Το Σεμινάριο για το Ψυχολογικό Θέατρο επί σκηνής PocketTheatre

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η Γιώτα Κουνδουράκη συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια στις δημιουργικές θεατρικές ομάδες Pocket Theatre του Μικρού Πολυτεχνείου

οδηγώντας με πειραματικό οίστρο τους εκπαιδευόμενους στην Υποκριτική Τέχνη μαθητές της σε παραστάσεις με υψηλό πάντα θεατρικό ήθος. Μετά από το πολύ δημοφιλές «Εργοτάξιο Μπέκετ» και τη συμβολή της στα «Αποσπάσματα Βουλιμικού Λόγου» το 2009 και το μιούζικαλ «Αστρικές Φήμες 2011» το 2010, φέτος ασχολήθηκε με το Ψυχολογικό Θέατρο και φέρνει στο φως μια παράσταση με αποσπάματα και μονολόγους εμπνευσμένους μέσα από διασκευές των έργων του Ζαν Κοκτώ και του Τένεσση Ουίλλιαμς, χωρίς να διστάσει να «ζωντανέψει» επί σκηνής τους ίδιους τους συγγραφείς σε μια ουσιαστική και αδυσώπητη διαμάχη μεταξύ τους.

Το φετινό εγχείρημα υπό τον τίτλο «Ο ΤΕΝΕΣΣΗ ΟΥΪΛΛΙΑΜΣ ΚΛΑΙΕΙ, Ο ΖΑΝ ΚΟΚΤΩ ΓΕΛΑΕΙ» στήθηκε πάνω σε ένα μη εξακριβωμένο ιστορικά γεγονός: στην επίσκεψη του Τ. Ουίλλιαμς στην Ευρώπη και στην πιθανολογούμενη συνάντηση των δύο συγγραφέων όπου το κεντρικό ζήτημα πίσω από τις διαφωνίες τους είναι ο εκλεπτυσμένος τρόπος που κάνει θέατρο η γηραιά Αλβιόνα, συγκριτικά με τον «τραγικό» αλλά και τόσο ερωτικό τρόπο που η Αμερική καθοδηγεί τους μέγιστους δραματουργούς της. Μέσα από πειραματισμούς πάνω στο μονόλογο και τον διάλογο η Γ. Κουνδουράκη οδηγεί την ομάδα της σε exercises du style που φέρνουν στο φως αυτό που οι δύο πάπες του παγκόσμιου θεάτρου ρεπερτορίου κατάφεραν να είναι το σύγχρονο δράμα.

Βοηθούμενη δυναμικά από τους φωτισμούς της Αλίκης Πήτερσον, η Ομάδα Ψυχολογικού Θεάτρου του Μικρού Πολυτεχνείου καταθέτει απόψε μπροστά σας την απόπειρά της να ορίσει τις διαφορές και τους κοινούς δραματουργικούς άξονες των δύο δημιουργών. Το αποτέλεσμα ούτε οι ψεύτρες του Κοκτώ, ούτε οι Μπλάνς του Ουίλλιαμς το γνωρίζουν. Το αποτέλεσμα πάντα το κρίνει το ανυποψίαστο και αμέριμνα αμείλικτο κοινό: Εσείς!

Καλή ακρόαση!