Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το επάγγελμα του σκηνογράφου-ενδυματολόγου αλλά με προϋπόθεση την διδακτική απόλαυση και την δημιουργική και ψυχαγωγική ενασχόληση.
Εισηγήτρια: ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Διάρκεια: 3 ΜΗΝΕΣ, 12 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, Κάθε Πέμπτη 21:00-23:30
Ανοιχτό Μάθημα Γνωριμίας: 8/11, ώρες 21:00-23:30
Έναρξη: 29/11/2012 – δήλωσε συμμετοχή τώρα
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Έμφαση δίνεται στην ανάπλαση-αναδρομή στις εποχές μέσα από τον σκηνικό περίγυρο και τα κοστούμια με σκοπό την απόδοση της σκηνικής ατμόσφαιρας του καλλιτεχνικού έργου, αλλά και στην απελευθέρωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας. Παράλληλα σκοπός μας είναι η εξοικείωση και η αξιοποίηση των υλικών και των μεθόδων εφαρμογής τους για την επίτευξη του σκηνογραφικού και ενδυματολογικού αποτελέσματος.
Το σεμινάριο περιέχει στοιχεία ιστορίας της τέχνης με εστίαση στα κινήματα του 20ου αιώνα που επηρέασαν το θέατρο και τον κινηματογράφο όπως ο εξπρεσιονισμός, ο φουτουρισμός, ο ντανταϊσμός, ο σουρεαλισμός, οι παραστατικές τέχνες (performing arts) κ.α.
Επιπλέον παρουσιάζονται με οπτικοακουστικό υλικό τα έργα σημαντικών σκηνογράφων-ενδυματολόγων του θεάτρου και του κινηματογράφου, οι οποίοι προσέδωσαν νέες διαστάσεις στον χώρο των τεχνών με την προσωπική τους ματιά.
Τέλος γίνεται εισαγωγή στην σκηνογραφία (ορισμός), στην σχέση της με τα υλικά, στην θεωρία των χρωμάτων και παράλληλα στην ενδυματολογία (ορισμός) και στην σχέση της με την εποχή, δηλαδή την μόδα.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η γνωριμία πρώτα στη θεωρία και μετά στην πράξη με το επάγγελμα του σκηνογράφου-ενδυματολόγου. Μέσα από συγκεκριμένα θεατρικά έργα οι μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν τα στάδια προετοιμασίας μιας παράστασης: ανάλυση κειμένου, έρευνα, φωτογραφικό υλικό, σύλληψη ιδεών, σχεδιασμός, συλλογή υλικών κατασκευής, υλοποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ο μαθητής έρχεται σε επαφή με ποικίλα υλικά και τεχνικές: ζωγραφική, σχέδιο σκηνικών και κοστουμιών, κολλάζ, μάσκα, κατασκευή μακέτας, δημιουργία κοστουμιού, καπέλων και άλλων θεατρικών αξεσουάρ, τεχνική παλαίωσης αντικειμένων, σχεδιασμός αφίσας κ.α.
Οι καρποί του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί προς το πέρας των μαθημάτων. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε επιπλέον την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω στους τρόπους στησίματος και οργάνωσης μιας έκθεσης.
Οι παραπάνω γνώσεις αποτελούν τη βάση της εφαρμογής της δουλειάς που πραγματοποιείται προς την Άνοιξη. Κατά τη διάρκειά του Β’ ΚΥΚΛΟΥ των εργαστηρίων (με συντονιστή το ΝΙΚΟΛΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ) και σε συνεργασία με τα τμήματα της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής, δημιουργείται, οργανώνεται και παρουσιάζεται ένας αριθμός παραστάσεων (POCKET THEATRE FESTIVAL) όπου οι μαθητές του Α’ ΚΥΚΛΟΥ αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το σκηνικό και ενδυματολογικό μέρος των παραστάσεων αυτών.