Με το πρακτικό αυτό εργαστήριο οι δυνατότητες που μας ανοίγονται είναι πολλαπλών χρήσεων. Διασκέδαση και δημιουργία μαζί με γνώση. Εφαρμοσμένες τεχνικές από τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Μια βουτιά στις σκηνογραφικές δημιουργίες που όμως μπορούν να λειτουργήσουν και σε μικρότερη κλίμακα, βρίσκοντας και την εφαρμογή τους διακοσμητικά και στους προσωπικούς μας χώρους που θα θέλαμε να «πειράξουμε» εμπνευσμένα, πρακτικά και με θεματικό προσανατολισμό.

Εισηγητής: Γιώργος Λιντζέρης

Free lesson: Κυριακή 27/11/22, ώρα 16:00

Πρόγραμμα: Κάθε Κυριακή 16:00 – 19:00

Διάρκεια: 8 δια ζώσης μαθήματα

Έναρξη: Κυριακή 11/12/2022

Συναντήσεις: Μία εισαγωγική για τη Σκηνογραφική και ενδυματολογική Πραγματικότητα σήμερα και την Ιστορία του Κλάδου (Κυριακή 27/11/22, ώρα 16:00). Και 7 πρακτικά μαθήματα με ανάλογες σκηνογραφικές αναφορές σε μεγάλα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου και της 7ης Τέχνης.

Κόστος: 240€ +ΦΠΑ (ενημερωθείτε για την προσφορά Black Friday & Red Weekend)

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Χαρακτική σε λινόλεουμ και σε ξύλο
Μια πολύ παλιά τεχνική εγχάραξης και αποτύπωσης (Κίνα 6ος αιώνας) με άμεσο και διασκεδαστικό τρόπο. Χαρακτική σε ξύλο ή σε λινόλεουμ, κατασκευή τυπογραφικής μήτρας με αποτέλεσμα την αποτύπωση σε ύφασμα ή σε χαρτί ως χαρακτικό έργο με ποικιλία μοτίβων. Τεχνικές χαρακτικής και στένσιλ (μονοτυπίες) για τυπώματα σε χαρτί /ύφασμα και ξύλο με σταθερά χρώματα.
Αφορμή η σκηνή του δάσους «ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ» Φ.Γκ. Λόρκα

Βαφές υφασμάτων
Τεχνικές βαφής υφασμάτων (βαμβάκι, λινό, μετάξι) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με προοπτική τυπωμάτων πάνω στα βαμμένα και στεγνά πλέον υφάσματα.
Αφορμή «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» Π. Αλμοντοβάρ

Φύλλο χρυσού και ασημιού
Τεχνική επικόλλησης φύλλων χρυσού και ασημιού σε ξύλο /χαρτί και άλλα υλικά. Εφαρμογές σε έπιπλο, σε φωτιζόμενο αντικείμενο, δέρμα, μέταλλο και ρούχο. Ενδυματολογικές Παράμετροι.
Αφορμή η «ELISABETH» σε σκηνοθεσία: Σεκάρ Καπούρ σε ερμηνεία: Κέιτ Μπλάνσετ.

Χρώματα κιμωλίας
Ειδικές ποιότητες παλαίωσης και πατίνες βαφής και μοτίβων με χρώματα κιμωλίας. Αντικείμενα διακοσμητικά, έπιπλα, αξεσουάρ, που αποκτούν άλλη υφή και αλλάζουν την ιστορία τους.
Αφορμή «Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ζωγραφικές πατίνες μεγάλων επιφανειών
Μεταμόρφωση μεγάλων χώρων με ιδιαίτερες τεχνικές. Κατασκευή και χρήση χειροποίητων ταπετσαριών. Τεχνικές ζωγραφικής ψευδαίσθησης. Σκηνογραφική / διακοσμητική χρήση με πολύ ψυχαγωγικό τρόπο.
Αφορμή τα έργα «ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ» του Ουίλιαμ Σέξπιρ και «Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ» του Α. Τσέχωφ

Κόλλες /ντεκουπάζ
Τέχνη διακόσμησης ενός αντικειμένου κολλώντας επάνω του κομμάτια από χρωματιστό χαρτί ή χαρτοπετσέτα με σχέδια, σε συνδυασμό με τεχνικές ζωγραφικής, φύλλα χρυσού, αδιαφανή χαρτιά, αποκόμματα εφημερίδων ή/και περιοδικών κλπ. Βερνίκωμα με τελικό αποτέλεσμα η εμφάνισή του να αποκτήσει την αίσθηση ότι είναι ζωγραφιστό ή ψηφιδωτό. Αυτή η τεχνική λόγω καταγωγής, ήταν γνωστή τον 18ο αι. στην Αγγλία ως τεχνική “Japanning” (=Ιαπωνοποίησης).
Αφορμή «ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» Ερρίκος Ίψεν

Γλυπτικές τεχνικές διακόσμησης (φελιζόλ / γάζες /γύψος /χαρτί)
Η Τέχνη της Γλυπτικής σε ελαφριά υλικά ώστε το αποτέλεσμα να προσιδιάζει σε δομικές διακοσμητικές / σκηνογραφικές επιφάνειες υλικά (τοίχος από τούβλο ή πέτρα, μάρμαρο, σοφάς).
Αφορμή «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΑ ΑΛΜΠΑ» Φ.Γκ. Λόρκα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ