου, μιάμιση δόση ανάγκης για έκφραση, δύο δόσεις παιδικότητας και τρεις δόσεις διάθεσης για περιπέτεια, μέσα σε μια ήρεμη και δημιουργική ομάδα, κάθε συμμετέχων αποκτά εποπτεία όλων των πιθανών προς χρήση υλικών, ανακαλύπτει τον δημιουργό-καλλιτέχνη που έχει μέσα του, ώστε να μπορεί τόσο να μάθει να επινοεί και να γράφει ένα παραμύθι όσο και να εικονογραφεί το παραμύθι που έγραψε θέτοντας τις βάσεις της δημιουργίας του δικού του εικαστικού σύμπαντος.

Ο Στόχος στο Μεικτό  Εργαστήρι Αφήγησης και Συγγραφής Παραμυθιού, μαζί με Τεχνικές Mixed Media Εικονογράφησης: Στόχος μια Βραδιά Παραμυθιού ανοιχτή στο κοινό για να καλωσορίσουμε ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ. Αν όλα αυτά ολοκληρωθούν σωστά με λόγο και εικόνα ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ μας περιμένουν να φέρουν στο φως τα εικονογραφημένα πρωτότυπα παραμύθια μας.

Λίγα λόγια για τον Εισηγητή: Ο Γιώργος Φλωράκης είναι παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος και ξεκίνησε να δημιουργεί εικόνες με σκοπό να ενημερώσει τους ακροατές του για το περιεχόμενο της καθημερινής του εκπομπής. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια συντονίζει εργαστήρια Δημιουργικής και Διαδραστικής Γραφής, Αφήγησης Παραμυθιού, Συγγραφής Παραμυθιού, Ραδιοφώνου και Mixed Media σε χώρους όπως το ΚΠΙΣΝ και το Μικρό Πολυτεχνείο.  Μέσα στο 2019 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετείχε σε πέντε ομαδικές εκθέσεις.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ