Σεμινάριο Γλυπτικής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Στόχος των συναντήσεων μας είναι η εισαγωγή στις βασικές έννοιες της γλυπτικής με αφορμή το concept: «ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ & ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ».

Διάρκεια : 14+1 συναντήσεις, κάθε Σάββατο 15:30 – 18:30

Έναρξη: 15/10/2011

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε ένα κύκλο 12+1 συναντήσεων που ο στόχος τους είναι η επαφή με τα υλικά και η προσωπική δημιουργία. Θα πειραματιστούμε με διαφορετικά υλικά για να εξερευνήσουμε τον κόσμο της γλυπτικής και να μπορέσει ο καθένας να βρει τα μέσα και τις μορφές που τον βοηθούν να εκφράσει τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Συντονισμός: Αντιγόνη Βαλάκου

 

Σπουδή εκ του φυσικού (το ανθρώπινο κεφάλι: 8-10 συναντήσεις)

Σπουδή με κατασκευές από σύρμα (οι ιδέες του: 4-5 συναντήσεις)

Η ομαδική έκθεση των εργασιών (η 13η και τελευταία συνάντηση)

 

 

Πώς ξεκινάμε ένα γλυπτό;

πώς θα στηριχτεί;

πώς μετράμε και σχεδιάζουμε στις τρεις διαστάσεις;

πώς βγαίνει το καλούπι και το τελικό έργο από το πρόπλασμα;

πώς στήνουμε το έργο στην τελική του μορφή;

τι είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα και ζωή στο κάθε έργο;

Γιατί χρειάζεται ο γλύπτης το μοντέλο;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θα μας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου με θέμα τη μελέτη ενός κεφαλιού εκ του φυσικού (με την φυσική παρουσία ενός μοντέλου) .

Η μελέτη από μοντέλο είναι από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για έναν γλύπτη και αποτελεί μεγάλο μέρος της γλυπτικής δημιουργίας. Προσφέρεται για την εξάσκηση της παρατηρητικότητας και της αντίληψης του χώρου και των όγκων, για την κατανόηση βασικών όρων της γλυπτικής και την γνωριμία με εργαλεία, υλικά και τεχνικές.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε με την απόδοση ενός κεφαλιού στον πηλό και το πέρασμα του σε γύψινο εκμαγείο, καθώς και την διαδικασία στησίματος του έργου στα πλαίσια μιας έκθεσης.

Παράλληλα θα εργαστούμε περιοδικά με την ενότητα της Μίκρο – Γλυπτικής που σχετίζεται με υλικά όπως σύρμα, χαρτί, ύφασμα, κλωστή για την απόδοση των ιδεών με δημιουργικό τρόπο.

 

Τα υλικά βαρύνουν τους συμμετέχοντες.

 

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη Γλυπτική

το Σάββατο 15/10 ώρα 15:30-18:30, με την Αντιγόνη Βαλάκου

 

Στην πρώτη μας συνάντηση θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας:

– μια επιφάνεια ξύλινη ή MDF από 30*30 ως 40*40 cm και ύψος 16-20 mm περίπου (από ξυλουργό ή ένα παλιό ξύλο κουζίνας ή άλλο περίσσευμα του σπιτιού ή του ξυλουργού – ρωτήστε για ρετάλια)

– κομμάτια μαλακό ξύλο (μην αγοράσετε, μας κάνει σε οποιαδήποτε κατάσταση! Ρωτήστε για ρετάλια, ρίξτε μια ματιά για χρησιμοποιημένα πηχάκια σε οικοδομές κλπ. Ενδεικτικά ένα πηχάκι 2*4 cm μήκους 50 cm είναι αρκετό)

– μια πένσα (από το χρωματοπωλείο της γειτονιάς)

– σύρμα μαλακό φ 0,5-0,7 mm (από το χρωματοπωλείο)

– ένα μαχαίρι κατά προτίμηση χωρίς δοντάκια (από την κουζίνα)

– σπίρτα (από το περίπτερο)

 

Αν ήδη έχετε φέρτε ακόμα στην πρώτη μας συνάντηση:

– κομπάσα, ένα ίσιο κι ένα καμπύλο με βίδα ή χωρίς

– μέτρο

– νήμα της στάθμης

– αλφάδι

 

Καλή μας αρχή!

Σας περιμένω,

Αντιγόνη Βαλάκου

 

 

Βιογραφικό

Η Αντιγόνη Βαλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και Σκηνογραφία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Έχει λάβει μέρος με γλυπτά και εγκαταστάσεις σε ομαδικές εκθέσεις και εργαστήρια γλυπτικής και έχει εργαστεί ως τεχνίτης σκηνικών για το θέατρο και ως σκηνογράφος σε ταινίες μικρού μήκους.