Pocket Seminar Ιστορίας της Τέχνης

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

«ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ: Α’ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜΟ – Β’ ΕΞΙ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»

Ιστορία της Τέχνης

Σουρεαλισμός- Η ποιητική των ονειρικών εικόνων”

Ένα σεμινάριο για τον σουρεαλισμό, δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει έννοιες όπως τα όνειρα, οι φαντασιώσεις και οι συνειρμοί, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σπουδαίους ζωγράφους και ποιητές των αρχών του 20ου αιώνα.

“…Ο ζωγράφος μεταχειρίζεται χρώματα και πινέλα, λάδι, νέφτι και άλλα. Ξέρει όμως ότι πίσω απ’ το τελάρο του υπάρχει μια φοβερή μαύρη τρύπα.

Παραμερίζει με την τόλμη του ονείρου, το τελάρο και σκύβοντας μεσ’ στο σκοτεινό βάραθρο βλέπει μακριά, πολύ μακριά, κοντά στο βάθος κάτι να φωσφορίζει αμυδρά.

Στο συναμεταξύ πετούν –αθόρυβα- μαύρα πουλιά, φτερωτά ψάρια και φαντάσματα. Ξανάρχεται στο φως. Ανάμεσα σ’ αυτόν και στο τελάρο του βρίσκεται τώρα ένα θεριό. Αλλά και πάλι δεν φοβάται.”

Ν. Εγγονόπουλος

 

Στα πλαίσια των συναντήσεών μας, θα γνωρίσουμε και θ’ αναλύσουμε έργα μεγάλων ζωγράφων, εκπροσώπων του σουρεαλισμού και θα εξερευνήσουμε έναν κόσμο γεμάτο αμφιλεγόμενες εικόνες, μεταφυσικούς χώρους, ονειρικά τοπία και αινιγματικά σύμβολα.

Δεδομένου ότι στο σουρεαλισμό, ποίηση και ζωγραφική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σε κάποιες από τις συναντήσεις μας, ποιητικά κείμενα θα λειτουργήσουν αναπόφευκτα με συμπληρωματικό τρόπο, για μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική ανάγνωση του σουρεαλιστικού κινήματος.

Ο υπερρεαλισμός ωστόσο, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την πραγματική λειτουργία της σκέψης χρησιμοποίησε ποικίλες μεθόδους όπως τον αυτοματισμό, την ονειρική ερμηνεία της καθημερινότητας και τη χρήση του παιχνιδιού.

Έτσι, χρησιμοποιώντας τα παραπάνω “κλειδιά”, θα γνωριστούμε με το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα και θ’ απελευθερώσουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας, μέσα από μια σειρά πειραματισμών και αυτοσχεδιασμών πέρα από κάθε έννοια λογικής κι αισθητικής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους, μυημένους ή μη στο χώρο της τέχνης. Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 6 δίωρες συναντήσεις.

Συντονίστριες: Ειρήνη Χρυσοχέρη και Μαρίνα Βήλλου

 

  Ανοιχτό μάθημα : Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010, ώρα 18:00 – 20:00

Διάρκεια σεμιναρίου : 6 συναντήσεις δίωρες

Έναρξη μαθημάτων : Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

——————————————————————————————-
«ΕΞΙ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΕΧΝΗΣ»
Διάρκεια Σεμιναρίου:  6 συναντήσεις
Χρόνος κάθε συνάντησης: 120 λεπτά

Έναρξη Σεμιναρίου : Ιανουάριος 2011

Μια διαδρομή στον συναρπαστικό κόσμο των εικαστικών τεχνών από τις μαγικές του καταβολές έως τις σύγχρονες εκδηλώσεις του. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και να παρακολουθήσουν τη διαχρονική πορεία της τέχνης μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.
Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν ανάλυση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους αποδίδεται στη ζωγραφική το φως, ο χώρος, η κίνηση, ο χρόνος και η μουσική. Επίσης, γίνεται αναφορά στους εικαστικούς τρόπους αφήγησης αλλά και στη θεματογραφία της απεικόνισης και των αλλαγών που αυτή υπέστη κατά το πέρασμα του χρόνου. Η  τελευταία συνάντηση έχει διαδραστικό χαρακτήρα και συνοψίζει με τη μορφή παιχνιδιού όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Τα μαθήματα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό (εικόνες & βίντεο) και οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της εικαστικής δημιουργίας αλλά και την ενδυνάμωση της παρατηρητικότητάς τους.