Η Δημιουργική Γραφή σε σχέση με άλλα είδη γραφής (κειμενογραφία, δημοσιογραφία, ακαδημαϊκή γραφή, τεχνική γραφή κτλ), δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αφηγηματική τέχνη, την ανάπτυξη των χαρακτήρων, την αλληγορία, την ποίηση και τον λυρισμό. Διαχωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες: την Ποίηση και την Μυθοπλασία. Η συγγραφή Θεατρικού Έργου και η συγγραφή Σεναρίου, αποτελούν αυτόνομες κατηγορίες, όπως και το Παραμύθι.
Η μέθοδος διδασκαλίας έχει την μορφή Εργαστηρίου (και όχι Σεμιναρίου), μιας και οι μαθητευόμενοι καταθέτουν εργασίες για ανάλυση και κριτική. Στα πλαίσια του κάθε Εργαστηρίου δύνανται να εξετάζονται επιμέρους τεχνικές όπως αφήγησης, δομής, ύφους, είδους κτλ αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως τεχνικές για το “συγγραφικό ξεμπλοκάρισμα”.
Στην καρδιά της εκπαιδευτικής διαδικασίας βρίσκεται το στοιχείο της σχέσης δασκάλου – μαθητευόμενου, για αυτό και το Μικρό Πολυτεχνείο δίνει έμφαση στην γνωριμία των υποψήφιων μαθητών με τους δασκάλους μέσα από διοργανώσεις παρουσιάσεων, ανοιχτών μαθημάτων ή κατ’ ιδίαν συζητήσεων.
Το Πρόγραμμα της Σεζον αποτελεί έναν βασικό οδικό χάρτη, ωστόσο η καλλιτεχνική διεύθυνση του ΜΠ είναι στην διάθεση σας, σε περίπτωση που έχετε επιφυλάξεις σχετικά με την επιλογή σας.