ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21:00
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 (ΧΩΡΟΣ Ε΄)
Νίκος Χατζόπουλος – Σοφία Σεϊρλή
Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της Χρυσαλίδας

 

«Και ίσως θα χρειαστεί εμείς τώρα
να ξαναπλάσομε μια παιδική καρδιά, για να μπορούμε να διαβάσομε.»

Ο Νίκος Χατζόπουλος και η Σοφιά Σειρλή συνθέτουν έναν μονόλογο βασισμένο στα έργα της Μέλπως Αξιώτη. Ανήκοντας στον ευρύτερο κύκλο της
γενιάς του ’30, η Αξιώτη θεωρείται πρωτοπόρος του μοντερνισμού και του φεμινισμού στην Ελλάδα, με ταλέντο που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας.
Τον μονόλογο ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή, ηθοποιός με ιδιαίτερη σχέση με το έργο της συγγραφέως.
«Όλα αυτά, που πάντα στοίχειωναν το έργο της Μέλπως Αξιώτη, συνθέτουν μια σκηνική περσόνα σχεδόν αυτοβιογραφική, που δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες, κυρίως από το πρώτο και το τελευταίο έργο της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω», λέει ο Νίκος Χατζόπουλος.

Η σύνθεση κειμένων με τίτλο ‘Μέλπω Αξιώτη – Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας’ βασίζεται κατά κύριο λόγο στις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω, δύο εμβληματικά πεζά της στρατευμένης αριστερής και τολμηρής μοντερνίστριας, Μέλπως Αξιώτη, που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο εξωτερικό ως πολιτική πρόσφυγας.

Η παράσταση  συνιστά έναν πολυφωνικό μονόλογο όπου μυθοπλασία και αυτοβιογραφία μπλέκονται για να δημιουργήσουν μια σκηνική περσόνα που δίνει μάχη να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη της γλώσσας και της Ελλάδας ενάντια στην απειλή της λήθης και της εξορίας.

Συντελεστές:

Σύνθεση κειμένων: Νίκος Χατζόπουλος, Σοφία Σεϊρλή

Σκηνοθεσία: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή

 

Εισιτήρια Κανονικό: 20€  Φοιτητικό: 10

ΠΟΥ: Πειραιώς 260, Κτίριο Ε

Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τη Γραμματεία ΜΠ κάθε Δευτέρα 13:00 – 17:00 (2109480745) για εκδήλωση ενδιαφέροντος. η έξοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 ενδιαφερομένων.