Ψυχοδυναμική Γραφή: Ένα σεμινάριο για την Μυθοπλασία της Καθημερινότητας.
Συντονίζουν: Μελίνα Τανάγρη & Άρης Δαβαράκης
Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη, ώρα: 18:00 – 21:00
Διάρκεια: 12 μαθήματα συνολικής διάρκειας 36 ωρών.
Έναρξη: Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016
Εισαγωγικό Μάθημα: Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016
Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Για την καλύτερη ενημέρωση σας επισκεφτείτε μας σε ημέρα που παρουσιάζεται το εργαστήριο που σας ενδιαφέρει.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΡΙΤΗ 22/11 ΏΡΑ: 18:00 – 21:00
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ -ISMOS ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής
Λίγα λόγια για το Σεμινάριο Ψυχοδυναμικής Γραφής
Ο Ποιητικός και ο Έμμετρος Λόγος. Το Αφήγημα και το Διήγημα. Η Σελίδα Ημερολογίου και η Επιστολή. Το Δοκιμιακό και το Ελεύθερο κείμενο. Αυτά τα είδη γραφής είναι οι πρωταγωνιστές σε ένα σεμινάριο για την Μικρή Φόρμα στον Γραπτό Λόγο που συντονίζουν η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μελίνα Τανάγρη και ο στιχουργός και συγγραφέας Άρης Δαβαράκης.
Το Πως και το Γιατί.
Η Μελίνα Τανάγρη δούλεψε μαζί με τον Θράσο Καμινάκη για δύο σεζόν σε ένα σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής (“De Profundis”) με άξονα την βιωμένη εμπειρία και την αποτύπωσή της στο χαρτί από κάθε συμμετέχοντα. Αποδέχτηκε την πρόκληση και φέτος με “έτερον της ήμισυ” τον στιχουργό και συγγραφέα Άρη Δαβαράκη, γιατί τους ενώνει και μια ανάλογη εμπειρία και μια συνάφεια στον τρόπο προσέγγισης των κειμένων που θέλουν να προκύψουν από ένα τέτοιο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής. Χωρίς περιορισμούς ως προς το είδος (πάντα μιλάμε για Μικρή Φόρμα) γραπτού λόγου, επιμένουν τα κείμενα των συμμετεχόντων να κρύβουν την ανάγκη τους να αποτυπώσουν γραπτώς αυτό που τώρα τους απασχολεί και τους καίει, πιστεύοντας πως, πέρα από όποια τεχνική, γράφει καλά κυρίως αυτός που “καίγεται” να μιλήσει για κάτι, που νοιώθει επείγον και σημαντικό να το επικοινωνήσει και να το εκφράσει, μέσα ακόμα και από την βοήθεια των άλλων.
Το Τι;
Ασκήσεις θα δίνονται μέσα σε κάθε μάθημα (καμιά φορά και για γράψιμο επί τόπου) με θέματα που θα αντλούνται από την επικαιρότητα της καθημερινότητας των συμμετεχόντων. Το κεντρικό εργαλείο θα είναι η συζήτηση που θα προκύπτει γύρω από κάθε κείμενο που θα παρουσιάζεται, με άξονες πρωτίστως την αλήθεια του κάθε κειμένου και την πιθανή αυτολογοκρισία που ο καθένας μας ασκεί όταν προσπαθεί να πει αυτή του την αλήθεια. Στόχος η κατάργηση – στο μέτρο του δυνατού – κάθε εκλογίκευσης που καθιστά τον λόγο μας αναμενόμενο και περιττό. Σε δεύτερο επίπεδο θα εξετάζεται η λογοτεχνική αξία κάθε κειμένου και θα προτείνονται τρόποι αυτοβελτίωσης.
Το Τέλος και η Ουσία.
Τα σχεδόν τρίωρα μαθήματα κάθε φορά οι δύο εισηγητές θέλουν να είναι συναρπαστικά για κάθε συμμετέχοντα, αφού θα ελοχεύει πάντα η διάθεση να μπορέσει ο καθένας να εκτεθεί σε βαθμό που να αποτελεί ακόμα και για τον ίδιο, το γραπτό του μια μικρή έκπληξη. Με το πέρας των συναντήσεων τα καλύτερα κείμενα από όλους θα παρουσιαστούν σε μια βραδιά δημιουργικής ανάγνωσης μπροστά σε κοινό που οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα καλέσουν. Η ουσία ωστόσο του σεμιναρίου δεν είναι άλλη από το να αναγνωρίσει κάθε συμμετέχων πως το συναισθηματικό του φορτίο, μπορεί να μεταμορφωθεί σε δημιουργικό σθένος που θα τον οδηγήσει να εκφράζει γραπτώς (και προφορικώς) ελεύθερα και με μαεστρία ότι δυναμικά τον απασχολεί. Αυτό ήταν / είναι που χρειάζεται πρωτίστως μια γερή ψυχική εκγύμναση. Και εξάσκηση πάνω στη λευκή σελίδα.